Σε ύψωμα πάνω από το χωριό Αγρίδια θα οικοδομηθεί το Αστεροσκοπείο Τροόδους, ένα κτήριο που σχεδίασαν ο Νικόδημος και η Ελενα Τσολάκη με έμπνευση από τη σειρά ταινιών Star Wars.

Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Kyriakos Tsolakis Architects υπογράφουν το σχέδιο του Αστεροσκοπείου Τροόδους, το οποίο θα τοποθετηθεί σε υψόμετρο 1200 μέτρων και θα περιλαμβάνεται στο Γεωπάρκο Τροόδους που αναπτύσσεται σε 137 χιλιάδες εκτάρια γης καταλαμβάνοντας περίπου το 45% της συνολικής έκτασης της οροσειράς του Τροόδους. Το Γεωπάρκο περιλαμβάνεται στη λίστα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO καθώς διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον σε μια περιοχή με μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών.

Το κτήριο του Αστεροσκοπείου Τροόδους παρουσιάστηκε στο περιοδικό Dezeen και περιγράφεται ως ένα «ξένο αντικείμενο σε ένα φυσικό, οργανικό τοπίο» που «θα εμπνέει και θα ενθουσιάζει όσους το κοιτάζουν από μακριά ή από πολύ κοντινή απόσταση».

Η Ελένη και ο Νικόδημος Τσολάκης σχεδίασαν το Αστεροσκοπείο με έμπνευση από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. «Μεγαλώνοντας, ήμουν φανατικός του Star Wars», δήλωσε στο περιοδικό ο Ν. Τσολάκης.

To έργο, που μοιάζει σαν ένα διαστημόπλοιο προσγειωμένο σε ύψωμα του Τροόδους, θα περιλαμβάνει εκτός από το μεγάλο τηλεσκόπιο, χώρους καφετέριας, αίθουσα προβολών και πλατφόρμα φιλοξενίας όσων ερασιτεχνών επιθυμούν να μεταφέρουν εκεί τα τηλεσκόπιά τους για παρατηρήσεις ομάδων και φίλων της αστρονομίας.

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους, το πρώτο που θα ανεγερθεί στην Κύπρο με συγχρηματοδότηση από κυπριακούς φορείς και ευρωπαϊκά κονδύλια, θα συνεργάζεται στενά με τη ΝASA -ήδη εμπλεκόμενος στην προσπάθεια είναι ο πυρηνικός αστροφυσικός της NASA Θανάσης Οικονόμου- καθώς αυτή τη στιγμή o αμερικανικός οργανισμός που εξερευνά το διάστημα δεν έχει τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων για ουράνια φαινόμενα ανάμεσα σε Ινδία και Μεσόγειο.

Εξ ου και η συνεργασία του Αστεροσκοπείου Τροόδους με την Κρήτη για την ανέγερση ενός πλανητάριου και εκεί, συγκεκριμένα στη Σητεία Κρήτης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Αρχιτεκτονική Σήμερα, Κληρονομιά Αύριο»

Πτυχές της νεότερης αρχιτεκτονικής δημιουργίας του τόπου μέσα από την παρουσίαση έργων που έχουν ...

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Πρόσκληση για την κυπριακή συμμετοχή

Ικανοποιητικό χρόνο στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου να οργανώσει τη συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή ...

Δημοτική Αγορά Αθηένου: αποκατάσταση ως Πολιτιστικό Κέντρο

Στην προκήρυξη Διαγωνισμού για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Αθηένου προχώρησε στις 24 Ιουλίου ...

Μεσογειακά παλίμψηστα

Ένα πρότζεκτ του οποίου ηγείται το Ινστιτούτο Κύπρου επιχειρεί να δικτυώσει πόλεις και ανθρώπους ...

Υπογράφηκε η συμφωνία για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου στο Υπουργείο Μεταφορών η τελετή υπογραφής της ...

Μεγάλο βραβείο αρχιτεκτονικής σε ομάδα από την Κύπρο

To ‘Εργο ‘Ανάπλαση και Ανάδειξη Χώρων στην Συνοικία Μουττάλου’ κέρδισε το βραβείο – Grand ...

X