Μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή στο φως στην Ιερουσαλήμ

Τη σπάνια ανακάλυψη ενός μωσαϊκού πατώματος που φέρει ελληνική επιγραφή έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Ως μια «ανοιχτή επιστολή από το παρελθόν» χαρακτήρισε την επιγραφή που έφερε στο φως στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ο Ντέιβιντ Γκέλμαν, επικεφαλής της ομάδας που είχε την τύχη να αποκαλύψει το μωσαϊκό κατά την τελευταία μέρα της ανασκαφής.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων στο πλαίσιο εργασιών εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων τηλεπικοινωνίας.

Στο πάτωμα αναφέρεται στα ελληνικά ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουστινιανός του 6ου αιώνα και ο Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας που ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η σπάνια αυτή ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα ιουστινιάνεια κτήρια που υπάρχουν στην πόλη. Σύμφωνα με την επιγραφή, όπου αναφέρεται ότι το κτήριο ανηγέρθη «κατά τη 14η ινδικτιώνα» (σ.σ. η «ινδικτιών» αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε ετών, που οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν για τη μέτρηση του χρόνου, αρχικά για φορολογικούς λόγους), το ψηφιδωτό χρονολογείται γύρω στα έτη 550/551 μ.Χ.

Η πλήρης επιγραφή αναφέρει: «Ο πιο ευσεβής Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιουστινιανός και ο πιο θεοσεβής ιερέας και ηγούμενος, Κωνσταντίνος, ανέγειραν το κτήριο στο οποίο (αυτό το μωσαϊκό) τοποθετήθηκε κατά τη 14η ινδικτιώνα»

Ανακάλυψη ζωής

«Το γεγονός ότι η επιγραφή διατηρήθηκε σε τόσο καλή κατάσταση για τόσους αιώνες αποτελεί ένα αρχαιολογικό θαύμα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκέλμαν, επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών που διενήργησε η Αρχή των Ισραηλινών Αρχαιοτήτων. Ο κ. Γκέλμαν σημείωσε ακόμη πως οι ανασκαφείς ήταν έτοιμοι να ολοκληρώσουν την εργασία τους στον χώρο, όταν πρόσεξαν κάποιες ψηφίδες που δεν ήταν -ως συνήθως- άσπρες αλλά λίγο πιο σκούρες. «Καθάρισα το σημείο. Ήταν η κάτω αριστερή γωνιά της επιγραφής».

Ο Ιουστινιανός υτπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της βυζαντινής εποχής. Το 543 μ.Χ. ίδρυσε την Εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ -μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τη μεγαλύτερη στην Ιερουσαλήμ την εποχή εκείνη.
«Κάθε αρχαιολόγος ονειρεύεται να βρει στις ανασκαφές μία επιγραφή, ειδικά μία τόσο καλά διατηρημένη και σχεδόν εντελώς άθικτη», ανέφερε ο κ. Γκέλμαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κτήριο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μωσαϊκό βρισκόταν δίπλα στην παλιά πύλη της αρχαίας πόλης της Δαμασκού και ήταν πανδοχείο για τους προσκυνητές.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©AFP PHOTO / AHMAD GHARABLI

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

To ‘sorry’ της Sony και το live streaming της κηδείας της Whitney Houston

«Συγγνώμη» αναγκάστηκε να ζητήσει η δισκογραφική εταιρεία Sony έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε ...

Διακοπεύουμε | Επιστρέφουμε στις 20 Αυγούστου

Το «Π» κλείνει πόρτες και παράθυρα και ανάβει τον ανεμιστήρα. Επιστρέφουμε στις 20 Αυγούστου, ...

Συναυλίες με μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει συναυλίες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά και ...

Character Graffiti Workshop

Η ομάδα 2C Design Box & ο Edmon1419 διοργανώνουν εργαστήρι graffiti/street art για εφήβους, ηλικίας 12-17 ...

Δημιουργείται αρχείο για το μουσικό έργο καλλιτεχνών

Αρχείο για την μουσική παραγωγή της Κύπρου ετοιμάζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ...

Ο υπέροχος κόσμος του Γουές Άντερσον, εικονογραφημένος

Mε την ευκαιρία της προβολής της νέας ταινίας του Γουές Άντερσον, The Grand Budapest ...

X