Masterclass με τον Γιώργο Ζώη

O βραβευμένος σκηνοθέτης των ταινιών Casus Belli, Interruption και 8η Ήπειρος, φτάνει στην Κύπρο για ένα masterclass στις 23 Σεπτεμβρίου

Το masterclass έχει τίτλο «Κάνοντας ταινίες με διαφορετικό τρόπο παραγωγής: από DIY έως την ευρωπαϊκή συμπαραγωγή» και το διοργανώνει στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της η Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 και αποτελείται από δύο δίωρα μέρη, ξεκινώντας στις 16:15 στο οίκημα της Ένωσης Σκηνοθετών [Οθέλλου 27, 1016 Λευκωσία].

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν και να μάθουν από τον Έλληνα σκηνοθέτη, του οποίου η δράση ξεπερνά τον ελληνικό χώρο.

ΑΚΟΜΗ: Εργαστήρι Διεύθυνσης Φωτογραφίας με τον Γιώργο Αρβανίτη

H 11 λεπτών ταινία του Ζώη, Casus Belli, έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2010 ακολουθώντας μετέπειτα μια πορεία συμμετοχής σε περισσότερα από 100 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο:

Περιγραφή του masterclass:

  • Μέρος Α’ (16:15 – 18:15)

Από DIY (Do It Υourself) έως Ευρωπαική Συμπαραγωγή
Στο πρώτο δίωρο του σεμιναρίου θα επικεντρωθούμε σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής κυρίως των μικρού μήκους και την μετέπειτα προώθησή τους στα φεστιβάλ καθώς και την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Αμέσως μετά, θα εξετάσουμε τί σημαίνει στην πράξη μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή για τον σκηνοθέτη και την δημιουργική του ελευθερία.

  • Μέρος B’ (18:15 – 20:15)

Σκηνοθετική εμβάθυνση και μέθοδοι casting σε ταινίες υβρύδια ανάμεσα στα όρια doc και fiction
Στο δεύτερο δίωρο θα εμβαθύνουμε στην τέχνη της σκηνοθεσίας και μιας σύγχρονης εναλλακτικής κινηματογραφικής αφήγησης εξετάζοντας ταινίες που αμιφισβητούν τα όρια του σινεμά και έχουν ταυτόχρονα μια αξιοπρόσεκτη και λαμπρή φεστιβαλική και εμπορική πορεία.

Το εργαστήρι θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 21/9. Ισχύει περιοριορισμένος αριθμός θέσεων.

Ο Γιώργος Ζώης είναι Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός που εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Eθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία από τον Κώστα Γαβρά. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη μαζί με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, στην ταινία Τοπίο στην Ομίχλη.

Οι ταινίες του βραβεύθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού αποσπώντας περισσότερα από 25 βραβεία και διακρίσεις. (Φεστιβάλ Βενετίας, Berlinale, Λοκάρνο, Ρότερνταμ, Παλμ Σπριγκς, κ.α.). Όλες οι ταινίες που σκηνοθέτησε έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Casus Belli, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας το 2010, πήρε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας 2010 και το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ προβλήθηκε σε πέραν των 100 φεστιβάλ παγκοσμίως. Η δεύτερη του ταινία, Τίτλοι Τέλους, έκανε την πρεμιέρα της στο 69ο Φεστιβάλ Βενετίας 2012 και κέρδισε, ανάμεσα σε άλλα, το βραβείο EFA καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, για την πρωτοτυπία στη φόρμα της ενώ προβλήθηκε σε περισσότερα από 80 φεστιβάλ παγκοσμίως.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Interruption, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας. H ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές ανά το παγκόσμιο για την αισθητική της και την τολμηρή της αφήγηση, ενώ γνωστοί Ευρωπαίοι σκηνοθέτες όπως οι Ruben Ostlund και Romain Gavras εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για αυτή.

Η ταινία συνεχίζει τη φεστιβαλική της πορεία ενώ στην Ελλάδα απέσπασε εννιά υποψηφιότητες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, και κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Ο Γιώργος Ζώης επέστρεψε για τέταρτη φορά στη Βενετία φέτος, με την τρίτη μικρού μήκους ταινία του, την 8η Ήπειρο, η οποία προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού στο τμήμα των Οριζόντων.

+ Γλώσσα Εργασίας: Eλληνικά | Eίσοδος: €10 γενική είσοδος, Δωρεάν για σκηνοθέτες και φοιτητές | Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι 21/9: directorsguildcy@gmail.com | τηλ. Επικοινωνίας: 96375223 | Πληροφορίες: directorsguildcy@gmail.com

You May Also Like

LUX 2019: Οι προβολές των φιναλίστ ταινιών στη Λευκωσία

Τις τρεις φιναλίστ ταινίες που διεκδικούν το φετινό Βραβείο LUX, που απονέμει ετήσια το ...

Τρέξε! [Get Out, ΗΠΑ 2017]

Ο Αφροαμερικανός πρωταγωνιστής της ταινίας, Κρις, περνά δυο μέρες στο πατρικό της λευκής κοπέλας ...

Εργαστήρια θεάτρου, μουσικής και κινηματογράφου

Τρία νέα εργαστήρια ετοιμάζει για τη νέα περίοδο η σχολή «Εργαστήρι Μουσικής & Θεάτρου ...

Βραβευμένη «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη», στη Θεσσαλονίκη

Το βραβείο Fipresci της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου και το Βραβείο της Πανελλήνιας ...

Γιάγκος Χατζηγιάννης: «Ντοκιμαντέρ με κοινωνική διάσταση»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου «Μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της τρέχουσας χρονιάς θα προβληθούν ...

Ένα «άλλο» σινεμά στο Υφαντουργείο

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Με ένα πλούσιο πρόγραμμα γύρω από το πρωτοποριακό  σινεμά επιστρέφει ...

X