Ομάδα Τέχνης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δημιουργία της Ομάδας Τέχνη (1917-1919), μιας συσπείρωσης εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα που εξέφρασε στο πλαίσιο της νεοελληνικής τέχνης την ανάγκη για υπέρβαση του ακαδημαϊσμού, για ρήξη με το παρελθόν και για αμεσότερη σύνδεση με τα κινήματα του ιστορικού Μοντερνισμού.

Επιχειρώντας την ανασύσταση τριών εκθέσεων που αποτέλεσαν τις κυριότερες εκδηλώσεις της ομάδας, η Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδας παρουσιάζει από τις 7 Ιουνίου μια επετειακή έκθεση με έργα συμμέτοχων της Ομάδας Τέχνη, μερικοί από τους οποίους θεωρούνται σήμερα οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού μοντερνισμού.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και θα αποτελεί αναδημιουργία της έκθεσης που είχε εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος το 1919 στο Παρίσι στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ειρήνης. Σ’ αυτήν θα παρουσιαστούν συνολικά 200 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, ανάμεσά τους των Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, αλλά και το έργο της φωτογραφίας, οι «Παπαρούνες» του Όθωνα Περβολαράκη.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Ανοιχτοί Χώροι”

Συνεχίζεται στο σπίτι της Φωτοδού μέχρι και τις 22 Μαρτίου η ομαδική φωτογραφική έκθεση ...

“Αμμόχωστος: χάρτης μνήμης”

Έναν συλλογικό χάρτη μνήμης για την πόλη της Αμμοχώστου έφτιαξε το κοινό που πέρασε ...

Σε ποι@ ανήκει αυτό το έργο;

Πρόκειται για ένα από τα έργα που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα και θα επιστραφούν στους ...

Ηχώ από τη Νορβηγία

Γύρω στα 1950, οι κάτοικοι απομακρυσμένων χωριών στα βόρεια της Νορβηγίας δέχτηκαν χρηματικές αποζημιώσεις ...

Οι Monsieur Doumani στην κορυφή της world music

Το Βραβείο Καλύτερου Γκρουπ στα μουσικά βραβεία Songlines 2019 απέσπασε το κυπριακό σχήμα Monsieur ...

Η Κέιτ Μπους επιστρέφει στη σκηνή

Ξεχώρισε ανάμεσα στη διεθνή ειδησεογραφία της περασμένης βδομάδας: η Κέιτ Μπους, η τραγουδίστρια που ...

X