Μιχάλης Κακογιάννης

Ο σημαντικός διεθνούς φήμης σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 11 Ιουνίου 1922 και πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 2011. Γιος του νομικού Παναγιώτη Κακογιάννη και αδελφός της πρώην υπουργού και γενικής εισαγγελέως Στέλλας Σουλιώτη, το 1939 πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του, αλλά τελικά ακολούθησε άλλους δρόμους. Το 1941, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, άρχισε συνεργασία με το BBC, το 1947 έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως ηθοποιός (στον ρόλο του Ηρώδη στο έργο “Σαλώμη” του Όσκαρ Ουάιλντ) και εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1953, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί γύρισε και την πρώτη του ταινία, το “Κυριακάτικο Ξύπνημα”, με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, το 1954.

Η ταινία έγινε εμπορική επιτυχία και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Επιτυχία σημείωσαν και οι επόμενες ταινίες του, όπως η “Στέλλα” (1955), το “Κορίτσι με τα μαύρα” τον ίδιο χρόνο, και άλλες. Ο Κακογιάννης έγινε ευρύτατα γνωστός ιδίως με την ταινία του “Αλέξης Ζορμπάς” (Zorba the Greek) που γνώρισε διεθνή επιτυχία και τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, αλλά και σκηνοθεσία στο θέατρο. Στην ιδιαίτερή του πατρίδα, ο Κακογιάννης εργάστηκε για λίγο συνεργαζόμενος με τον ΘΟΚ το 1983, όπου και σκηνοθέτησε την τραγωδία “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή με την Ειρήνη Παππά στον ομώνυμο ρόλο. Η φωτογραφία είναι ακριβώς από τότε, οπότε ο Κακογιάννης μίλησε στους δημοσιογράφους για τη συνεργασία του εκείνη με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Πιο πριν, το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, ο Κακογιάννης είχε έρθει στην Κύπρο μαζί με τον εικονολήπτη Σάκη Μανιάτη και γύρισε το ντοκιμαντέρ “Αττίλας ’74” που πρόβαλε την κυπριακή τραγωδία διεθνώς. Στην Κύπρο επανήλθε το 1974 οπότε γύρισε ένα ακόμη ντοκιμαντέρ στο νησί μαζί με την Ειρήνη Παππά. Είχε τίτλο “Irene Papas visit Cyprus”, με στόχο και πάλι τη διεθνή προβολή της Κύπρου. Πιο πριν είχε εργαστεί και πάλι στο εξωτερικό, αφού εγκατέλειψε την Ελλάδα κατά την περίοδο της 7ετούς δικτατορίας. Είχε μάλιστα αναπτύξει τότε και διεθνή αντιδικτατορική δραστηριότητα.

Λίγοι ίσως ξέρουν ότι είχε, μεταξύ άλλων, προσεγγίσει τον Ρόμπερτ Κένεντι, ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, για να εργαζόταν μετά την εκλογή του για την πτώση της δικτατορίας των Αθηνών. Δυστυχώς όμως, ο Κένεντι (όπως και ο αδελφός του Τζον, που υπήρξε Πρόεδρος) δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Η Μείζων Σύνοδος

Iούλιος 1973. Ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος υποδέχεται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας ...

Τα προεόρτια

Λίγο πριν τη μεγάλη τραγωδία του 1974, το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και την ...

Στο Σιαντεκλαίρ

Η νυκτερινή ζωή στην πρωτεύουσα Λευκωσία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες ...

Το ψυχιατρείο

Η φωτογραφία αυτή του 1974 δείχνει μια κατεστραμμένη αίθουσα του Ψυχιατρικού Ιδρύματος στην Αθαλάσσα, ...

Τάξη στην Αρχιεπισκοπή

Η φωτογραφία αυτή του 1974 εικονίζει μια κυρία να σκουπίζει και να προσπαθεί να ...

Τουρκική εισβολή – φάση πρώτη

Ο Γλαύκος Κληρίδης μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Είχε ...

X