Ποιητική βραδιά με πανσέληνο

Ποίηση υπό το φως της σελήνης με φιλοξενούμενο τον Ηλία Γκρη

Μια ποιητική βραδιά με φιλοξενούμενο τον σημαντικό ποιητή Ηλία Γκρη πραγματοποιούν ο Δήμος Αγίου Δομετίου και το περιοδικό Λογοτεχνίας και Κριτικής «Ακτή», την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στον περίβολο της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Παύλου στον Αγιο Δομέτιο.

Στην εκδήλωση  θα διαβάσουν κείμενά τους η ποιήτρια [και πολιτιστική λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών] Νάντια Στυλιανού και οι ποιητές Ηλίας Γκρης και Χρήστος Μαυρής.

Παράλληλα θα υπάρχει ποιητικό ένθετο με ποίηση Κώστα Μόντη κατά το οποίο οι προσκεκλημένοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά του.

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο φιλόλογος Γιώργος Μύαρης.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου δρ Κώστας Πέτρου και ο Διευθυντής του περιοδικού Λογοτεχνίας και Κριτικής «Ακτή» δρ Νίκος Ορφανίδης.

Ο Ηλίας Γκρης

Ο ποιητής ανήκει στη γενιά του ’70. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Από το 1975 άσκησε τη δημοσιογραφία σε διάφορα μέσα και κυρίως στη δημόσια τηλεόραση όπου έκανε και εκπομπές ιστορικού περιεχομένου. Στο διάστημα 1999-2003 παρουσίασε την πολιτιστική εκπομπή “Μορφές Τέχνης”.

Η ποίηση του είναι κοινωνική, υπαρξιακή, φιλοσοφική. Από την πρώτη συλλογή του Ρημαγμένη Πολιτεία 1980, μέχρι και την τέταρτη Λήθαργος Κόσμος, 1987 ο παλμός του κόσμου, με τις σφοδρές αντιθέσεις, ολοζώντανος μέσα στους στίχους του τον κατατάσσει αρχικά στο πλευρό των κοινωνιστών ποιητών. «Μέσα στο μεταπολιτευτικό περιβάλλον της πολιτικής, κοινωνικής έξαρσης, μοιάζει λογικό, ότι ακολούθησα μια τάση που έκλινε σε ποίηση ενός κοινωνικού φρονήματος», έχει πει ο ίδιος.

+ Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον περίβολο της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Παύλου [λεωφόρος Αγίου Παύλου, Άγιος Δομέτιος]. 

Η εκδήλωση θα εμπλουτιστεί με μουσικό πρόγραμμα από την Χορωδία του Δήμου Αγίου Δομετίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΕΙΚΟΝΑ: Από το βιβλίο Exploring the moon [περ. 1955], του Roy Gallant, σε εικονογράφηση Lowell Hess.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Με της Σκιάθου το μπλε…

«Όμορφη είναι η Σκιάθος του Θεού. Μα η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη μού φαίνεται ωραιότερη», ...

ISFFC 2019 με «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις»

Καθώς το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους συνεχίζεται στο Θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσίο του ...

BAYRAMDAN SONRA| Λίγες και μία νύχτες

Λίγες και μία νύχτες (Ισίδωρος Ζουργός, εκδ. Πατάκη) Η Θεσσαλονίκη είναι χτισμένη πάνω σε ...

Λογοτεχνικά Βραβεία του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου

Ανακοινώθηκαν τα φετινά λογοτεχνικά βραβεία του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου για ανέκδοτο παιδικό/εφηβικό ...

Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Θεοκλή Κουγιάλη

Με μια εκδήλωση στην οποία ποιητές θα απαγγείλουν ποιήματά του, η κοινότητα της Δευτεράς ...

Αφιέρωμα στον Γιώργη Παυλόπουλο

«Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή» Μια εκδήλωση σε δύο μέρη, –φιλολογικό και καλλιτεχνικό– ...

X