Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς 2017

Με θέμα «Τοπίο: η κληρονομιά γύρω μας», οι Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς 2017 γιορτάζουν την εγγενή σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης

Επανέρχονται με μια σειρά από πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις οι Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς, μια κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κερδίζει ετήσια τη συμμετοχή των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πανευρωπαϊκή φύση των εκδηλώσεων συμβάλλει στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης και αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στα 50 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης.

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς

Πάνω από 70.000 εκδηλώσεις οργανώνονται κάθε χρόνο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την κοινή κληρονομιά της Ευρώπης και για τη συνεχή ανάγκη προστασίας της, τη δημιουργία κοινών εμπειριών για την πολιτιστική κληρονομιά, την προώθηση της συμμετοχής και την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

Στη φετινή έκδοση των ΕΗΚ γιορτάζεται η εγγενής σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης με το κοινό θέμα «Κληρονομιά και φύση: Τοπίο δυνατοτήτων». Έμφαση δίνεται στις αξίες κληρονομιάς που βρίσκονται στη φύση και στην έκταση που το περιβάλλον διαμορφώνει της ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο ζωής τους καθώς και στη συμβολή του στην ευημερία και την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Οι εκδηλώσεις στην Κύπρο

Στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τη 16η Οκτωβρίου μια σειρά από εκδηλώσεις με ειδικό θέμα «Τοπίο: Η κληρονομιά γύρω μας». Τις εκδηλώσεις συντονίζει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Οι 24 διοργανωτές που συμμετέχουν καλούν το κοινό όλων των ηλικιών σε πληθώρα εκδηλώσεων γύρω από το ευρύτερο θέμα του τοπίου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εξορμήσεις στη φύση με τζιπ, γαϊδούρια, ποδήλατα ή πεζοπορώντας | ξεναγήσεις στις πόλεις, στα χωριά, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε αμπελώνες, μεταλλεία και λιβάδια | κατασκευή καλαθιών, αγγείων, κεντημάτων ή και φιγούρων καραγκιόζη | προβολή ντοκιμαντέρ | παρουσίαση εκθέσεων και διαλέξεων.

Οι Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς κερνούν παλουζέ, ζιβανία, ελιές, μας μαθαίνουν παλιές συνταγές και μας προκαλούν στις μαγειρικές δεξιότητες.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τον Μαθιάτη και την Αγία Βαρβάρα την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Οκτωβρίου στη Λάπηθο. Ενδιαμέσως θα υπάρχουν εκδηλώσεις στο Μιτσερό, στη Χοιροκοιτία, στον Αγρό, στην Αθηένου, στον Ακάμα, στο δάσος του Μαχαιρά, στη Λεμεσό και αλλού.

Ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «Διαχείριση τοπίου» θα λάβει χώρα στις 12 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, εδώ

Πληροφορίες στο facebook, στη σελίδα του τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τη διοργάνωση και στη σελίδα των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αστικές Λεπτομέρειες |NI•KO 7 / ΛΟΥΝΑ

H Phaneromenis 70 συνεχίζοντας τις δράσεις της στο πλαίσιο των ‘Αστικών Λεπτομερειών’, παρουσιάζει τον ...

Η Τuba Ozchorekchi Δημητρίου εκθέτει στην Πύλη Αμμοχώστου

Η Τούπα, μια ενθουσιώδης αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Πύλη ...

Έργα προστασίας στο τζαμί της Ευρέτου και το Τσερκές τζαμί

Την έναρξη έκτακτων έργων προστασίας στο τζαμί της Ευρέτου και στο Τσερκές τζαμί ανακοίνωσαν ...

Σεμινάριο «Οικοδομώντας μια ανοιχτή κοινωνία» στο Τεχνόπολις 20

Ο Δήμος Γεροσκήπου και οι εταίροι του προγράμματος ένταξης «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία» διοργανώνουν το σεμινάριο ...

Πέθανε η μεταφράστρια Έφη Καλλιφατίδη

Πέθανε η Έφη Καλλιφατίδη, βασική μεταφράστρια των βιβλίων του Ουμπέρτο Έκο και δεκάδων λογοτεχνικών και ...

ΓΙΟΡΤΗ από το «Π» το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

Το «Παράθυρο» της εφημερίδας Πολίτης διοργανώνει το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, μια ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ! ...

X