Κηδεία Πολύκαρπου Γεωρκάτζη

Η φωτογραφία αυτή είναι από την κηδεία του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη στις 17.03.1970. Το φέρετρο μεταφέρουν πρώην συναγωνιστές του, μεταξύ των οποίων και οι Γ. Μάτσης και Ν. Κόσης. Ο Γεωρκάτζης είχε δολοφονηθεί σε ερημική τοποθεσία βόρεια της Λευκωσίας το βράδυ της 15ης Μαρτίου 1970. Επίσημα, και παρά το ότι υπήρξαν και γραπτές καταθέσεις ανθρώπων που γνώριζαν κάποια πράγματα, η δολοφονία εκείνη παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Προσωπικά όμως, και ύστερα από μακρά έρευνα, θεωρώ ότι ηθικοί αυτουργοί ήσαν οι Ελλαδίτες Δημήτριος Παπαποστόλου και Πουλλίτσας. Εκείνος πάντως που πάτησε τη σκανδάλη ήταν επίσης Ελλαδίτης, υπολοχαγός των ΛΟΚ τότε, δεξί χέρι του Παπαποστόλου. Του οποίου το όνομα κατέχω. Σε συνάντηση δε που είχα αρκετά αργότερα στην Αθήνα με τον ίδιο τον Παπαποστόλου και σε επίμονες ερωτήσεις μου, υποστήριξε ότι δολοφόνος ήταν ένας Κύπριος, του οποίου το όνομα μου έδωσε, χωρίς όμως και αποδείξεις.

Ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης, ο ισχυρότερος παράγοντας κατά τα πρώτα χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπουργός Εσωτερικών αλλά και Άμυνας, είχε αναγκαστεί σε παραίτηση όταν το όνομά του σχετίστηκε με την απόπειρα που είχε γίνει στην Ελλάδα κατά της ζωής του τότε δικτάτορα Γ. Παπαδοπούλου. Επίσης το όνομά του σχετίστηκε και με την απόπειρα κατά της ζωής του τότε Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Παράξενο είναι το ότι ο Γεωρκάτζης, πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ και εξοικειωμένος με την όποια δράση, είχε δεχθεί να μεταβεί μόνος και βράδυ σε μια ερημική τοποθεσία στα χωράφια για συνάντηση, υποτίθεται, με τον Παπαποστόλου. Δεν ήθελε άλλους μαζί του κι έναν συνοδηγό τον είχε αφήσει στην ερημιά πριν προχωρήσει μόνος για το μοιραίο ραντεβού. Υπήρχαν όμως και άλλα τρία άτομα, στενοί του συνεργάτες, που με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς τη δική του έγκριση, οπλισμένοι πάντως, τον ακολουθούσαν διακριτικά γιατί ήσαν βέβαιοι ότι κινδύνευε. Το μοιραίο βράδυ ωστόσο, το δικό τους αυτοκίνητο έπαθε βλάβη και δεν κατόρθωσαν να τον ακολουθήσουν μέχρι την ερημιά όπου και βρήκε τον θάνατο. Ο Παπαποστόλου πάλι είχε φροντίσει να έχει ισχυρό άλλοθι εκείνο το βράδυ μετέχοντας σε δεξίωση. Παράξενο είναι επίσης το γιατί και ο ίδιος ο Μακάριος κρατούσε κοντά του έναν άλλο συνωμότη, τον επίσης Ελλαδίτη Πουλλίτσα, μάλιστα ως υπασπιστή του.

Πάντως τα ραγδαία και δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής, δολοφονικές απόπειρες κατά Μακαρίου, δολοφονία Γεωρκάτζη και άλλα, σχετίζονταν άμεσα με δραστηριότητες χουντικών αξιωματικών, όπως οι Παπαποστόλου και Πουλλίτσας. Η ελληνική στρατιωτική χούντα των Αθηνών είχε ήδη αρχίσει να απλώνει τα πλοκάμια της στην Κύπρο.

 

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Οι Γάλλοι δανείζουν την “Ταπισερί της Μπαγιέ” στη Βρετανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσουν αύριο Πέμπτη, στη διάρκεια μιας ...

Ο Μιναρές

Η φωτογραφία αυτή είναι του έτους 1976. Δηλαδή λίγο μόνο διάστημα μετά τη μεγάλη ...

Το χωριό Επιχώ και οι φεουδάρχες του

Η αρχειακή έρευνα παραμένει πάντα μια υπόθεση σαγήνης, αφού αυτή μας οδηγεί σε ταξίδια ...

«Ανήσυχες Μούσες»: Η ιστορία της Μπιενάλε Βενετίας σε μια έκθεση

Διατρέχοντας μια πορεία 125 χρόνων, η Μπιενάλε της Βενετίας είδε «από μέσα» να γεννιούνται, ...

Τα «μουλάρια» της φωτογραφίας

Γράφει η Δέσπω Πασιά* Σπάνια έχουμε την ευκαιρία ως κοινό να δούμε μια φωτογραφική ...

ΔΙΑΛΕΞΗ | Ιστορικά στοιχεία για τα Λεύκαρα κατά τη Λατινοκρατία (12ος -16ος αι.)

Ο Δήμος Λευκάρων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λευκάρων  διοργανώνουν  διάλεξη με θέμα ...

X