Στην αμμουδιά της Αμμοχώστου

Καλοκαίρι και θάλασσα. Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στην εξαίρετη παραλία της Αμμοχώστου, άγνωστο πότε ακριβώς, πάντως νωρίς τη δεκαετία του 1960. Διότι, όπως φαίνεται, κάποια από τα πολυώροφα οικοδομήματα της πόλης, επί της ακτής, κτίζονταν ακόμη και δεν είχαν ολοκληρωθεί. Η θάλασσα προσφέρει βέβαια πολλές χαρές και πολλές δυνατότητες. Αλλά σημαίνει και κάποιους κινδύνους για όσους είτε δεν την ξέρουνε καλά, είτε δεν την υπολογίζουνε σωστά. Οι νέοι λοιπόν της φωτογραφίας αυτής ήταν μέλη του Ναυτικού Ομίλου της Αμμοχώστου και φαίνονται να ασκούνται σε κάποιους τρόπους παροχής βοήθειας σε ένα άτομο που ίσως κινδυνεύει στο νερό. Πώς μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που πνίγεται; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τον πλησιάσεις, να τον πάρεις, να κρατήσεις το κεφάλι του έξω από το νερό, να τον σώσεις τέλος πάντων; Οι νέοι λοιπόν της παλαιάς αυτής φωτογραφίας, προφανώς με πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου του οποίου ήταν μέλη, είχαν τύχει εκπαίδευσης και στην παροχή βοήθειας μέσα στο νερό. Τότε, πολύ πριν δημιουργηθεί η οργανωμένη πλέον υπηρεσία των ναυαγοσωστών.

+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Η Κύπρος στη Γιουροβίζιον το 1981

Ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον είναι ετήσιος και είχε αρχίσει να διοργανώνεται από ...

Ο Νεχρού στην Κύπρο, 1963

Από την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, το 1960, μέχρι και μετά την ...

Το Εθνικό Θέατρο στην Κύπρο

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στο [παλαιό] αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 7 Δεκεμβρίου 1964. Είναι ...

Επιστημονικό Συνέδριο «Όμοδος: Ιστορία και Πολιτισμός»

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου σε συνεργασία με το οινοποιείο «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» ...

Εκλογές

Η φωτογραφία αυτή είναι από προεκλογική συγκέντρωση των Τουρκοκυπρίων το 1959. Τον Δεκέμβριο του ...

Τουρκική εισβολή – φάση πρώτη

Ο Γλαύκος Κληρίδης μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Είχε ...

X