Κατάρριψη τουρκικού αεροπλάνου

Η Τουρκία δεν αποκάλυψε ποτέ τον ακριβή αριθμό των απωλειών της, τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, κατά τις δυο φάσεις της εισβολής της στην Κύπρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Η Κύπρος ήταν εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τον τακτικό τουρκικό στρατό, αφού μεταξύ άλλων προηγήθηκε ο διχασμός και το πραξικόπημα, ωστόσο η τουρκική εισβολή δεν υπήρξε ένας απλός περίπατος. Ακόμη και παρά το ότι η Τουρκία είχε και την όποια βοήθεια από μέσα, από την ακραία παράταξη των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη και αφού η Ελλάδα της χούντας των συνταγματαρχών δεν ήτανε σε θέση να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Μέχρι και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο είχε κτυπηθεί και βυθιστεί από την τουρκική αεροπορία, που το είχε εκλάβει ως ελληνικό.

Οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, αν και ανεπαρκείς, παρά και την επιστράτευση, είχαν ωστόσο προβάλει σθεναρή αντίσταση. Μεταξύ των άλλων, κατόρθωσαν με τα πενιχρά τους μέσα να καταρρίψουν και αριθμό τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων. Στη φωτογραφία, τα συντρίμμια τουρκικού αεροπλάνου που είχε καταρριφθεί στην περιοχή Αθαλάσσας. Θα πρέπει να ήτανε μεταξύ εκείνων που είχαν κτυπήσει την περιοχή, βομβαρδίζοντας ακόμη και το εκεί ψυχιατρείο.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Ο «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου στη σκηνή του Ριάλτο

Μετά από αρκετές παραστάσεις σε όλη την Κύπρο, το εμβληματικό ποιητικό έργο του Γιάννη ...

Ένα μοναδικό χειρόγραφο από τη βενετοκρατία στην Κύπρο σε νέα ψηφιακή έκδοση

Κυκλοφόρησε, σε ψηφιακή μορφή, η μονογραφία του Δρ Χρυσοβαλάντη Κυριάκου με τίτλο Christian Diversity ...

Χικμέτ – Γκιουρκάν

Η φωτογραφία αυτή είναι από τη λιτή κηδεία του Αϊχάν Χικμέτ στη Λευκωσία τον ...

Η ΕΛΔΥΚ ασκείται

Η φωτογραφία αυτή έχει ληφθεί στις 27 Ιουλίου του 1960. Όταν ακόμη η Κυπριακή ...

ΔΙΑΛΕΞΗ:Ο Herbert Horatio Kitchener και το χρονολογικό βάθος της τοπωνυμικής ιστορίας της Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων διοργανώνουν διάλεξη ...

Νέα, σπάνια ντοκουμέντα στο ψηφιακό Αρχείο του ΡΙΚ

Νέο αρχειακό υλικό βλέπει το φως της δημοσιότητας, με την ολοκλήρωση του έργου «Ψηφιακός ...

X