Χικμέτ – Γκιουρκάν

Η φωτογραφία αυτή είναι από τη λιτή κηδεία του Αϊχάν Χικμέτ στη Λευκωσία τον Απρίλιο του 1962. Ο Αϊχάν Χικμέτ, μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν, υπήρξαν θύματα και μάρτυρες ενός οράματος, εκείνου της φιλίας, συνεργασίας και αδελφοσύνης Ελλήνων και Τούρκων Κυπρίων. Δικηγόροι και οι δυο, ίδρυσαν το 1960 το “Δημοκρατικό Κόμμα Τουρκοκυπριακού Λαού”, που κύριους στόχους είχε την απεξάρτηση από την Άγκυρα, τη φιλία και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε μια καίρια περίοδο, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου υποτίθεται ότι η ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα ήτανε δεδομένη.

Οι δυο φίλοι υπήρξαν και οι εκδότες της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ” [Δημοκρατία]. Οι ίδιοι, το κόμμα τους και η εφημερίδα τους αποτέλεσαν ισχυρή φωνή αλλά και ισχυρή αντιπολίτευση προς την εξτρεμιστική μερίδα των Τουρκοκυπρίων και της οργάνωσης ΤΜΤ της οποίας ηγέτης υπήρξε ο Ραούφ Ντενκτάς και η οποία κατευθυνόταν από την Άγκυρα – που είχε άλλα σχέδια για την Κύπρο. Η ΤΜΤ επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει και απειλήσει τους Χικμέτ και Γκιουρκάν, χωρίς όμως και να τους πτοήσει. Οι δυο Τουρκοκύπριοι δικηγόροι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, συνέχισαν τον επικίνδυνό τους αγώνα για ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση Ελλήνων και Τούρκων στη νεαρή, τότε, Κυπριακή Δημοκρατία. Ήσαν, εξάλλου, και οι δυο πιστοί υπηρέτες των αριστερών τους φρονημάτων.

Η εξτρεμιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων όμως, σε συνεννόηση με την Άγκυρα και καθοδήγηση από εκεί, είχε άλλους στόχους, εντελώς αντίθετους. Και δεν θα ήτανε δυνατό να ανεχόταν για πολύ τέτοιες ισχυρές φωνές όπως εκείνες των Χικμέτ και Γκιουρκάν. Αφού δε οι προειδοποιήσεις και οι απειλές δεν είχανε αποτέλεσμα, και οι δυο φίλοι συνέχισαν τον αγώνα τους, δεν άργησε να παρθεί η απόφαση για δραστικά μέτρα.

Τέτοιες, ισχυρές μάλιστα, φωνές φιλίας, συνεργασίας, συναδέλφωσης, δεν ήτανε δυνατό να γίνονταν ανεκτές για πολύ. Και σύντομα η εξτρεμιστική ΤΜΤ ανέλαβε δράση. Με τη μέθοδο που ήξερε καλύτερα. Οι Χικμέτ και Γκιουρκάν δολοφονήθηκαν, με εν ψυχρώ εκτέλεση, στη Λευκωσία το βράδυ της 22ας προς 23η Απριλίου του 1962.

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

«Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

«Ανήσυχες Μούσες»: Η ιστορία της Μπιενάλε Βενετίας σε μια έκθεση

Διατρέχοντας μια πορεία 125 χρόνων, η Μπιενάλε της Βενετίας είδε «από μέσα» να γεννιούνται, ...

Η επιστροφή του Μακαρίου

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο την 1η Μαρτίου 1959, ύστερα από εξορία που ...

Σεπτέμβριος, μήνας φεστιβάλ!

Μήνας φεστιβάλ ο Σεπτέμβριος στην Κύπρο. Ακολουθεί μια λίστα με φεστιβάλ που μπορείτε να ...

Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ 2019

Για δεύτερη χρονιά φέτος πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» Αγλαντζιάς το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, ...

ΔΙΑΛΕΞΗ:Ο Herbert Horatio Kitchener και το χρονολογικό βάθος της τοπωνυμικής ιστορίας της Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων διοργανώνουν διάλεξη ...

X