Χάρης Βαρνάβας

Ποιος είσαι;

Κατάγομαι από τη Λάρνακα, και τα τελευταία χρόνια κατοικώ στη Λευκωσία. Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να επεξεργάζεται αντικείμενα και να προσπαθεί να φτιάχνει χώρους. Λατρεύω την τέχνη, γιατί είναι ένας τρόπος έκφρασης και σαν παιδί, δεν σου υποβάλλονται όρια.Σπούδασα αρχιτεκτονική γιατί μου άρεσε η αντίληψη και ο τρόπος χρήσης του χώρου – όπου οι άνθρωποι τον ζουν, οι υφές τις οποίες νιώθεις από τα υλικά, η αισθητική που του δίνεις, η πρακτική εφαρμογή για να γίνει κάτι εφικτό στην πραγματικότητα. Το 2015 αποφοίτησα με την καινοτόμα διπλωματική εργασία ‘CryptoForm Space’, για τη μετατροπή του δισδιάστατου σε τρισδιάστατο κατά τη δημιουργία της αρχιτεκτονικής.

Τι κάνεις;

Επιστρέφοντας από το Λονδίνο συνεργάστηκα με τους draftworks*architects πάνω σε ένα διαγωνισμό για ένα δημοτικό σχολείο στη Λουκέρνη. Έπειτα δούλεψα στο The Cyprus Institute κυρίως ως ‘Visual Designer’, σε ερευνητικά προγράμματα, εικονική πραγματικότητα, ψηφιακές τεχνολογίες και διαδραστικές πλατφόρμες. Πλέον ασχολούμαι με δικά μου έργα. Έχω ήδη ξεκινήσει τα σχέδια ενός καφενείου και έχω τελειώσει με το τρισδιάστατο μοντέλο, την επιμέλεια τοποθέτησης των αντικειμένων αλλά και του χώρου μιας έκθεσης η οποία περιλαμβάνεται στο Πάφος2017. Ερεθίσματά μου ο χώρος, τα αντικείμενα, το φως, οι υφές, τα χρώματα και πολλά άλλα. Πιστεύω ότι οι αρχιτέκτονες είναι «συνολικά όντα» διότι συνδυάζουν τις τέχνες με τις επιστήμες, τη γνώση και την τεχνολογία.

Τι θέλεις;

Στόχος μου είναι να προσθέσω πολλά στις γνώσεις μου και να δώσω ακόμη περισσότερα στην ανθρωπότητα και στον χώρο του επαγγέλματός μου, με στοχασμό πάνω στη χωρητική αντίληψη, τις πολλαπλές κλίμακες που μας περιβάλλουν, τον ανθρώπινο νου, τις αισθήσεις, τη χρησιμότητα χώρου, την αισθητική, την τέχνη, την αρχιτεκτονική…Συχνά οι αρχιτέκτονες υποτιμούνται και δεν εκτιμούνται από μερίδα ατόμων στο νησί μας. Ελπίζω κάποτε αυτό να αλλάξει και να υπάρξει περισσότερη καλλιέργεια στα αντικείμενα των τεχνών, της καλαισθησίας και της αρχιτεκτονικής. Σαν δημιουργός θέλω να συνεχίσω να κρατάω τις ισορροπίες αυτού που κάνω και αγαπώ, μεταξύ δουλειάς και χόμπι. Θα ήθελα να ζω σε ένα κόσμο αρμονίας, με θετική σκέψη και δημιουργία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εύη Τριανταφυλλίδη & Νεφέλη Μαλέκου

Ποιες είστε; Η Εύη Τριανταφυλλίδη (συγγραφέας) και η Νεφέλη Μαλέκου (Μαλή) (εικονογράφος) θέλουν να ...

TΑLTSIE

Ποια είσαι; Είμαι η TΑLTSIE [Τάλτσι], 19 χρονών και ασχολούμαι με την απέραντη και ...

Βασιλεία Βασιλείου

Ποια είσαι; Είμαι η Βασιλεία. Μαζί με τους φίλους και συνεργάτες μου, ανοίξαμε το ...

Στέφανος Πίττας

Που είσαι; Ζω στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 9 χρόνια. Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι στην ...

Παρασκευή Λοΐζου

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου Ποια είσαι; Ονομάζομαι Παρασκευή Λοΐζου, είμαι 29 ετών. Μεγάλωσα στις Βρυξέλλες ...

Σόφη Φετοκάκη

Ποια είσαι; Αυτή η ερώτηση με κάνει συχνά να νιώθω όπως η Αλίκη στη ...

X