Ένα βιβλίο για τα παιδιά πρόσφυγες | Παρουσίαση στη Λευκωσία

H Φωτεινή Κωνσταντοπούλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και αστυνομικός μαζί -αν και δηλώνει πως είναι απλά «ένα πρόσωπο που ενεργεί».

Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της «υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες». Κι αυτό γιατί με τα βιβλία της υποβοηθά το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μιλήσαμε μαζί της για το έργο που επιτελεί σε διπλό επίπεδο.

 

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το θέμα των προσφύγων;

Το έντονο συναίσθημα που ένιωσα ότι με καλεί η ζωή να δράσω βλέποντας τα λιμάνια με τα στοιβαγμένα σωσίβια και ανθρώπους ταλαιπωρημένους, γεμάτους όμως με ζωή και ελπίδα. Εκείνους που τα κατάφεραν, που περίμεναν πώς και πώς ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα χέρι να απλώσει και να τους πει «έλα, εδώ μπορείς να ζεσταθείς, να παίξεις, να φας μια μπουκιά ψωμί χωρίς να φοβάσαι». Το γεγονός ότι ο δρόμος μου συναντήθηκε με τον δρόμο των ανθρώπων της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που με τον δικό τους αγώνα για χρόνια φροντίζουν την προστασία και την εξασφάλιση όχι μόνο των ουσιαστικών αναγκών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αλλά πολλά περισσότερα. Τους προσφέρουν αυτό που οραματιζόμουν κι εγώ να τους προσφέρω την ευκαιρία που έχασαν ή που ποτέ δεν είχαν. Και αυτό το κοινό μας όραμα μάς έκανε να συνεργαστούμε. Διέθεσα τα έσοδα του βιβλίου μου με τίτλο «Μια Ζαχαρένια Συνταγή» στην παγκόσμια εκστρατεία -Back2School- του οργανισμού, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών – προσφύγων. Πολύτιμη ήταν σε αυτό και η συμβολή της Κύπριας εικονογράφου Σάντρας Ελευθερίου, η οποία πρόσφερε και εκείνη αφιλοκερδώς για τον ίδιο σκοπό την εργασία της. Και αυτό ήταν η αρχή. […] Αυτό που μετράει είναι να αφεθείς. Να νιώσεις στο σύνολο τη ζωή και να της επιτρέψεις να σε πάει κάπου. Να βγεις από αυτή και να σκεφτείς «Κοίτα να δεις υπάρχει και αυτό. Κοίτα να δεις δεν το είχα σκεφτεί έτσι.»

«Δεν βρήκα τις ιστορίες

αυτών των παιδιών.

Βρήκα τα σημεία στον χάρτη που μας ενώνουν.

Βρήκα την ουσία της ελπίδας»

Γιατί ασχοληθήκατε συγκεκριμένα με τα ασυνόδευτα παιδιά στο βιβλίο σας;

Το βιβλίο αυτό ήταν μια ιδέα του αείμνηστου προέδρου της Ανεξάρτητης ΜΚΟ PRAKSIS, ο οποίος μου εκμυστηρεύτηκε το όνειρό του σε μία από τις δράσεις που από κοινού πραγματοποιήσαμε σε ξενώνα που φιλοξενούσε ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες. Το όνειρό του έγινε την ίδια στιγμή και δικό μου και του εκδότη μου, Διονύση Βαλεριάνου, ο οποίος, συμμεριζόμενος τις ίδιες αξίες με την ομάδα των εκδόσεων ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, το στήριξε. Δώδεκα ψυχές που έμεναν όπου έβρισκαν. Χέρια που εξαναγκάζονταν να δουλεύουν ακατάπαυστα. Σώματα που κακοποιούνταν. Καρδιές που δεν εγκατέλειπαν την ελπίδα τους και με αποφασιστικότητα συνέχιζαν κόντρα στον φόβο, για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Δώδεκα παιδιά από 6 διαφορετικές χώρες που υψώνουν μια φωνή! ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟ! 12 παιδιά που άλλαξαν τη δική μου κοσμοθεωρία γιατί δεν βρήκα τις ιστορίες. Βρήκα τα σημεία στον χάρτη που μας ενώνουν. Βρήκα την ουσία της ελπίδας και διατηρώ ζωντανή την πεποίθηση ότι μπορεί να οδηγήσουν και άλλους πολλούς σε ένα άλλο ταξίδι, σε μια άλλη εικόνα, μια ιδέα, ένα κρυφό συναίσθημα, σε ένα ατομικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Γιατί χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού; Δεν θα έπρεπε αυτή να είναι δεδομένη;

Δεδομένο δεν είναι τίποτα. Είναι ανάγκη να υπενθυμίζουμε όμως τα δεδομένα, καθώς προχωράμε ξεχνώντας, ανακατασκευάζοντας, διορθώνοντας, μπαλώνοντας, ανοίγοντας τρύπες. Μια πορεία σημαδεμένη από λήθη και απώλειες είναι η ζωή μας.

Πώς δέχεται το παιδικό αναγνωστικό κοινό το βιβλίο;

Με αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα δώδεκα παιδιά – πρόσφυγες, αλλά και στα άλλα παιδιά που βλέπουν στις οθόνες της τηλεόρασης. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη θέση των άλλων παιδιών και είναι πρόθυμα να βοηθήσουν, γιατί δεν έχουν φίλτρα. Και αν και αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα δεν τη στοχοποιούν, αλλά το κυριότερο, δεν την εχθρεύονται. Την προσεγγίζουν στη βάση της και στην αλήθεια της που είναι επιφορτισμένες με αξίες και ιδανικά.

+ Το βιβλίο της Φ. Κωνσταντοπούλου «Μέσα από τα μάτια τους» θα παρουσιαστεί αύριο Τρίτη στις 19:00 στη Δημοσιογραφική Εστία (Λεωφ. ΡΙΚ, Αγλαντζιά Λευκωσία).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΤΑΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΤΟΦΗ : Η Κύπρος παράδειγμα επαναπατρισμού κλεμμένων θησαυρών

Συνέντευξη στη Χρύστα Ντζάνη Από την Αμμόχωστο στην Ολλανδία κι από κει στις γκαλερί ...

Χριστοφής Τζιηρτζιηπής: Η ζωή μου όλη ήταν ένα τραγούδι…

Γράφει ο Πέτρος Λαζάρου/φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου Η κ. Θεογνωσία μας περίμενε με ανοικτή την ...

Ο πιανίστας Benjamin Grosvenor στην Κύπρο

Ο διακεκριμένος σολίστας Benjamin Grosvenor από το Λονδίνο, μιλά στο «Π», με αφορμή τη ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ: Ο Κύκλος Της Καταγγελίας

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Αυτές τις μέρες πριν από 39 χρόνια, Νιόβρη του 1974, ...

Έβελυν – Έβελυν

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου Δ.Κ.: Είναι μια μουσική, θεατρική παράσταση… Λ.Μ.: Μια ιδιαίτερη θεατρική ...

Παντελής Διαμαντίδης & Αλί Ελγκίν : Οι Κύπριοι πίσω από το SonicPaintings

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ο Παντελής Διαμαντίδης και ο Αλί Ελγκίν βρίσκονταν στην Ολλανδία ...

X