«Αποκαθήλωση» Μακαρίου

Με την αποδοχή και υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, ο Μακάριος μπόρεσε να επιστρέψει από την εξορία στην Κύπρο, την 1η Μαρτίου 1959, για να αναλάβει τα ηνία του υπό ίδρυση κράτους της Κύπρου. Η πρωτεύουσα Λευκωσία είχε ντυθεί στα γιορτινά και είχε επιφυλάξει στον Μακάριο αποθεωτική υποδοχή. Και όταν πλέον οι εορτασμοί κόπασαν και άρχισαν τα δύσκολα, όλα εκείνα για τη σύσταση και στελέχωση του νέου κράτους και την παράδοση της εξουσίας από τους Άγγλους, «ξηλώθηκαν» και τα εορταστικά στολίδια που είχαν κοσμήσει την πρωτεύουσα. Ο Μακάριος σύντομα εξελέγη, στις πρώτες προεδρικές εκλογές, πρώτος Πρόεδρος της νέας Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές είχαν γίνει στις 13 Δεκεμβρίου 1959 και ο Μακάριος είχε κερδίσει συγκεντρώνοντας το 67% των ψήφων. Σύμφωνα προς τις διατάξεις των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, οι Τουρκοκύπριοι σε χωριστές εκλογές είχαν εκλέξει τον αντιπρόεδρο του νέου κράτους, που έπρεπε να ήταν Τουρκοκύπριος και είχε εκλεγεί ο Φαζίλ Κουτσιούκ.

Στη φωτογραφία αυτή του 1959, εργάτες αφαιρούν από την πρόσοψη του δημαρχείου στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία (τότε ακόμα Πλατεία Μεταξά) μεγάλο πορτρέτο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που είχε αναρτηθεί στο πλαίσιο των προεκλογικών συγκεντρώσεων για τις πρώτες προεδρικές εκλογές.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το ©Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Συνοικέσια και γάμοι των Lusignan της Κύπρου

Κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Πέτρου Β΄ Lusignan είχε ξεσπάσει ο γενουατικός ...

Κληρίδης-Ντενκτάς, 1974

Η φωτογραφία αυτή λήφθηκε νωρίς το 1974 στο ξενοδοχείο “Λήδρα Πάλας” στη Λευκωσία. Εικονίζει ...

Σε δημοπρασία, 200 αντικείμενα που «έφεραν το σύμπαν στη Γη»

Για να τιμήσει την επέτειο αυτής της ιστορικής στιγμής, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s της ...

Παρουσιάσθηκε η υπό αποκατάσταση σαρκοφάγος του Τουταγχαμών

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα τη χρυσή σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, που υποβάλλεται σε εργασίες ...

28η Οκτωβρίου

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα εισήλθε στον ...

Εικόνες από τα ταξίδια του βασιλιά Πέτρου Α’ Lusignan στην Ευρώπη

Ο ένδοξος βασιλιάς της Κύπρου Πέτρος Α’ Lusignan, ο αποκαλούμενος και ανδρείος, περιηγήθηκε δύο ...

X