Κατάρριψη τουρκικού αεροπλάνου

Η Τουρκία δεν αποκάλυψε ποτέ τον ακριβή αριθμό των απωλειών της, τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, κατά τις δυο φάσεις της εισβολής της στην Κύπρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Η Κύπρος ήταν εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τον τακτικό τουρκικό στρατό, αφού μεταξύ άλλων προηγήθηκε ο διχασμός και το πραξικόπημα, ωστόσο η τουρκική εισβολή δεν υπήρξε ένας απλός περίπατος. Ακόμη και παρά το ότι η Τουρκία είχε και την όποια βοήθεια από μέσα, από την ακραία παράταξη των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη και αφού η Ελλάδα της χούντας των συνταγματαρχών δεν ήτανε σε θέση να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Μέχρι και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο είχε κτυπηθεί και βυθιστεί από την τουρκική αεροπορία, που το είχε εκλάβει ως ελληνικό.

Οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, αν και ανεπαρκείς, παρά και την επιστράτευση, είχαν ωστόσο προβάλει σθεναρή αντίσταση. Μεταξύ των άλλων, κατόρθωσαν με τα πενιχρά τους μέσα να καταρρίψουν και αριθμό τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων. Στη φωτογραφία, τα συντρίμμια τουρκικού αεροπλάνου που είχε καταρριφθεί στην περιοχή Αθαλάσσας. Θα πρέπει να ήτανε μεταξύ εκείνων που είχαν κτυπήσει την περιοχή, βομβαρδίζοντας ακόμη και το εκεί ψυχιατρείο.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Λαϊκό Καφεκοπτείο

Δυο μικρά φορτηγά φορτώνουνε καφέ από το Λαϊκό Καφεκοπτείο για διανομή στα διάφορα καταστήματα. ...

Η UNFICYP

Χαλάρωση και ηρεμία αντρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που συνήθως δεν περνάνε ...

“Όψεις μιας Λιγότερο Ορατής Διένεξης” στο Point

Η έκδοση  “Refugeehood and the Postconflict Subject” είναι μια εθνογραφία του δικαίου και της ...

Κάτω η χούντα!

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στη Λευκωσία το 1973. Επρόκειτο για μια ακόμη κινητοποίηση ...

Μανώλης Γλέζος – Ένα πρόσωπο, μια ιστορία

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στην Αθήνα την περίοδο της τελευταίας δικτατορίας. Ο αγωνιστής ...

«Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ COSMOTE TV και National Geographic

Στο νησί της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς ...

X