Θεοπίστη Στυλιανού Lambert

Η “Σκηνή” αποτελεί μέρος της φωτογραφικής σειράς “Tourists Who Shoot” [2009-2012]. Στο πλαίσιο της φωτογραφικής αυτής δουλειάς, “έθεσα υπό παρακολούθηση” και τελικά φωτογράφισα τουρίστες την ώρα που χρησιμοποιούσαν τη φωτογραφική τους μηχανή σε διάφορα μέρη στον κόσμο: στην Πράγα, στην Αθήνα, στο Κάιρο, στη Νέα Υόρκη, στο St. Louis, στη Ραβένα και στην Πάφο.
Με προβλημάτισε και με προβληματίζει ακόμη ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τουριστικούς χώρους – στη συγκεκριμένη φωτογραφία τις Πυραμίδες στο Κάιρο – διαμέσου του φωτογραφικού φακού. Ο τίτλος “Σκηνή” αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τα τουριστικά τοπία, δηλαδή ως χώρους παραστάσεων στους οποίους οι τουρίστες, με τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής, εκτελούν διάφορες φωτογραφικές “χορογραφίες”.
+ Η φωτογραφική σειρά “Tourists Who Shoot” καθώς και το ομότιτλο βιβλίο θα παρουσιαστούν στην γκαλερί Αργώ από τις 13 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Ημ. Γέννησης: 07/12/1976

Σπουδές: Διδακτορικό στη Μουσειολογία από το University of Leicester της Αγγλίας και μάστερ στις Οπτικές Τέχνες από το University of Texas at Austin της Αμερικής.

Επιρροές: Τα τελευταία χρόνια έχω επηρεαστεί από τον Martin Parr, την Rineke Dijkstra, την Tina Barney, τον Thomas Thruth, την Jacqueline Hassink, τον Philip-Lorcas diCorcia και τον Juha Suonpaa.

High: Η μεγάλη επιτυχία των Διεθνών Συνεδρίων Φωτογραφίας και Θεωρίας που διεξάχθηκαν στην Κύπρο το 2010 και 2012 καθώς και η προσεχής δημιουργία σωματείου Φωτογραφίας και Θεωρίας, το οποίο ελπίζω να φέρει κοντά άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα και προβληματισμούς.

Low: Η απουσία μιας γκαλερί στην Κύπρο με ειδίκευση στη σύγχρονη φωτογραφία [Photographers’ Gallery] η οποία να εκθέτει αποκλειστικά φωτογραφικές δουλειές από Κύπρο και εξωτερικό, να εκπαιδεύει και να προωθεί τους Κύπριους φωτογράφους.

Συμβουλή: Αυτή δεν είναι συμβουλή, απλά μια παρατήρηση: η φωτογραφία έχει άπειρες εφαρμογές και πολλαπλές ιστορίες. Αυτό την κάνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά μέσα με άπειρους δρόμους εξερεύνησης, τόσο αισθητικά όσο και θεωρητικά. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για να βρει κάποιος τον δικό του δρόμο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Silvio Rusmigo

Μέσω του μακροχρόνιου έργου μου με τίτλο “Αυτή είναι η Κύπρος”, ξεκίνησα μια προσωπική ...

Μιχαλάκης Ππαλής, EFIAP

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2010, κατά τη διάρκεια ενός φωτογραφικού ταξιδιού στο ...

Νίκη Ζάνη

Βομβάη, Ινδία 2010 Φωτογραφία τραβηγμένη μέσα από το ταξί, φεύγοντας από τη Βομβάη το ...

Κάτια Ιωάννου

«Εξερευνητής του βυθού» Με ονειρικό τοπίο μοιάζει η Αλυκή της Λάρνακας αυτές τις μέρες. ...

Τάκης Ιωαννίδης

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στις 18.2.1978 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης 16 ανθρώπων ...

Χάρης Πελλαπαϊσιώτης

Η φωτογραφία ανήκει σε μια σειρά φωτογραφιών με τίτλο Not Yet. Δεν υπάρχει καμία ...

X