Διάλεξη στη Λευκωσία για τη Μονή της Χώρας

Η Μονή της Χώρας, ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης και ιδιαίτερα γνωστή για τα ψηφιδωτά της, είναι στο επίκεντρο διάλεξης που θα δώσει ο δρ Robert Ousterhout στη Λευκωσία

Το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας πραγματοποιούν την 26η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη, με ομιλητή τον δρα Robert Ousterhout, ομότιμο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνιας, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Ο τίτλος της διάλεξης, που θα γίνει την 1η Νοεμβρίου στη Λευκωσία, έχει θέμα «Finding a Place in History: The Chora Monastery and its Patrons» [Η Μονή της Χώρας και οι κτήτορές της: Η θέση της στην ιστορία]. Πρόκειται για τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα παλαιότερα [1077-1081] και καλύτερα διατηρημένα μοναστηριακά καθιδρύματα της βυζαντινής πρωτεύουσας, το οποίο ίδρυσαν και  στήριζαν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας και της βυζαντινής αριστοκρατίας.

Η Μονή της Χώρας αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον πλούσιο ψηφιδωτό και τοιχογραφικό της διάκοσμο.

Τα σωζόμενα έως σήμερα ψηφιδωτά στον κυρίως ναό και οι τοιχογραφίες στο ταφικό παρεκκλήσι εκφράζουν την ευφυΐα και την αισθητική του τελευταίου κτήτορα της Μονής, Θεοδώρου Μετοχίτη. Ο Μετοχίτης [1270-1332] υπήρξε πρωτοπόρος λόγιος και ένας από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους άνδρες της Αυτοκρατορίας. Συγγραφέας ο ίδιος, και υποστηρικτής της τέχνης συνέβαλε καθοριστικά με την προσωπικότητά του στη διαμόρφωση  και καθιέρωση νέας εικαστικής γλώσσας στην εποχή των Παλαιολόγων.

Ο Ousterhout πραγματεύεται τα επιτεύγματα του Μετοχίτη σε σχέση με τους προηγούμενους κτήτορες της Μονής της Χώρας, τον Ισαάκιο Κομνηνό, υιό του Αλεξίου Α΄[1081-1118] και τη μοναχή Μελανία, αδελφή του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου [1282-1328]. Οι δύο κτήτορες, όπως και ο Μετοχίτης, απεικονίζονται στον νάρθηκα της εκκλησίας.

Ο ομιλητής δρ Ousterhout ταξιδεύει τους ακροατές του σε ένα κόσμο όπου η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ κτήτορα και τεχνίτη οδήγησαν στη δημιουργία ενός αξεπέραστου μνημείου Βυζαντινής τέχνης, υψηλής αισθητικής.

+ Η 26η διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19:30 στα Γραφεία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, οδός Γλάδστωνος 40, 1095 Λευκωσία. 

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι κρατήσεις είναι απαραίτητες στο τηλ. 22661475 και info@leventismuseum.org.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χικμέτ – Γκιουρκάν

Η φωτογραφία αυτή είναι από τη λιτή κηδεία του Αϊχάν Χικμέτ στη Λευκωσία τον ...

Αποκρυπτογραφήθηκαν σύμβολα της Γραμμικής Α των Μινωιτών

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές κατανοούσαν ένα μικρό μόνο μέρος της γραφής και των αριθμών ...

Νέα στοιχεία για έναν Κύπριο έμπορο και πλοιοκτήτη [16ος αι.]

Όπως και άλλοτε είχαμε σημειώσει σε δημοσίευμά μας, η μεγάλη κυπριακή οικογένεια Σοδερίνη με ...

Τουρκική εισβολή – φάση πρώτη

Ο Γλαύκος Κληρίδης μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Είχε ...

Κατάρριψη τουρκικού αεροπλάνου

Η Τουρκία δεν αποκάλυψε ποτέ τον ακριβή αριθμό των απωλειών της, τόσο σε έμψυχο ...

Ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο

Η ζωγραφιά ενός άγριου χοίρου, που ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός δυσπρόσιτου σπηλαίου της νήσου ...

X