«Πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση η οποία θα ζωογονήσει και θα εμπλουτίσει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λευκωσίας και θα αποτελέσει το νέο της τοπόσημο», αναφέρει στο “Π” η Θεώνη Ξάνθη, η Ελληνίδα αρχιτέκτονας η οποία με την πρότασή της κέρδισε το α’ βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο κυπριακό μουσείο.

Όπως αναφέρει, το κτήριο το οποίο προτείνει, διαθέτει “πολύ υψηλές και σύγχρονες τεχνολογικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που θα στεγάσει και θα αναδείξει τις ανεκτίμητες συλλογές της κυπριακής αρχαιολογίας” σε ένα μουσείο “με νεωτερική και πολύμορφη αφήγηση, το οποίο θα προβάλλει την ιστορική ταυτότητα του νησιού και τον ρόλο του στην εξέλιξη του μεσογειακού πολιτισμού”.

Το μουσείο από ψηλά.

Η είσοδος του μουσείου

Το αίθριο του Μουσείου και ο χώρος περιοδικών εκθέσεων.
Θέα προς την πόλη

Στη βάση μουσειολογικής μελέτης η οποία δόθηκε στους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες, διαμορφώθηκαν τρεις ανεξάρτητοι “αιωρούμενοι” όγκοι οι οποίοι θα στεγάσουν τις τρεις ενότητες της μόνιμης έκθεσης: τον “τόπο” ο οποίος διηγείται την προϊστορία, τη “θάλασσα”, η οποία αναφέρεται στην αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον “κόσμο” ο οποίος διηγείται τους Ιστορικούς χρόνους των Κυπριακών βασιλείων μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, με την υπερύψωση των τριών όγκων ελευθερώνεται ο χώρος στο επίπεδο της πόλης, ώστε το αστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής να ενοποιηθεί σε ένα νέο, εκτεταμένο αστικό και πολιτιστικό τοπίο. Η πλατεία του μουσείου θα επικοινωνεί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το υφιστάμενο μουσείο, ενώ μια σειρά από αίθρια και αυλές θα “συγκεντρώνουν την καθημερινή ζωή και τις εκδηλώσεις του μουσείου”.

Το βραβευμένο σχέδιο περιλαμβάνει το νέο κτήριο του μουσείου, βιβλιοθήκη, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικούς χώρους και αίθουσα εκδηλώσεων 300 θέσεων, χώρους εργαστηρίων και αποθηκών για τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες και υπόγειους, αλλά και υπέργειους χώρους στάθμευσης δυναμικότητας 380 αυτοκινήτων. Όλα αυτά, θα πάρουν τον δρόμο τους από το 2018 και έπειτα, με την κατασκευή του έργου να ξεκινά μάλλον το 2019.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Θάνος Μικρούτσικος 1947-2019

Υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης που ταξίδεψε τους ακροατές του σε μέρη μακρινά και άγνωστα. Που ...

Jellyfish

Μάθημα κολύμβησης στη θάλασσα της μεγάλης οθόνης «Πρόκειται για ιδιοφυΐα!». Δεν είναι λίγο να ...

“MORE LOVE HOURS THAN CAN EVER BE REPAID AND THE WAGES OF SIN”

Σε μια αυθόρμητη κίνηση φίλων, δημιουργήθηκε 24 ώρες μετά το θάνατο του Μάικ Κέλι ...

Ο νέος δράκος του Χαμπή

Κάθε νέα δουλειά του Χαμπή είναι είδηση. Ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, μετά το ...

“Γυναικοπάζαρο”

Το έθεσε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας της 23ης Οκτωβρίου το ερώτημα ο ...

Αποκατάσταση σε αβεβαιότητα

Άλλοτε στέγαζε την τεράστια συλλογή ευρημάτων από την Ασσυριακή μέχρι και την Ισλαμική περίοδο. ...

X