«Αποκαθήλωση» Μακαρίου

Με την αποδοχή και υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, ο Μακάριος μπόρεσε να επιστρέψει από την εξορία στην Κύπρο, την 1η Μαρτίου 1959, για να αναλάβει τα ηνία του υπό ίδρυση κράτους της Κύπρου. Η πρωτεύουσα Λευκωσία είχε ντυθεί στα γιορτινά και είχε επιφυλάξει στον Μακάριο αποθεωτική υποδοχή. Και όταν πλέον οι εορτασμοί κόπασαν και άρχισαν τα δύσκολα, όλα εκείνα για τη σύσταση και στελέχωση του νέου κράτους και την παράδοση της εξουσίας από τους Άγγλους, «ξηλώθηκαν» και τα εορταστικά στολίδια που είχαν κοσμήσει την πρωτεύουσα. Ο Μακάριος σύντομα εξελέγη, στις πρώτες προεδρικές εκλογές, πρώτος Πρόεδρος της νέας Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές είχαν γίνει στις 13 Δεκεμβρίου 1959 και ο Μακάριος είχε κερδίσει συγκεντρώνοντας το 67% των ψήφων. Σύμφωνα προς τις διατάξεις των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, οι Τουρκοκύπριοι σε χωριστές εκλογές είχαν εκλέξει τον αντιπρόεδρο του νέου κράτους, που έπρεπε να ήταν Τουρκοκύπριος και είχε εκλεγεί ο Φαζίλ Κουτσιούκ.

Στη φωτογραφία αυτή του 1959, εργάτες αφαιρούν από την πρόσοψη του δημαρχείου στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία (τότε ακόμα Πλατεία Μεταξά) μεγάλο πορτρέτο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που είχε αναρτηθεί στο πλαίσιο των προεκλογικών συγκεντρώσεων για τις πρώτες προεδρικές εκλογές.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το ©Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Σημαίες για την 28η Οκτωβρίου

Η ιστορία των Ελλήνων υπήρξε μακρά, συνεχής και πολυτάραχη. Κατ’ ακολουθίαν, υπάρχουν και οι ...

Εικόνες από τα ταξίδια του βασιλιά Πέτρου Α’ Lusignan στην Ευρώπη

Ο ένδοξος βασιλιάς της Κύπρου Πέτρος Α’ Lusignan, ο αποκαλούμενος και ανδρείος, περιηγήθηκε δύο ...

Ιστορική «Βιωματική» Περιδιάβαση στην Καρπασία

H πρωτοβουλία «Νέοι Βιωματικοί Πρόσφυγες» συνεχίζει τις δραστηριότητες της για απόκτηση βιωματικών εμπειριών και ...

Πρωτομαγιά 1972

Η πρώτη ημέρα του Μαΐου γιορτάζεται διεθνώς ως η ημέρα των εργαζομένων. Καθιερώθηκε ως ...

Αρχισαν οι εργασίες ανάδειξης της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας

Ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου και θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάϊο του 2020 οι εργασίες ανάδειξης ...

Στην αμμουδιά της Αμμοχώστου

Καλοκαίρι και θάλασσα. Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στην εξαίρετη παραλία της Αμμοχώστου, άγνωστο ...

X