Μερκούρη – Ντασέν στην Κύπρο, 1965

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1994. Είχε γίνει διεθνώς γνωστή όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά και για τους αγώνες της κατά της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών (1967-1974). Η χούντα τής είχε στερήσει μάλιστα και την ελληνική της ιθαγένεια. Μετά τη μεταπολίτευση εξελέγη βουλευτής το 1978 με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Αντρέα Παπανδρέου (1981-1989 και 1993).

Ο σύζυγός της, Αμερικανός σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν, κατά 11 χρόνια μεγαλύτερός της (είχε γεννηθεί το 1911), είχε εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες την εποχή των διώξεων ιδίως των πνευματικών ανθρώπων, για όσους υπήρχε έστω και υποψία ότι ήσαν κομουνιστές ή συμπαθούντες, την εποχή δηλαδή του λεγομένου Μακαρθισμού. Είχε ήδη γυρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερις ταινίες πριν φύγει και καταφύγει στη Γαλλία. Εκεί γύρισε το 1954 την πρώτη του ταινία με τη Μερκούρη, το έργο “Ριφιφί”. Στη συνέχεια, και αφού νυμφεύθηκαν, ο Ντασέν γύρισε και άλλες ταινίες με πρωταγωνίστρια τη σύζυγό του με γνωστότερες το “Ποτέ την Κυριακή”, τη “Φαίδρα” και το “Τοπ Καπί”.

Ως υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη έμεινε περισσότερο γνωστή για τον αγώνα της προς επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία είχε “απαγάγει” ο λόρδος Έλγιν κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας και που σήμερα εξακολουθούν να είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο. Η Μελίνα Μερκούρη, φίλη και της Κύπρου και των αγώνων της, είχε επισκεφθεί επανειλημμένα το νησί. Την τελευταία φορά, για να πάρει μέρος στις μαζικές πορείες των γυναικών που είχαν οργανωθεί στο νησί.

Στη φωτογραφία αυτήν εικονίζονται η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζιλ Ντασέν κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο το έτος 1965. Συγκεκριμένα η φωτογραφία είχε παρθεί από επίσκεψη του ζεύγους στο Μουσείο Αγώνος 1955-1959, στη Λευκωσία. Η έκφραση και των δύο, καθώς βρέθηκαν μπροστά στο σχοινί της αγχόνης είναι χαρακτηριστική και των συναισθημάτων τους.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το ©Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Αρχισαν οι εργασίες ανάδειξης της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας

Ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου και θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάϊο του 2020 οι εργασίες ανάδειξης ...

Το μακαριστό ΓΣΠ

Το ΓΣΠ [Γυμναστικός Σύλλογος τα Παγκύπρια] δεν υπάρχει πλέον ούτε σαν έρημος χώρος. Το ...

Κυκλοφόρησε το νέο βίβλίο του Πέτρου Παπαπολυβίου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο του Πέτρου Παπαπολυβίου, με τίτλο «Η κυπριακή παρουσία στην ...

Ντοκιμαντέρ για το Dome στο CVAR

Το ντοκιμαντέρ για το ξενοδοχείο Dome στην Κερύνεια, το οποίο επιμελήθηκε η Τ/κ δημοσιογράφος ...

Τα προεόρτια

Η φωτογραφία αυτή, του έτους 1973, δείχνει το αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης κατά του κεντρικού ...

Το χωριό Επιχώ και οι φεουδάρχες του

Η αρχειακή έρευνα παραμένει πάντα μια υπόθεση σαγήνης, αφού αυτή μας οδηγεί σε ταξίδια ...

X