Ωδά κι εκειά και στο Φεστιβάλ Κύπρια

Η θεατρική παράσταση του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος είναι βασισμένη σε ιστορίες παρμένες από το μεσαιωνικό Χρονικό του σπουδαίου χρονογράφου Λεόντιου Μαχαιρά

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «ωδά κι εκειά» [εδώ και εκεί] στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια.

(…) οἱ πτωχιοὶ οἱ Κυπριῶτες, εἶνε ἀπλικεμένοι ἀπάνω εἰς μίαν πέτραν εἰς τὴν θάλασσαν

Ο Μίτος συμμετέχει στα Κύπρια στην κατηγορία Ανοιχτές Εκδηλώσεις, που παρουσιάζονται με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Το ωδά κι εκειά [εδώ και εκεί] περιλαμβάνει ιστορίες παρμένες από το μεσαιωνικό Χρονικό του σπουδαίου χρονογράφου Λεόντιου Μαχαιρά.

Ένας περιοδεύων θίασος, μαζί με τα συμπράγκαλα του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες του αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη γλυκειά χώρα Κύπρο και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά, το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματολογίας, που γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα, τη γλώσσα του λαού. Ο Λεόντιος Μαχαιράς θεωρείται κορυφαίος μεσαιωνικός χρονικογράφος.

Ηθοποιοί, κύρης και δουλικά, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά και μαϊντανούς, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στα μεσαιωνικά, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, θυμούνται, ξεχάνουν και πάλι όχι ακριβώς, τη σειρά. Στο κάτω κάτω ότι μπορούν θα κάνουν!

(…) νὰ ἠξεύρετε καὶ τοῦτον· ὅτι ὁ αὐτὸς ρὲ Πιὲρ εἶχεν καύχαν τὴν τάμε Τζίβαν τε Σκαντελίε, γυναῖκαν τοῦ σὶρ Γρινιὲρ Λε Πεντίτ· καὶ διατὶ ἡ ἄνωθεν τάμου Τζίβα ἢτον παντρεμένη δὲν ἠμπόρησεν η Λινόρα νὰ τῆς ποίσῃ δισπλαζίριν (να της κάμει κακό). Καὶ εἶπεν μοῦ το ἡ πεθθερὰ τοῦ Γεωργίου, ἡ Μαρία, τοῦ Νούζη τοῦ Καλογήρου, τοῦ γερακάρη τοῦ σὶρ Χαρρὴν τε Ζιπλὲτ εἰς τὸ χωρίον τὴν Γαλάταν, ὅτι ἀγρωνίζετον καὶ ᾿δουλεῦγεν του, καὶ ἔξευρέ το.

Ο Λεόντιος Μαχαιράς είναι Κύπριος χρονικογράφος του 15ου αιώνα και έγραψε το Χρονικό, ολόκληρος τίτλος ῾Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου η οποία λέγεται Κρόνικα τουτέστιν Χρονικόν῾, που καλύπτει την περίοδο από τη βασιλεία του Μ. Κωνσταντίου και την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο ως το θάνατο του βασιλιά Ιωάννη Β΄ (1458 μ.Χ.). Το γεγονός ότι ήταν γνώστης της γαλλικής γλώσσας του έδωσε τη δυνατότητα να συνδεθεί στενά με το φραγκικό καθεστώς και να έχει πρόσβαση στα αρχεία του κράτους. Το έργο του αποτελεί σημαντική πηγή κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων της περιόδου της Φραγκοκρατίας στο νησί. Σε συνδυασμό με τη χρήση της μεσαιωνικής κυπριακής διαλέκτου και τις αφηγηματικές αρετές του, το Χρονικό αποτελεί ένα κληροδότημα που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου.

Το 2009, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσίασε μια πρώτη εκδοχή της δουλειάς του πάνω στο Χρονικό, με το Ιστορίες… από τη γλυκειά χώρα Κύπρο. Οι αυτοτελείς ιστορίες είχαν επιλεγεί από τη Δρ Νάντια Αναξαγόρου και η παράσταση συμμετείχε στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού μέσα στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Συρραφή κειμένου: Kωσταντίνα Peter, Έλενα Αγαθοκλέους
Μουσική: Λούκας Βαλέβσκι
Σκηνογραφία: Εύα Κοραή
Ενδυματολογία: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους

+ Στις 4 και 5 Οκτωβρίου στην πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου στη Λεμεσό / στις 8 Οκτωβρίου στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 97879793. 

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, με έδρα το Παλιό Ξυδάδικο, δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007.
Η θεατρική δουλειά του ΜΙΤΟΣ έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη της πρόσληψη και παραστατικότητα, με πολυμορφία στους συνεργάτες και τη θεματολογία. Όπως επίσης, ασχολείται με πειραματικές παραστάσεις πάνω στο αρχαίο δράμα. Μετρά σύνολο δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές και έχει επιλεχθεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε φεστιβάλ και προγράμματα στο εξωτερικό, όπως και συμμετείχε σε τοπικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή συμπόσια.

Παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην τοπική κοινότητα και συνεργάζεται με Ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη της καλλιτεχνικής κινητικότητας και ανταλλαγής. Τέλος, οι δραστηριότητες του ΜΙΤΟΣ εστιάζουν στην υποστήριξη μιας πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στην Κύπρο μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόγραμμα φιλοξενιών (theYard.Residency), φεστιβάλ (μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος, Παράξενη οθόνη.κύπρος), θεατρικές παραγωγές, θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (lipasma) και άλλα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα

Ένα τέλεια συντονισμένο σύνολο ήχου, εικόνας και κίνησης, το οποίο, υπό την καθοδήγηση της ...

«Παράξενο ζευγάρι»: τέσσερις παραστάσεις στην Κύπρο

Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Σάιμον «Παράξενο Ζευγάρι» ανεβαίνει αυτό το Καλοκαίρι ...

Ο ΘΟΚ καλεί τους νέους

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, εγκαινιάζουν μια σειρά ...

Η Μαρία Ναυπλιώτου είναι η Μαρία Κάλλας στο Master Class

Στην Κύπρο φτάνει για τέσσερις παραστάσεις η θεατρική παραγωγή με το έργο Master Class, ...

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη| Όγδοη δωρεάν προβολή παράστασης από τον ΘΟΚ

Ο ΘΟΚ σας προσκαλεί και αυτή τη βδομάδα να παρακολουθήσετε θέατρο από το σπίτι, ...

“Σαν Ρόδο και σαν Αίνιγμα” στο θέατρο Δέντρο

Πρεμιέρα κάνει στις 10 Φεβρουαρίου το έργο “Σαν Ρόδο και σαν Αίνιγμα” του Άκη ...

X