«Πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση η οποία θα ζωογονήσει και θα εμπλουτίσει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λευκωσίας και θα αποτελέσει το νέο της τοπόσημο», αναφέρει στο “Π” η Θεώνη Ξάνθη, η Ελληνίδα αρχιτέκτονας η οποία με την πρότασή της κέρδισε το α’ βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο κυπριακό μουσείο.

Όπως αναφέρει, το κτήριο το οποίο προτείνει, διαθέτει “πολύ υψηλές και σύγχρονες τεχνολογικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που θα στεγάσει και θα αναδείξει τις ανεκτίμητες συλλογές της κυπριακής αρχαιολογίας” σε ένα μουσείο “με νεωτερική και πολύμορφη αφήγηση, το οποίο θα προβάλλει την ιστορική ταυτότητα του νησιού και τον ρόλο του στην εξέλιξη του μεσογειακού πολιτισμού”.

Το μουσείο από ψηλά.

Η είσοδος του μουσείου

Το αίθριο του Μουσείου και ο χώρος περιοδικών εκθέσεων.
Θέα προς την πόλη

Στη βάση μουσειολογικής μελέτης η οποία δόθηκε στους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες, διαμορφώθηκαν τρεις ανεξάρτητοι “αιωρούμενοι” όγκοι οι οποίοι θα στεγάσουν τις τρεις ενότητες της μόνιμης έκθεσης: τον “τόπο” ο οποίος διηγείται την προϊστορία, τη “θάλασσα”, η οποία αναφέρεται στην αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον “κόσμο” ο οποίος διηγείται τους Ιστορικούς χρόνους των Κυπριακών βασιλείων μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, με την υπερύψωση των τριών όγκων ελευθερώνεται ο χώρος στο επίπεδο της πόλης, ώστε το αστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής να ενοποιηθεί σε ένα νέο, εκτεταμένο αστικό και πολιτιστικό τοπίο. Η πλατεία του μουσείου θα επικοινωνεί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το υφιστάμενο μουσείο, ενώ μια σειρά από αίθρια και αυλές θα “συγκεντρώνουν την καθημερινή ζωή και τις εκδηλώσεις του μουσείου”.

Το βραβευμένο σχέδιο περιλαμβάνει το νέο κτήριο του μουσείου, βιβλιοθήκη, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικούς χώρους και αίθουσα εκδηλώσεων 300 θέσεων, χώρους εργαστηρίων και αποθηκών για τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες και υπόγειους, αλλά και υπέργειους χώρους στάθμευσης δυναμικότητας 380 αυτοκινήτων. Όλα αυτά, θα πάρουν τον δρόμο τους από το 2018 και έπειτα, με την κατασκευή του έργου να ξεκινά μάλλον το 2019.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Antoni Tapies 1923-2012

  “Τα δραματικά δεινά των ενήλικων και η απάνθρωπη φαντασία των συνομήλικών μου, που ...

The persistence of the Image

19.6.2011 Το συλλογικό έργο της Κλίτσας Αντωνίου σε συνεργασία με 85 καλλιτέχνες από διαφορετικά ...

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε στις 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, λίγο πριν από ...

Ουμπέρτο Έκο

Δεν συνηθίζεται για καθηγητές να απολαύουν λαϊκής αποδοχής. Ούτε να τους υποδέχονται ως να ...

Επτά Επί Θήβας στο Κούριο

Μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του περσινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, ταξιδεύει στην Κύπρο ...

Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα

17 Μαΐου 2012, λίγο πριν τα εγκαίνια του Μουσείου Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, στη ...

X