H «Ειρήνη» διεκδικεί το Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize 2017

Μετά το πρώτο βραβείο της γκαλερί Saatchi Λονδίνου και το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2016» με το έργο «Μετανάστες» του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, η καθηγήτρια – εικαστικός Πόπη Νικολάου κατάφερε και φέτος να εξασφαλίσει τη συμμετοχή κυπριακού σχολείου στο διαγωνισμό Saatchi Gallery Art Prize for Schools 2017.

Πρόκειται για το έργο με την ονομασία «Ειρήνη», που η κ. Νικολάου δημιούργησε με έξι μαθήτριές της στο νέο της σχολείο, την Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμυθού και το οποίο ήδη κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 6ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που είχε ως θέμα «Γεφυρώνουμε Ηπείρους και πολιτισμούς».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Νικολάου ανέφερε πως ενημερώθηκε από την γκαλερί Saatchi για την επιλογή του έργου στους 20 φιναλίστ του διαγωνισμού, μέσα από 24 χιλιάδες συμμετοχές από 66 χώρες του κόσμου.

Η έκθεση των 20 φιναλίστ, συνέχισε, θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι τις 13 Ιουλίου στη διάσημη γκαλερί του Λονδίνου και οι νικητές θα ανακοινωθούν την πρώτη μέρα, ενώ από εβδομάδας θα γίνουν διευθετήσεις ώστε το έργο να μεταφερθεί στο Λονδίνο για τις ανάγκες της έκθεσης.

«Πάμε για πρωτιά», ανέφερε η Πόπη Νικολάου, προσθέτοντας ότι τόσο οι μαθήτριές της όσο και όλο το σχολείο στη Λεμύθου είναι ενθουσιασμένο για την απόφαση της γκαλερί να συμπεριλάβει στους 20 φιναλίστ του διαγωνισμού το έργο, που αναπαριστά μέσα από 17 ανθρώπινες φιγούρες, ένα άσπρο περιστέρι.

Όπως εξήγησε η κ. Νικολάου, χρησιμοποιήθηκε παρόμοια τεχνική με το έργο «Μετανάστες», ωστόσο το νέο έργο είχε περισσότερες δυσκολίες, καθώς οι τρισδιάστατες φιγούρες ανθρώπων έπρεπε να ενώνονται, σαν πάζλ, κομμάτι κομμάτι. Επίσης, υπέδειξε πως το έργο είναι πολύ μεγαλύτερο από το περσινό, έχοντας πλάτος 7,5 μέτρα και ύψος 6,5 μέτρα, ωστόσο η μεταφορά του θα είναι ευκολότερη, καθώς μπορεί να χωριστεί σε έξι κομμάτια.

«Το έργο είναι σαν συνέχεια του περσινού, το οποίο αναδείκνυε το πρόβλημα των μεταναστών. Φέτος στέλνουμε ένα μήνυμα για έναν ειρηνικό κόσμο, ο οποίος σήμερα ζει στην ανασφάλεια της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε.

Η Πόπη Νικολάου ευχαρίστησε επίσης τις περσινές μαθήτριές της από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, οι οποίες βοήθησαν στη δημιουργία και του φετινού έργου, δείχνοντας στις νέες μαθήτριες τις τεχνικές που έμαθαν κατασκευάζοντας τους «Μετανάστες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αναβολή εκδηλώσεων λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Μια σειρά από εκδηλώσεις αναβάλλονται στην Κύπρο, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου και της κηδείας ...

Πέθανε η μεταφράστρια Έφη Καλλιφατίδη

Πέθανε η Έφη Καλλιφατίδη, βασική μεταφράστρια των βιβλίων του Ουμπέρτο Έκο και δεκάδων λογοτεχνικών και ...

ΑγλανJazz 2016 στις 4 και 5 Ιουλίου

Δύο μέρες γεμάτες τζαζ προσφέρει το 10ο Φεστιβάλ ΑγλανJazz, στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς, ...

Γενέθλια στην γκαλερί Μορφή με έκθεση του Μυταρά

Η γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με μια ...

Ακρόαση για… «Κάστινγκ» στον ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, επαγγελματίες ηθοποιούς, ...

Μαραθώνιος Προβολών χωρίς προβολή

Aκυρώνεται η πρώτη προβολή του Μαραθώνιου Θερινών Προβολών,  που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα ...

X