Ομάδα Τέχνης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δημιουργία της Ομάδας Τέχνη (1917-1919), μιας συσπείρωσης εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα που εξέφρασε στο πλαίσιο της νεοελληνικής τέχνης την ανάγκη για υπέρβαση του ακαδημαϊσμού, για ρήξη με το παρελθόν και για αμεσότερη σύνδεση με τα κινήματα του ιστορικού Μοντερνισμού.

Επιχειρώντας την ανασύσταση τριών εκθέσεων που αποτέλεσαν τις κυριότερες εκδηλώσεις της ομάδας, η Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδας παρουσιάζει από τις 7 Ιουνίου μια επετειακή έκθεση με έργα συμμέτοχων της Ομάδας Τέχνη, μερικοί από τους οποίους θεωρούνται σήμερα οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού μοντερνισμού.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και θα αποτελεί αναδημιουργία της έκθεσης που είχε εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος το 1919 στο Παρίσι στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ειρήνης. Σ’ αυτήν θα παρουσιαστούν συνολικά 200 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, ανάμεσά τους των Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, αλλά και το έργο της φωτογραφίας, οι «Παπαρούνες» του Όθωνα Περβολαράκη.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νίκη Μαραγκού – Εις Μνήμην

Ένα μικρό αφιέρωμα-αναδρομή στο έργο της ζωγράφου και ποιήτριας Νίκης Μαραγκού, που έφυγε ξαφνικά ...

Το φάντασμα του Πίτερ Σέλερς

Αναγνωρίζει κανείς τον εαυτό του σε αυτή τη φωτογραφία; Πρόκειται για σκηνή από την ...

“Ευχή” στη σκηνή του Ριάλτο

Είναι η “ευχή” η μόνη λύση διαφυγής από οποιοδήποτε υποκειμενικό περιορισμό; Η Έλενα Αντωνίου ...

Ο νέος δράκος του Χαμπή

Κάθε νέα δουλειά του Χαμπή είναι είδηση. Ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, μετά το ...

INTRAMUROS: Κύπρος – ειδική έκδοση

Στην πολιτιστική παραγωγή της χώρας μας είναι αφιερωμένο το πιο πρόσφατο τεύχος του ισπανικού ...

X