To the Right | Πρώτη ατομική έκθεση του Ανδρέα Μαλλουρή

Το koraï project space παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Ανδρέα Μαλλουρή με τίτλο «to the right».

Υιοθετώντας τους ορισμούς της ‘αρρενωπότητας’ ως κύριο θέμα της, η έκθεση συγκεντρώνει μια σειρά έργων που δρουν ως διασταυρώσεις ανάμεσα στην έκφραση και τη δόμηση της αρρενωπότητας στην κυπριακή κοινωνία.

Αναφέρεται σχετικά σε δελτίο Τύπου για την έκθεση:

«Η ‘αρρενωπότητα’ ως έννοια δεν είναι μονολιθική και μονοσήμαντη. Είναι μάλλον μια περίπλοκη εκδήλωση με πολλές μορφές έκφρασης που αναπτύχθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους, κοινωνίες και βαθμίδες κοινωνικών τάξεων. Η αρρενωπότητα είναι ένα κατασκεύασμα που επικρατεί μέσα από συλλογικές συμβάσεις και αποδίδεται σε μορφές που τιμώνται από ιεραρχικές και ηγεμονικές εκφράσεις.

Μέσα στην κυπριακή κοινωνία, η αρρενωπότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, διαμορφωμένα από το θερμό πολιτικό κλίμα των τελευταίων δεκαετιών.

Για την πρώτη του ατομική έκθεση, ο Ανδρέας Μαλλουρής παρουσιάζει μια σειρά εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το χώρο, επιστρατεύοντας μια ποικιλία υλικών που συνδέονται μεταξύ τους, συνθέτοντας ένα σκηνικό όπου η έννοια της αρρενωπότητας τίθεται προς συζήτηση. Η μεθοδολογία παραπέμπει σε ανατομική παρασκευή που στοχεύει στην έκθεση των υποδόριων στρωμάτων των διαφόρων στοιχείων που συσχετίζονται και αλληλεπιδρούν με την επιφανειακή εικόνα.

Έργο: Mauvais Garçon, του Ανδρέα Μαλλουρή, 2017

Αποστασιοποιημένος από αντιδράσεις θυματοποίησης, ο Μαλλουρής υιοθετεί μια θέση όπου θέτει προς συζήτηση τους μύθους, τα στερεότυπα και τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται με άμεσες ή έμμεσες μεθόδους.»

O Ανδρέας Μαλλουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικευμένος Ιατρός στην Πλαστική Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική. Είναι διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης. Εργάζεται στον ιδιωτική τομέα ως Πλαστικός Χειρουργός. Από το 2015 είναι φοιτητής Καλών Τεχνών (BA Hons) Fine Arts στο Alexander College, University of West of England. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Είναι συνιδρυτής του koraï project space στην Λευκωσία όπου παρουσιάζεται η πρώτη ατομική του έκθεση «to the right».

+ Η έκθεση “to the right” του Ανδρέα Μαλλουρή παρουσιάζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 25 Ιουνίου 2017 στο koraï project space [οδός Κοραή 6-8, περιοχή Αρχιεπισκοπής]. Ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Σάββατο 18:00-20:00 ή με ραντεβού. Εγκαίνια την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 20:00. Πληροφορίες τηλ. 97871717 και www.koraispace.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στον ΘΟΚ

«Ο άνθρωπος είναι αδύνατον να περνάει καλά χωρίς τη φιλοσοφία, την τέχνη και την ...

Στο σφυρί το αρχικό κολάζ για το άλμπουμ Sgt Pepper των Beatles

Όχι μόνο οι φιλότεχνοι αλλά και οι φιλόμουσοι αναγνωρίζουν αμέσως αυτή την εικόνα: πρόκειται ...

Μπιενάλε Βενετίας: Αργυρός Λέοντας στη Χάρις Επαμεινώνδα

Η Χάρις Επαμεινώνδα είναι η νικήτρια του Αργυρού Λέοντα που απονέμει κάθε διετία η ...

Έκθεση του Φάνου Κυριάκου στη Λευκωσία

Ο Φάνος Κυριάκου παρουσιάζει την νέα του εικαστική δουλειά στον χώρο «Θκιο Ππαλιές» στη ...

Το πρόγραμμα της Alpha Square μέχρι τον Φεβρουάριο 2018

Ολόκληρο τον προγραμματισμό των παραστάσεών της από τον Απρίλιο μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο ...

Δράση συμπαράστασης στις Pussy Riot, στη Λευκωσία

Οι χαρακτηριστικές χρωματιστές κουκούλες των Pussy Riot έκαναν χθες την εμφάνισή τους στα αγάλματα του ...

X