Η Κύπρος στη Γιουροβίζιον το 1981

Ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον είναι ετήσιος και είχε αρχίσει να διοργανώνεται από το έτος 1956, οπότε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Λουγκάνο της Ελβετίας. Είχανε τότε πάρει μέρος 14 ευρωπαϊκές χώρες, που στη συνέχεια μειώθηκαν σε μόνο 10 συμμετοχές το 1957 και το 1958, αυξήθηκαν σε 12 το 1959, σε 13 το 1960 και όλο και περισσότερες τα επόμενα χρόνια, ακόμη και πέραν των 40. Αυτή η μεγάλη αύξηση των συμμετοχών άλλαξε και τη μορφή του διαγωνισμού, με τη διεξαγωγή δύο ημιτελικών και ενός τελικού. Επίσης, ενώ αρχικά υπήρχε για τα τραγούδια και ζωντανή ορχήστρα, στη συνέχεια η μουσική μεταδίδεται κυρίως ηχογραφημένη και ζωντανά εκτελούν μόνο οι τραγουδιστές, εκτός κι αν στη σκηνή συνοδεύονται από κάποιο όργανο.

Παρά το ότι, όπως δηλώνει και η ονομασία, επρόκειτο για μια μουσική γιορτή της Ευρώπης, στη συνέχεια διευρύνθηκε με συμμετοχή και χωρών πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και το μακρινό Αζερμπαϊτζάν. Ο μουσικός αυτός διαγωνισμός οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας, της οποίας μέλη είναι οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Γι’ αυτό και την Κύπρο έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί μόνο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό αυτό το 1981. Τότε ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί στο Δουβλίνο, μετείχαν 20 χώρες και η Κύπρος, με το τραγούδι “Μόνικα”, είχε κερδίσει την 6η θέση. Είχε εκπροσωπηθεί δε με 6μελές συγκρότημα που είχε την ονομασία Island. Στη φωτογραφία αυτή του έτους 1981 εικονίζονται οι τότε ερμηνευτές του συγκροτήματος, Αλέξια Βασιλείου, Αρετή Κασάπη, Άριστος Μοσχοβάκης και Ρότζερ Λι, που ήτανε τα τέσσερα άτομα επί σκηνής. Μετείχαν επίσης και ο συνθέτης του τραγουδιού Δώρος Γεωργιάδης, σε ζωντανή συνοδεία στο πιάνο, καθώς και ο στιχουργός του Σταύρος Σιδεράς. Η θέση την οποία είχε κερδίσει η Κύπρος τότε, 6η μεταξύ 20, δεν ήταν καθόλου κακή. Οι άλλες καλύτερες θέσεις που είχε ποτέ εξασφαλίσει η Κύπρος, ήταν δύο φορές 5η, με την Άννα Βίσση και τη νεαρή Λίζα Αντρέας. Η επιτυχία της Λίζας, το 2004 και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη όλων, αφού τότε είχε να ανταγωνιστεί άλλες 40 χώρες. Επίσης, κάτι που συχνά παραλείπεται, είναι το ότι στην Κωνσταντινούπολη, εκτός της 5ης θέσης, το τραγούδι της Κύπρου είχε επιλεγεί και ως η καλύτερη σύνθεση του διαγωνισμού.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

«Πάρτε ένα κομμάτι της Ιστορίας στο σπίτι» από το Λεβέντειο Μουσείο

Η Διεθνής Hμέρα Mουσείων έφτασε και φέτος με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «Δικτυωμένα Μουσεία: ...

Έκθεση Φωτογραφικού Αρχείου Camille Enlart στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Το Μουσείο του Ιδρύματος Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, ανακοινώνει ...

Πέντε ιστορικές εκδρομές το Μάρτιο από το Historic Cyprus

O ωραιότερος μήνας, η άνοιξη στο απόγειό της παντού. Tο Historic Cyprus μας προτείνει ...

Στην Κωνσταντίνα Ζάνου το Edmund Keeley Book Prize

Η Κωνσταντίνα Ζάνου ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 ακαδημαϊκούς και απέσπασε το φετινό βραβείο Edmund ...

Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ: Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων

Το ίδρυμα ΣΟΦΙΑ ιδρύθηκε για να προσφέρει στέγη, οργάνωση και τεχνογνωσία στις πολύ σημαντικές ...

Ο Ντενκτάς επί το έργον

Ήτανε λίγο μόνο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και την τραγωδία του 1974. Μια ...

X