Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Emile (ή Emile Awards) δίνουν την ευκαιρία να εορταστεί κάθε χρόνο η συνεχώς αυξανόμενη εμβέλεια και ποιότητα των ευρωπαϊκών ταινιών animation

“They didn’t know it was impossible, so they did it!” – Mark Twain Όταν ο Didier Brunner, παραγωγός των υποψήφιων για Oscar ταινιών “Τρίο της Μπελβίλ” και “The Secret of Kells”, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αλλά και την τιμή να βραβευτεί στα 42α βραβεία Annies (2014) που οργανώνονται στο Los Angeles για το αμερικανικό animation (ASIFA-Hollywood), εντυπωσιάστηκε από την ενέργεια και τον δυναμισμό της εκδήλωσης, που καταφέρνει να ενώνει όλους τους επαγγελματίες του animation από όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες τις ειδικότητες.

Αυτή η απλή αλλά φιλική εκδήλωση, αναζητά κάθε χρόνο να τιμήσει και να γιορτάσει με όσους συμβάλλουν στην αμερικανική βιομηχανία του animation, όχι μόνο τους σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών για τα μεγάλα στούντιο, αλλά και τους σεναριογράφους, τους μουσικούς, τους διευθυντές φωτογραφίας. Με μια φράση, μια ανοικτή οικογενειακή γιορτή, όπου οι άγνωστοι τεχνίτες αλλά και τα διάσημα ταλέντα χειροκροτούνται μαζί. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, διανομείς, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντώνται μεταξύ τους (Cartoon Forum, Cartoon Movie, Annecy International Animated Film Festival, Zagreb Festival κ.λπ.).

Ωστόσο, έως τώρα δεν υπήρχε καμία οργανωμένη, μαζική γιορτή του ευρωπαϊκού animation, παρότι η ευρωπαϊκή ήπειρος τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες από στούντιο όπως Aardman Animations, Illumination Mac Guff, Trixster, Walking the dog, Folimage, Cartoon Saloon, αλλά και πανεπιστήμια και σχολές με σημαντικό έργο, όπως La Cambre, the Royal College of Art, NFTS, Les Gobelins κ.λπ. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Emile (ή Emile Awards) είναι ακριβώς αυτή η ευκαιρία να εορταστεί κάθε χρόνο η συνεχώς αυξανόμενη εμβέλεια και ποιότητα των ευρωπαϊκών ταινιών animation. Το όνομα των βραβείων τιμά τους Emile Reynaud (1844-1918), πρωτοπόρο των καρτούν και τον Γάλλο Emile Cohl (1857-1938), δημιουργό πάνω από 300 ταινιών animation. Τα βραβεία τιμούν καλλιτέχνες σε 16 κατηγορίες συνολικά και σε 4 τομείς (μικρού μήκους, μεγάλου μήκους, τηλεοπτικές παραγωγές, διαφημιστικές/commissioned ταινίες). Το βραβείο συνολικής προσφοράς στο ευρωπαϊκό animation φέρει το όνομα της Γερμανίδας σκηνοθέτριας Lotte Reiniger (1899-1981), που σκηνοθέτησε την πρώτη ευρωπαϊκή ταινία μεγάλου μήκους animation το 1926.

Διακεκριμένοι επαγγελματίες σε κάθε μια από τις 40 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνουν τα βραβεία, τίθενται “πρέσβεις” των βραβείων σε κάθε χώρα, με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των επαγγελματιών του χώρου, των θεσμικών φορέων αλλά και του κοινού στις χώρες αυτές. Η προκαταρκτική επιλογή για τις υποψήφιες ταινίες γίνεται από κριτική επιτροπή, ενώ η τελική ψηφοφορία και για τις 16 κατηγορίες είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation, σε μια ανοιχτή online διαδικασία εγγραφής για όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Για τη φετινή διοργάνωση, η ομάδα των βραβείων ανακοίνωσε τις 48 υποψήφιες ταινίες σε 16 κατηγορίες, μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους animation, που υποβλήθηκαν από 40 Ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του δ.σ. των Ευρωπαϊκών Βραβείων animation, Peter Lord: “Στοχεύουμε αυτά τα βραβεία να γίνουν ένα ουσιώδες και σημαντικό τμήμα του έτους για όσους, και είναι πολλοί, στην Ευρώπη ασχολούνται με αυτή την τόσο μοντέρνα και δυναμική μορφή τέχνης”. Η πρώτη γιορτή και απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Emile θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου 2017 στην πόλη Λιλ της Γαλλίας (Lille, Le Nouveau Siecle). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.animationawards.eu

  • Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη

    Σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα, εργάζεται ως Visual Designer από το 1999 και είναι ιδρυτικό μέλος του Visual Communication Designers' Club. Από τον Ιούλιο του 2014, αρθρογραφεί για την οπτική επικοινωνία μέσω της στήλης Γραφιστορίες. Είναι ιδρύτρια και Creative Director του ετήσιου Συνεδρίου Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories Cyprus και συνδιοργανώτρια του Behance Portfolio Reviews Cyprus.

You May Also Like

Απολογισμός για το Graphic Stories Cyprus

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου Graphic Stories Cyprus, ...

Τα comics στην εκπαίδευση

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά Άρτσι, Σεραφίνο, Ποπάυ, Τεν Τεν αλλά και Βαβούρα. Ήταν, θυμάμαι, ...

Αφροδίτη Ηλιοπούλου: Όταν το design συναντά την πολιτική

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά Η Αφροδίτη Ηλιοπούλου είναι μια νέα σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας ...

They Shoot Horses, Don’t They?

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Η διάσημη ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ από ...

100 Posters for Crete

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Σχεδιαστές από την Κύπρο, την Ελλάδα και ...

Milton Glaser: Ο γραφίστας της Νέας Υόρκης

Κυκλοφορεί αυτό το διάστημα από τις εκδόσεις Abrams Books το βιβλίο Milton Glaser Posters, ...

X