Αλκίνοος Ιωαννίδης | Συναυλία προσβάσιμη σε όλους

Την πρώτη καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα έδωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη Ρεματιά Χαλανδρίου παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες.

Την μουσική αυτή εμπειρία παρουσίασε η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία που δημιουργήθηκε το 2010 με σκοπό τη συσπείρωση και ανάδειξη καλλιτεχνών με αναπηρία αλλά και τη διασφάλιση της πρόσβασης στην τέχνη.

«Η συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, η αξίωση αναγνώρισης της γραφής Μπράιγ και οι διευκολύνσεις πρόσβασης για τις/τους ανάπηρους/ες αποδόθηκαν στην πράξη μέσα από τη συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου και όχι διακηρυκτικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση.

«Έχουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση σήμερα για αυτήν εδώ τη συναυλία. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μας βοήθησε και μας τίμησε και εξαιτίας της γίνεται η πρώτη, κάτω από αυτούς τους όρους, καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα. Είναι μια σπουδαία στιγμή για μας εδώ» ανέφερε καλησπερίζοντας το κοινό ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

ΑΚΟΜΗ: Κριτική-παρουσίαση της συναυλίας στο provocateur.gr

«Είμαστε περήφανοι/ες για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και το Δήμο Χαλανδρίου που συμπορεύτηκαν ένθερμα δίπλα μας σε αυτό το εγχείρημα. Ο πραγματικός καλλιτέχνης με ή χωρίς αναπηρία δεν είναι εκείνος/η που κατακρεουργείται από το “κτήνος”, αλλά αυτός/ή που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κίνησης.
H Θεοδώρα Τσαποΐτη βρισκόταν στη σκηνή δίπλα στους μουσικούς και παρουσίαζε τη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους που χειριζόταν η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη.

H συναυλία δόθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ρεματιάς Νύχτες Αλληλεγγύης 2017: το Θέατρο είχε διαμορφωθεί ώστε να είναι φιλικό και προσβάσιμο και για Ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα. Οι (μουσικόφιλοι) σκύλοι οδηγοί τυφλών ήταν ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους. Το πρόγραμμα διατέθηκε σε μορφή Braille, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR. Οι υπηρεσίες προσβασιμότητας έφεραν την πιστοποίηση της DisArtMove από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.


Όλες οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα της ©Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία στο facebook.

Εξάλλου, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στο ίδιο φεστιβάλ η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία υποστήριξε την θεατρική παράσταση «Το Μόνον της Ζωής μου Ταξείδιον», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία Ιωάννας Παππά.

Η παράσταση ήταν μια καθολικά προσβάσιμη θεατρική εμπειρία για όλους και όλες, με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Η σελίδα της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία στο facebook, εδώ.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ρεσιτάλ πιάνου Ίλια Κοντράτιεφ στο The Shoe Factory

Από τους εντυπωσιακότερους νεαρούς πιανίστες του διεθνούς μουσικού στερεώματος της εποχής μας, ο Ίλια ...

Οι «Σαντούτο» παίζουν σε ταράτσα της παλιάς Λευκωσίας

«Μια στάλα Ανατολή» παρουσιάζει το σχήμα παραδοσιακής μουσικής «Σαντούτο» και ο Στέφανος Δορμπαράκης, σε ...

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Φεστιβάλ Λάρνακας

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έρχεται στην Κύπρο και παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στη ...

Μουσική από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης 70 χρόνια μετά

Στα 85 της – και με δεδομένη την έντονη συγκίνηση της στιγμής – δεν ...

Η μουσική ατζέντα της εβδομάδας

Ακόμα μία εβδομάδα ξεκίνησε, με πολλά μουσικά events για όλα τα γούστα!   Τετάρτη ...

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ένα νέο θεσμό στα πολιτιστικά τόσο της πόλης όσο και ολόκληρης της Κύπρου, το ...

X