Η «Στέλλα κοιμήσου» φιλοξενείται στον ΘΟΚ

Η πρώτη θεατρική δουλειά του Κύπριου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη για το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, ταξιδεύει στην Κύπρο

Η θεατρική δουλειά που παρουσίασε ο Κύπριος σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας ενδέχεται να είναι η επόμενη φιλοξενούμενη παράσταση που θα δούμε στον ΘΟΚ, στο πλαίσιο της πολιτικής του Οργανισμού να προσκαλεί παραστάσεις με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Ο λόγος για την θεατρική παραγωγή «Στέλλα Κοιμήσου», που ο Γιάννης Οικονομίδης -γνωστός πρώτιστα ως σκηνοθέτης κινηματογράφου με ταινίες όπως «Σπιρτόκουτο», «Μαχαιροβγάλτης» και «Η ψυχή στο στόμα»- παρουσίασε στο Εθνικό Θέατρο τη σεζόν 2016-17.

Η πρόταση για την εδώ παρουσίαση της παραγωγής έγινε ήδη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΘΟΚ, Σάββα Κυριακίδη, ο οποίος αποκάλυψε στο «Π» το ενδεχόμενο, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π». Την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΘΟΚ για τη φετινή σεζόν, ανακοινώθηκε και επίσημα, με τις λεπτομέρειες ωστόσο να εκκρεμούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βραβευμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Γιάννης Οικονομίδης ήρθε σε επαφή με τη θεατρική διαδικασία όταν το Εθνικό τον κάλεσε να παρουσιάσει δουλειά του.

Το 2006 είχε αναθέσει στην ομάδα 90οC τη διασκευή και τη μεταφορά στο θέατρο της ταινίας του «Σπιρτόκουτο».

Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο έργο που γράφει και σκηνοθετεί αποκλειστικά για το θέατρο. Το «Στέλλα Κοιμήσου» εισάγει το κοινό στον κόσμο μιας οικογένειας όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.

Η ωμότητα της γλώσσας και η κυνικότητα των συμπεριφορών είναι τα όπλα της παράστασης του Οικονομίδη, όπου ο θεατής αισθάνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας κωμικοτραγικής «φέτας ζωής».

Το «Στέλλα κοιμήσου» γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο.

«Ήταν μια παράσταση μοναδική. Και εγώ που έχω δει εκατοντάδες παραστάσεις στη ζωή μου, τέτοια δεν έχω ξαναδεί. Αυτό για μένα είναι και το κλειδί, που κάνει την παράσταση ιδιαίτερη: δεν υπάρχει κείμενο. Η παράσταση είναι αυτοσχεδιαστική. Κάθε βράδυ διαφορετική. Στον Γιάννη έκανα κρούση για να σκηνοθετήσει στον ΘΟΚ, αλλά δεν μπορούσε. Θα συζητήσουμε όμως, οπωσδήποτε, για την περίοδο 2018-19», σημείωσε ο κ. Κυριακίδης στο «Π».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Επιπρόσθετες παραστάσεις για το Not Not Not Enough Oxygen

Τρεις τελευταίες παραστάσεις προσθέτει στο πρόγραμμά της η Open Arts για την νέα της ...

PLAY ON: Πέντε Νέα Κυπριακά Θεατρικά Έργα

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) παρουσιάζει σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις, το Σάββατο ...

«Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος»: η επιστροφή

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία τριών χρόνων, η παράσταση «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος» της ...

Desmotes: Γόνιμος διάλογος με το παρελθόν

Πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι συναντήθηκαν για το αποτέλεσμα της παράστασης Desmotes που θα δούμε την ...

Cock [σωστά διαβάζεις]

Η αίσθηση που δημιουργεί ο τίτλος της πρώτης παραγωγής της Νέας Σκηνής ΘΟΚ για ...

«Αχ αυτά τα Φαντάσματα» από τους Αντι-Δρώντες

Οι Αντι-Δρώντες ανεβάζουν την κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Αχ αυτά τα Φαντάσματα», σε ...

X