Σχεδόν μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, τον Ιούνιο 2008, το μεγαλύτερο θέατρο της Κύπρου ανακατασκευάζεται, καθώς μόνο η πρόσοψή του έχει διατηρηθεί ανέπαφη.

Σε δηλώσεις της στον «Π», η αρχιτέκτονας του Δήμου Λευκωσίας Αθηνά Παπαδοπούλου, η οποία συμμετέχει στην ομάδα παρακολούθησης του έργου, ανέφερε ότι της ανακατασκευής του θεάτρου προηγήθηκαν -για ευνόητους λόγους- όλοι οι στατικοί έλεγχοι έτσι ώστε να υπάρχει η πραγματική εικόνα των αντοχών του κτηρίου.

Στο βάθος κήπος: η πρόσοψη και οι δύο πλαϊνοί τοίχοι έχουν μείνει μόνο για να θυμίζουν το παλιό θέατρο. Η υπόλοιπη οικοδομή έχει πλήρως κατεδαφιστεί.

Το μεγαλύτερο θέατρο και «μέγαρο μουσικής»

Με αναβαθμισμένο προφίλ, το θέατρο θα προσφέρεται όχι μόνο για θεατρικές αλλά και για μουσικές παραστάσεις.

«Θα διατηρεί, δε, τη θέση του ως το μεγαλύτερο θέατρο παγκύπρια», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου. Το νέο Δημοτικό Θέατρο θα είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων, με εξώστη, ειδικές ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα και ανελκυστήρες.

Το κόστος ανακατασκευής του θεάτρου ανέρχεται στα 8,6 εκατ. ευρώ +ΦΠΑ και την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η CYFIELD, με συμβόλαιο που προνοεί εκτός από τον επανασχεδιασμό και την κατασκευή, τη συντήρηση του κτηρίου για τα επόμενα 12 χρόνια. Το κονδύλι για το Δημοτικό Θέατρο προέρχεται τόσο από τον προϋπολογισμό του Δήμου Λευκωσίας όσο και του ΥΠΠΟ.

Η στέγη του Δημοτικού Θεάτρου είχε καταρρεύσει τον Ιούνιο 2008, τρία χρόνια μετά την πλήρη ανακαίνιση και παράδοσή του στο κοινό, τον Δεκέμβριο 2005. Σήμερα το θέατρο αποκαθίσταται πλήρως: ολόκληρη η στέγη αλλά και ο εξώστης έχουν αφαιρεθεί.  

Εννέα χρόνια μετά

Οι εργασίες ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο 2017 και σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η παράδοση του έργου αναμένεται τον Φεβρουάριο 2019.

Η εκ βάθρων ανακατασκευή του θεάτρου κρίθηκε αναγκαία μετά την κατάρρευση της στέγης του τον Ιούνιο 2008, τρία χρόνια μετά την ανακαίνισή του το 2005 με κόστος σχεδόν έξι εκατ. ευρώ. Το κτήριο παρέμεινε για εννέα ολόκληρα χρόνια ανέπαφο, μέχρι που ο Δήμος Λευκωσίας και το ΥΠΠΟ αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις (τουτέστιν κονδύλια) για την αποκατάστασή του.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Στάση εργασίας στο εργοτάξιο της Βιβλιοθήκης του Παν. Κύπρου

Σε στάση εργασίας κατέβηκαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της νέας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου ...

Διαμαντής αξίας 33 χιλιάδων ευρώ σε δημοπρασία

Έναντι του ποσού των €32,914 πωλήθηκε το έργο «Τραγωδία», του Αδαμάντιου Διαμαντή, στο πλαίσιο ...

Πέθανε η Δόμνα Σαμίου

Η Δόμνα Σαμίου η σημαντικότερη ερμηνεύτρια αλλά και ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, πέθανε ...

Τι είπε ο Κυριάκος Κενεβέζος για τον Καβάφη

«Η επένδυση στον πολιτισμό είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ...

Επιστροφή για 173 κειμήλια | Άλλα 59 παραμένουν στην κατοχή των βαυαρικών Αρχών

Εκατό εβδομήντα τρία (173) κειμήλια τα οποία βρίσκονταν τα τελευταία 15 χρόνια στις αποθήκες ...

Απεβίωσε ο Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι

Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε την Κυριακή 15 Απριλίου στη Ρώμη ο μεγάλος σκηνοθέτης ...

X