Φικρέτ Ντεμιράγ μεταφρασμένος στα ελληνικά

Ο εκδοτικός οίκος Ετεροτοπία του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μετέφρασε το βιβλίο «Ρίζες και χώματα: για μια πικρή πατρίδα» του κορυφαίου Τ/κύπριου ποιητή Φικρέτ Ντεμιράγ και το παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση στις 26 Οκτωβρίου

H Ανθη Καρρά μετέφρασε και οι Εκδόσεις Ετεροτοπία ανέλαβαν την έκδοση του βιβλίου «Ρίζες και χώματα: για μια πικρή πατρίδα», του κορυφαίου ποιητή Φικρέτ Ντεμιράγ [1940-2010].

Ο Φικρέτ Ντεμιράγ γεννήθηκε στη μεικτού πληθυσμού κωμόπολη της Λεύκας. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Μακούντα και η μητέρα του από την Πόλη Χρυσοχούς. Νεαροί οι γονείς του μετακινήθηκαν στη Λεύκα, όπου υπήρχαν ευκαιρίες εργοδότησης στα ορυχεία Ξερού και Σκουριώτισσας. Το 1957 σπούδασε με υποτροφία τούρκικη φιλολογία και παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, από το οποίο απεφοίτησε το 1960, όταν καθιερώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιστρέφοντας το 1961 στην Κύπρο, εργάστηκε ως καθηγητής της τούρκικης φιλολογίας για 28 χρόνια έως το 1989 σε πολλά τουρκοκυπριακά σχολεία, στη Λευκωσία, Λεμεσό, Κερύνεια, Κονέτρα, Λουρουτζίνα, Λεύκα και Λιμνίτη.

«Ο Φικρέτ Ντεμιράγ ευστρόφως ονομάστηκε η συνείδηση της τ/κ κοινότητας», είχε αναφέρει για τον ποιητή σε ένα αφιέρωμα ο συνάδελφός του ποιητής Χρίστος Χατζήπαπας. Στα βιβλία του, ο Ντεμιράγ μετέφερε τη γνήσια φωνή της Κύπρου: «η σπαραχτική οιμωγή της μάνας του αδικοχαμένου γιου, και του αγνοούμενου, ο πόνος της μοιρασμένης πατρίδας και η καταδίκη του μίσους και του χωρισμού, ηχούν μέσα στην ποίησή του», σημείωνε ακόμα ο κ. Χατζήπαπας. «Αυτή την ποίηση θα μπορούσε με περηφάνια να υπογράψει κάθε Ε/Κ ποιητής. Κάθε ποιητής που έχει αποβάλει από μέσα του το αποφώλιον τέρας του εθνικισμού και θεωρεί ως θεμελιακό ζητούμενο την επανένωση του τόπου και της διχασμένης ψυχής μας.»

Το 2011, το πολιτιστικο ένθετο Παράθυρο αφιέρωσε μια έκδοση στον Φικρέτ Ντεμιράγ, με κείμενο του Ιωσήφ Ιωσηφίδη. «Δεν παρασύρθηκε από τη δίνη των πολύ ανώμαλων σχέσεων στην περίοδο 1961-1963 μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», έγραφε ο κ. Ιωσηφίδης σε αυτό το αφιέρωμα. «Είχε ανεπτυγμένη συνείδηση για θέματα υπέρ της συμβίωσης και της ειρήνης παρά της αντιπαράθεσης […] Οδηγός στην ποίησή του και στη στάση ζωής που τηρούσε με συνέπεια ήταν η ευαισθησία του για τον ‘άλλο συνάνθρωπο’, με τον οποίο πρέπει να συνυπάρχει εν ειρήνη προς όφελος και των δύο.»

Ο Φικρέτ Ντεμιράγ «συνέχισε μέχρι το θάνατό του να γράφει έχοντας πια ξεδιαλύνει και ‘αγιοποιήσει’ με το στίχο του το Όραμά του. Ο γνήσιος αυτός Κύπριος ποιητής, ο αυθεντικός, καθιερώθηκε με υπομονή ως το σύμβολο της αλληλεγγύης, της αγάπης και της ειρήνης, με μηνύματα διαχρονικά, και όχι μόνο για την Κύπρο. Εξέδωσε τις περισσότερες από τις 23 ποιητικές συλλογές του και τις πρωτοκυκλοφόρησε στην Τουρκία. Γιατί; Ίσως γιατί διατηρούσε μια κρυφή ελπίδα να διαπεράσει τα μηνύματά του στο χώρο όπου έπρεπε να είχαν διαπεραστεί από έναν αγωνιστή ποιητή. Το έπραξε μειλίχια, ποιητική αδεία. Ήταν μεγάλο το τόλμημά του και ριψοκίνδυνο. Όπως ο ίδιος ήταν πια αναγνωρισμένος, είχε μια θέση τιμητική σε πολλές ανθολογίες της τούρκικης ποίησης και ιστοσελίδες. Ήταν δύσκολο να τον πολεμήσουν οι πολεμοχαρείς.»

Παρουσίαση: «Ρίζες και χώματα: για μια πικρή πατρίδα»

Η ελληνική έκδοση της ποιητικής συλλογής θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, και σε αυτήν θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου και ποιητής Λεωνίδας Γαλάζης, η μεταφράστρια Ανθή Καρρά και ο ποιητής Tamer Oncul.

Ποιήματα από τη συλλογή θα απαγγείλει ο επιμελητής του βιβλίου και ποιητής Κυριάκος Ευθυμίου ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ζεκί Αλί, πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Καλλιτεχνών και Συγγραφέων.

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

+ Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 19:30 στη Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ο Φικρέτ Ντεμιράγ σε σκίτσο του Θανάση Παπασπυρόπουλου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Robert De Niro σε μικρού μήκους φιλμ με θέμα τους μετανάστες

Ο βραβευμένος με Oscar Robert De Niro συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον installation artist JR στο φιλμ ...

«Η Κορνάρο πάει Όπερα» στο Λεβέντειο Μουσείο

Μια σπάνια παρτιτούρα του 1841, γραμμένη στο Μόναχο για την«Βασίλισσα της Κύπρου» Αικατερίνη Κορνάρο ...

Εικονοκλαστικές ασκήσεις / Έκθεση του Γιώργου Κυπρή στην Αθήνα

Την ατομική έκθεση του Γιώργου Κυπρή με τίτλο «Εικονοκλαστικές Ασκήσεις» παρουσιάζει από την Πέμπτη ...

Πάει καλά η προπώληση για τα ΚΥΠΡΙΑ

Σε ικανοποιητικό βαθμό κινείται η προπώληση των εισιτηρίων για τις φετινές παραστάσεις του Διεθνούς ...

Times World Universities Rankings: 1ο το ΤΕΠΑΚ σε Κύπρο και Ελλάδα

Την πρώτη θέση στα κυπριακά και ελληνικά Πανεπιστήμια κατακτά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας ...

Ο «Αγιος Σπυρίδων» γράφει ιστορία

Ένα από τα τελευταία παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη της Κύπρου, κομμάτι της ναυτικής παράδοσης του ...

X