Ακραία προπαγάνδα

Η φωτογραφία αυτή, που είχε ληφθεί πριν την τουρκική εισβολή του 1974, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό δείγμα ακραίας προπαγάνδας που εμφανίστηκε στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας, αλλά φαίνεται ότι είχε προκαλέσει αντίδραση ακόμη και μεταξύ των ιδίων των Τουρκοκυπρίων, γιατί δεν επαναλήφθηκε.

Επρόκειτο για “στράτευση” νεαρών κοριτσιών, που σε μια εκδήλωση με συμμετοχή και της ΤΟΥΡΔΥΚ, παρουσιάστηκαν ένοπλες και ορκιζόμενες για αγώνα. Αγώνα προς τι; Δεν επρόκειτο πάντως για ένα στρατιωτικό σώμα από κοριτσάκια που να είχε συσταθεί πραγματικά, στρατευθεί και εκπαιδευθεί στη χρήση όπλων και στις τεχνικές του πολέμου. Επρόκειτο για μια ακραία μορφή προπαγάνδας που στόχευε στο να δείξει την δήθεν αποφασιστικότητα των Τούρκων της Κύπρου για αγώνα. Τα κοριτσάκια επιστρατεύθηκαν, ντύθηκαν ομοιόμορφα, πήρανε και τα όπλα που τους δόθηκαν, γονάτισαν για να δώσουνε τον όρκο.

Η αισχρή αυτή πρωτοβουλία κάποιων ακραίων στοιχείων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ. και, πιθανότατα, με συμβουλή αξιωματικών από την Τουρκία, μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε και πρωτοποριακή: προηγήθηκε κατά πολύ των Τζιχαντιστών της σημερινής εποχής, που δεν διστάζουν να στρατεύσουνε ακόμη και ανήλικα παιδιά σε έναν “ιερό” αγώνα, ακόμη και νέες γυναίκες που και αυτές ζώνονται τα εκρηκτικά και ανατινάζονται. Ωστόσο είναι φανερό ότι στην κοινότητα των Τουρκοκυπρίων η “εξυπνάδα” αυτή δεν είχε καθόλου θετική ανταπόκριση και το φαινόμενο ένοπλων στρατευμένων παιδιών δεν παρουσιάστηκε ξανά.

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Απόπειρα δολοφονίας

Στη φωτογραφία αυτή πυροτεχνουργοί αποσυνδέουν τον μηχανισμό που είχε πυροδοτήσει ισχυρή βόμβα στις 7 ...

Η Ζωή Λάσκαρη στην Κύπρο

Η περίοδος 1962 – 1967 ήτανε τέτοια ώστε ευνοούσε την κάθοδο στην Κύπρο πολλών ...

Ο Νεχρού στην Κύπρο, 1963

Από την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, το 1960, μέχρι και μετά την ...

Η UNFICYP

Χαλάρωση και ηρεμία αντρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που συνήθως δεν περνάνε ...

Η τάφρος

Στην παλαιά αυτή φωτογραφία εργάτες δουλεύουνε σε τμήμα της τάφρου, έξω και κάτω από ...

Σταυρός διπλού μαρτυρίου

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στον Λίβανο τον Ιούλιο του 1958. Ο κύριος που ...

X