Αέρας ανανέωσης στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

«Υπάρχει παντού μια φρεσκάδα», αναφώνησε ο Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου που έρχεται με υψηλούς αλλά εφικτούς στόχους

Εξωστρέφεια από τη μια αλλά και εσωτερική διεργασία από την άλλη είναι οι κύριοι στόχοι του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ), ο οποίος στις 6 Σεπτεμβρίου είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Γερμανός Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν ξεχώρισε ανάμεσα σε 47 υποψήφιους από 16 χώρες που διεκδίκησαν τη θέση και δηλώνει πανέτοιμος για τις αλλαγές εκείνες που θα ανανεώσουν τη ΣΟΚ και θα τη φέρουν πιο κοντά στο κοινό – και δη το νεανικό.

Ο κ. Μπάχμαν αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα κατά την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας της ΣΟΚ και σε μια περίοδο με έντονη τη διάθεση ανάπτυξης και «υιοθέτησης νέων τάσεων και σύγχρονων αντιλήψεων τόσο ως προς την εικόνα αλλά και την ουσία και το περιεχόμενο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης η πρόεδρος του Ιδρύματος ΣΟΚ Αίγλη Παντελάκη.

Η πρώτη συναυλία του νέου μαέστρου της ΣΟΚ θα δοθεί στην παλιά Λευκωσία και θα είναι ανοιχτή στο κοινό

H πρώτη συναυλία καθρεφτίζει διαθέσεις

Ο Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν έφτασε στην Κύπρο προ ημερών και αυτή τη βδομάδα ξεκίνησε εντατικές πρόβες για την πρώτη συναυλία που θα παρουσιάσει ως επικεφαλής της ΣΟΚ: μια πολυαναμενόμενη συναυλία που θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία στις 15 Σεπτεμβρίου, στην παρουσία του δημοφιλούς Κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη.

Η εν λόγω συναυλία είναι χαρακτηριστικό δείγμα της εξωστρέφειας που -ξεκίνησε με τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, Άλκη Μπαλτά και- θέλει να ενισχύσει κατά τη φετινή σεζόν η Κρατική Ορχήστρα.

«Υπάρχει μια φρεσκάδα σε όλα», δήλωσε ο κ. Μπάχμαν στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, για να παρουσιάσει το σκεπτικό του ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΣΟΚ.

«Θα αναδομήσουμε την εικόνα μας προς τα έξω, με στόχο να φτάσουμε σε ένα μεγαλύτερο αλλά και πιο νεανικό κοινό. Θα προσπαθήσουμε να δίνουμε περισσότερες υπαίθριες συναυλίες -όσο ο καιρός το επιτρέπει- αλλά και περισσότερες οικογενειακές συναυλίες (σ.σ. απογευματινές), ευελπιστώντας πως οι ενήλικες θα δείξουν ενδιαφέρον και για τις βραδινές. Οι οικογενειακές συναυλίες είναι ένας από τους κύριους πυλώνες δράσης μας», επισήμανε ο κ. Μπάχμαν.

Άνοιγμα και στους συνθέτες

Τη διάθεση να εντάξει έργα σύγχρονων Κύπριων συνθετών στο ρεπερτόριο της ΣΟΚ τόνισε, εξάλλου, ο μαέστρος, κάνοντας λόγο για συνεργασία με το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ο κ. Μπάχμαν είναι ένθερμος υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής και έχει παρουσιάσει συχνά έργα συνθετών σε πρώτη εκτέλεση.

Ενιαίος ήχος

Λόγω προηγούμενων υποχρεώσεων, ο κ. Μπάχμαν θα καταρτίσει το πρόγραμμά του για τη ΣΟΚ από τον Ιανουάριο, καθώς έτσι κι αλλιώς μέχρι τον Δεκέμβριο υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες συναυλίες.

Με τον νέο χρόνο, θα δώσει βάρος στην ενοποίηση του ήχου της ορχήστρας. «Ερχόμενος εδώ συνάντησα πολλούς καλούς και φιλόδοξους μουσικούς. Μαζί θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε στενούς μουσικούς δεσμούς δίνοντας έναν ενιαίο ήχο στην ορχήστρα και στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάχμαν.

Μαέστρος και Ίδρυμα ΣΟΚ θα στοχεύσουν, όπως ο ίδιος ανέφερε, και στην έξοδο της ορχήστρας από τη χώρα, με θεμιτή μια ευρωπαϊκή περιοδεία. «Είναι όμως πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο», κατέληξε.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Τα «αρνητικά» του Φέγγαρου 2017

Δώσαμε 8 φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης σε 8 καλλιτέχνες του Φέγγαρου.Δείτε τί είδαν οι ...

Aπόσπασμα από εμφάνιση των Beatles στο “Top of the Pops” του BBC βρέθηκε στο Μεξικό

Βιντεοσκοπημένο πλάνο με τη μοναδική ζωντανή εμφάνιση των Beatles στο μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του ...

Μηνύματα του Julio .. Και μια ραπ κουβέντα

Ήθελα να πάρω μια συνέντευξη από τον Julio. Άκουσα ξανά τους στίχους του, τα ...

Pafos Aphrodite Festival με «Μάκβεθ» και αυτοκριτική

Στη δυσκολία του Δήμου Πάφου να εδραιώσει τον θεσμό του Pafos Aphrodite Festival, στο ...

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Γιάννη Γεωργίου

Ένα ρεσιτάλ στο Θέατρο Ριάλτο θα δώσει στις 17 Μαρτίου ο Γιάννης Γεωργίου. Βιρτουόζος ...

2ο Φεστιβάλ Μπύρας Λεμεσού: οι συναυλίες

Μετά το επιτυχημένο 1ο Φεστιβάλ Μπύρας Λεμεσού το 2017, η MStasy Event Management σε ...

X