Μάριος Θεοφιλίδης στην γκαλερί Διάτοπος

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση του Μάριου Θεοφιλίδη με τίτλο "Redefine"

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση του Μάριου Θεοφιλίδη με τίτλο «Redefine» η οποία θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017.

Γράφει ο Μάριος Θεοφιλίδης για τη νέα εικαστική του πρόταση:

«Συνεχίζοντας την έρευνά μου σχετικά με τη γη και τα υλικά που αλλοιώνονται από την επαφή τους με τη γη και τις καιρικές συνθήκες, ξεκίνησα να συλλέγω από τη γη καρπούς αμυγδαλιάς που είχαν ξεμείνει κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Τα αμύγδαλα φέρουν μια διαχρονική διάσταση γιατί αποτελούσαν και αποτελούν μέρος της γεωργικής καλλιέργειας της Κύπρου, ως ένα προϊόν το οποίο ευδοκιμεί και στις κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου. Αυτό φαίνεται από τα ευρήματα στο καράβι της Κερύνειας (βυθίστηκε το 300πΧ), στα οποία περιλαμβάνονται δοχεία με διαβρωμένα αμύγδαλα. Σε αυτή τη σειρά των έργων, οι φλοιοί και τα εξωτερικά περιβλήματα των αμυγδάλων αποτέλεσαν την πρώτη ύλη και το καλλιτεχνικό μέσο. Τα υλικά διασπάστηκαν με σκοπό τον τερματισμό της εμφανούς σύνδεσης με τον θεατή και τη δημιουργία μιας επαναπροσδιορισμένης σχέσης, η οποία όμως θα βασίζεται στην αρχέγονη σημασία του καλλιτεχνικού μέσου. Tα έργα που δημιουργήθηκαν ήταν αποτέλεσμα των διαφορετικών χρονικών περιόδων κατά τις οποίες τα υλικά διασπάστηκαν και ήρθαν σε επαφή με το νερό.

Η πρώτη ύλη χρησιμοποιείται μεταφορικά ως αναφορά στο διαχρονικό ανθρώπινο δεσμό με τη γη και ως σύνδεσμος επικοινωνίας των χρονικών περιόδων. Τα έργα καλούν το θεατή να συλλογιστεί, να επανασυνδεθεί και να επανεξετάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μέσω αυτής της διαδικασίας να εξαλείψει οτιδήποτε τεχνητό και ψεύτικο. Να αντιπαραβάλει την άπειρη διαχρονική παρουσία της γης με τον απειροελάχιστο σύγχρονο Δυτικό χρόνο. Να αναρωτηθεί κατά πόσο ο σύγχρονος ορισμός του χρόνου όπως επιβάλλεται από τον Δυτικό τρόπο διαβίωσης θα πρέπει να αμφισβητηθεί και να οριστεί εκ νέου.

Ο Franco Cassano στο βιβλίο του Southern Thought and other essays on the Mediterranean, αποδίδει στη Μεσόγειο το μεταφορικό ρόλο του συνδέσμου μεταξύ Δύσης και Νότου, δηλαδή η Μεσόγειος λειτουργεί ως συνδετικό σημείο και όχι ως σύνορο μεταξύ δύο κόσμων. Προσδίδει με αυτό τον τρόπο στο Νότο ένα δικαιωματικά ανεξάρτητο ρόλο, ως απάντηση στην ηγεμονική παρουσία της Δύσης. Ο Νότιος χρόνος ως ο πραγματικός χρόνος και όχι ως ο αργός χρόνος, ως αυτός που αντιτίθεται στο σύγχρονο Δυτικό χρόνο, καλώντας σε παύση και παρατήρηση. Ομοίως με τις βραδείς λήψεις του Θ. Αγγελόπουλου, το τοπίο ορίζεται ως ένας συνεχής χρόνος και αποκτά φωνή: επιβράδυνε, παρατήρησε, άκουσε και επαναπροσδιόρισε.»

Ποιος είναι

Ο Μάριος Θεοφιλίδης ζει και εργάζεται στη Λεμεσό. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης (ΤΕΠΑΚ, 2016) και βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης μεταπτυχιακού στις Καλές Τέχνες (University of Creative Arts, Ην. Βασίλειο). Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η παρούσα είναι η τρίτη ατομική του έκθεση. Παράλληλα με την ενασχόληση του με την τέχνη διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Είναι κάτοχος πτυχίου νομικής (University of Warwick, Ην. Βασίλειο, 2002), μεταπτυχιακού στο Εταιρικό Δίκαιο (University of Cardiff, Ην. Βασίλειο, 2003) και μεταπτυχιακού τίτλου στα Ναυτιλιακά και Οικονομικά (Cass Business School, City University, Ην. Βασίλειο, 2004). Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (2006) και του Institute of Chartered Shipbrokers (2010).

+ Εγκαίνια την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:00. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11. Πληροφορίες τηλ. 22766117.

You May Also Like

Το “Mamma Mia” ενθουσίασε το κυπριακό κοινό και…ξανάρχεται!

Κατενθουσίασαν χιλιάδες θεατές οι παραστάσεις του Mamma Mia στο Παττίχειο Λεμεσού. Χιλιάδες θεατές καταχειροκρότησαν τους ...

Ταινίες Κυπρίων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η βραβευμένη ταινία «Ρόζμαρι» σε σκηνοθεσία ‘Αδωνι Φλωρίδη και η ολοκαίνουρια «Χρόνια πολλά» του ...

Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φιακά

Με τις λέξεις του Τζούλιο Σαβορνάν, του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας Solamente ...

«The way things go» στο Θέατρο Ριάλτο

Η ταινία «the way things go» προβάλλεται την Τρίτη 16 του Οκτώβρη στο πλαίσιο ...

Μπιενάλε Λάρνακας: πραγματεύεται τη σχέση «Δοχείο – Περιεχόμενο»

Η μήτρα είναι δοχείο και συνδέεται με τη ζωή κι αντιθέτως το φέρετρο ή ...

Scenofest 2008-2018: έκθεση σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, σχεδιασμού

Ένα πανόραμα της σύγχρονης σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, σχεδιασμού φωτισμού και ήχου θα παρουσιασθεί στην Παγκύπρια ...

X