Κατάρριψη τουρκικού αεροπλάνου

Η Τουρκία δεν αποκάλυψε ποτέ τον ακριβή αριθμό των απωλειών της, τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, κατά τις δυο φάσεις της εισβολής της στην Κύπρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Η Κύπρος ήταν εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τον τακτικό τουρκικό στρατό, αφού μεταξύ άλλων προηγήθηκε ο διχασμός και το πραξικόπημα, ωστόσο η τουρκική εισβολή δεν υπήρξε ένας απλός περίπατος. Ακόμη και παρά το ότι η Τουρκία είχε και την όποια βοήθεια από μέσα, από την ακραία παράταξη των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη και αφού η Ελλάδα της χούντας των συνταγματαρχών δεν ήτανε σε θέση να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Μέχρι και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο είχε κτυπηθεί και βυθιστεί από την τουρκική αεροπορία, που το είχε εκλάβει ως ελληνικό.

Οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, αν και ανεπαρκείς, παρά και την επιστράτευση, είχαν ωστόσο προβάλει σθεναρή αντίσταση. Μεταξύ των άλλων, κατόρθωσαν με τα πενιχρά τους μέσα να καταρρίψουν και αριθμό τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων. Στη φωτογραφία, τα συντρίμμια τουρκικού αεροπλάνου που είχε καταρριφθεί στην περιοχή Αθαλάσσας. Θα πρέπει να ήτανε μεταξύ εκείνων που είχαν κτυπήσει την περιοχή, βομβαρδίζοντας ακόμη και το εκεί ψυχιατρείο.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Αμαζόνες και Femmes Fatales | Το στήθος ως όπλο, εξουσία και απειλή

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και σε συνεργασία με την Europa ...

Ανακαλύφθηκαν 59 σαρκοφάγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα

Ως τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020, χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού ...

Νέα, σπάνια ντοκουμέντα στο ψηφιακό Αρχείο του ΡΙΚ

Νέο αρχειακό υλικό βλέπει το φως της δημοσιότητας, με την ολοκλήρωση του έργου «Ψηφιακός ...

Κηδεία Πολύκαρπου Γεωρκάτζη

Η φωτογραφία αυτή είναι από την κηδεία του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη στις 17.03.1970. Το φέρετρο ...

Τηλεδιάλεξη ΑΠΚΥ με θέμα «Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες»

«Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες» είναι το θέμα της ...

ΔΙΑΛΕΞΗ | Ιστορικά στοιχεία για τα Λεύκαρα κατά τη Λατινοκρατία (12ος -16ος αι.)

Ο Δήμος Λευκάρων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λευκάρων  διοργανώνουν  διάλεξη με θέμα ...

X