Ομάδα Τέχνης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δημιουργία της Ομάδας Τέχνη (1917-1919), μιας συσπείρωσης εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα που εξέφρασε στο πλαίσιο της νεοελληνικής τέχνης την ανάγκη για υπέρβαση του ακαδημαϊσμού, για ρήξη με το παρελθόν και για αμεσότερη σύνδεση με τα κινήματα του ιστορικού Μοντερνισμού.

Επιχειρώντας την ανασύσταση τριών εκθέσεων που αποτέλεσαν τις κυριότερες εκδηλώσεις της ομάδας, η Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδας παρουσιάζει από τις 7 Ιουνίου μια επετειακή έκθεση με έργα συμμέτοχων της Ομάδας Τέχνη, μερικοί από τους οποίους θεωρούνται σήμερα οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού μοντερνισμού.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και θα αποτελεί αναδημιουργία της έκθεσης που είχε εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος το 1919 στο Παρίσι στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ειρήνης. Σ’ αυτήν θα παρουσιαστούν συνολικά 200 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, ανάμεσά τους των Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, αλλά και το έργο της φωτογραφίας, οι «Παπαρούνες» του Όθωνα Περβολαράκη.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Σιδεροκόφτης”

11.9.2011 Τη Στέλα Φυρογένη τη γνωρίζουμε καλά ως ηθοποιό, η οποία όμως διαθέτει και ...

Μιλούν τα αγάλματα;

Ο δρ Nico Carpentier κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, από τον ...

Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Mέχρι πολύ αργά το βράδυ, το κοινό περιεργαζόταν τις προθήκες στο Κυπριακό Μουσείο, ανταποκρινόμενο ...

Νοήματα παγιδευμένα στον χωροχρόνο

Στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται αυτές τις μέρες μέρος της φωτογραφικής δουλειάς του Άντρου Ευσταθίου ...

Tempus Momentum

“Όσον αφορά τα δηµόσια πρόσωπα, ο [Ανδρέας] Κούτας επιδιώκει να παρουσιάσει προσωπικότητες σαν κοινούς ...

George McFadden: o ανασκαφέας του Κουρίου

Αυτό είναι ένα από τα αμερικανικά διαβατήρια του Τζορτζ ΜακΦάντεν, αρχαιολόγου, ο οποίος εργάστηκε ...

X