Το ByLock προδίδει

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Να το πάρουμε λίγο αλλιώς. Άρθρο της τουρκικής “Sozcu” [http://www.sozcu.com.tr] μιλούσε για τον εντοπισμό σε κινητά τηλέφωνα στελεχών του ΑΚΡ, της εφαρμογής ByLock, την οποία χρησιμοποιούν μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, προκειμένου να επικοινωνούν μυστικά μεταξύ τους. Βέβαια, το άρθρο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα στελέχη του ΑΚΡ (61 υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος), στα κινητά των οποίων εντοπίστηκε η εφαρμογή ByLock, να την είχαν κατεβάσει από την εποχή που οι δεσμοί μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της κοινότητας του Γκιουλέν ήταν γνωστοί και ισχυροί και να μην κατάργησαν την εφαρμογή, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έπαψε να τη χρησιμοποιεί, και στη συνέχεια χαρακτήρισε, ως Πρόεδρος πλέον, “πραξικοπηματίες, τρομοκράτες και προδότες όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή ByLock”. Ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη χαρακτηρίζει την ύπαρξη της εφαρμογής στα κινητά, το άρθρο, αλλά αναρωτιέται για το εάν θα υποστούν “τιμωρία” οι “61” που έχουν ακόμα στο κινητό τους το bylock.

Το άρθρο μού κίνησε το ενδιαφέρον και το έψαξα λίγο περισσότερο. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε το κυνηγητό όσων χρησιμοποιούν το ByLock, περίπου δηλαδή 150.000 χρήστες. Οι 56.000 έχουν καταγραφεί ως διαμένοντες στην Τουρκία, ενώ οι άλλοι 94.000 είναι άγνωστοι. Άρα στην ουσία, το πρόσφατο άρθρο αναμασά τα όσα είχαν ξεκινήσει από τότε με τη διαφορά ότι δείχνει με το δάχτυλο τα 61 στελέχη. Και βέβαια είχα την απορία, τι είναι αυτό το ByLock; Μην το ψάξετε, πάντως, δεν υπάρχει πουθενά, δεν κατεβαίνει ούτε από app store ούτε από google play. Σκαλίζοντας, έπεσα πάνω στο blog του δημιουργού, στο οποίο έμαθα ότι το ByLock έχει πάνω από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες (πολύ πάνω από τις προσδοκίες του δημιουργού του, κατά δική του ομολογία). Ο μεγάλος αριθμός και η δυσκολία χειρισμού του έκανε τον εφευρέτη του να το αποσύρει από τις εφαρμογές κι έτσι κανείς δεν μπορεί να το κατεβάσει πια (μας λέει ο ίδιος). Το πρόβλημα είναι ότι η ανάρτηση στο blog είναι από τον Νοέμβριο του 2014! Και εκτός από μια άλλη ανάρτηση τον Αύγουστο του 2014, δεν υπάρχει κάτι άλλο. “Un peu louche” που λένε και στο χωριό μου (ή στο πιο ελληνικό “δεν μας τα λες καλά ρε φίλε”).

Για να βρω κάτι περισσότερο έπρεπε να φτάσω στη “Ηurriyet” (bit.ly/2tqgaWG) για να δω το πορτρέτο του Ντέιβιντ Κέινς, ενός πολιτογραφημένου Αμερικανού, τουρκικής καταγωγής, ο οποίος υποστήριξε πως το να έχεις το ByLock στο κινητό σου μπορεί να θεωρηθεί απόδειξη για δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως ο ίδιος για παράδειγμα που μπορεί να έχει την εφαρμογή αλλά δεν την έχει χρησιμοποιήσει ποτέ. Ο λόγος του έχει βαρύτητα μια που πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εφαρμογής. Δεν την έφτιαξε όμως ο ίδιος, αλλά ο τότε συγκάτοικός του, που είχε ισχυρούς δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν, ακούει στο όνομα “Fox” και σήμερα ζει στην Τουρκία. Ο λόγος που ο ιδιοκτήτης είναι ο Κέινς είναι γιατί ο συγκάτοικος χρησιμοποίησε τη δική του πιστωτική κάρτα για να ανεβάσει την εφαρμογή. Ο Κέινς υποστηρίζει ότι το 90% των χρηστών από την Τουρκία ήταν μέλη του κινήματος Γκιουλέν (μα πόσοι είναι πια;) και είχαν αναγάγει το ByLock σε επικοινωνιακό εργαλείο της οργάνωσης.

Όλα αυτά μοιάζουν με κυνήγι μαγισσών. Όντως υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές επικοινωνίας και ο καθένας χρησιμοποιεί κυρίως αυτή που χρησιμοποιούν και οι φίλοι του, αλλά φυσικά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σούπερ… οι υπολογιστές μας

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει από κοινού ...

#propaganda

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τι είναι προπαγάνδα; Μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της ...

Παιχνίδια για τα Χριστούγεννα

@valia_kaimaki Η Μπάρτσα χάνει δύο μηδέν από την αιώνια αντίπαλό της και ξαφνικά… ανατροπή ...

Η μυστική ζωή των υλικών

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr Φέτος είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ολόκληρο το 9ο Φεστιβάλ ...

Facebook και στη δουλειά

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Εμένα δεν με χαλάει καθόλου. Το να έχουν τα παιδιά ...

«Δε σ’ έχω πια φίλη μου»

@valia_kaimaki «Θα τη βγάλω από φίλη στο club», άκουσα να λέει μαθήτρια του δημοτικού. ...

X