O Ρικάρντο Μούτι θα διευθύνει την ερχόμενη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, τη διασημότερη συναυλία στον κόσμο που παρακολουθούν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο κάθε 1η Ιανουαρίου.

Ο σπουδαίος αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι θα διευθύνει για πέμπτη φορά τη συναυλία, ωστόσο όπως ο ίδιος δηλώνει, θα είναι και η τελευταία στην 50χρονη πορεία του ως διευθυντής ορχήστρας.

Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στη Βιέννη, το οποίο είχε δωρίσει ο Έλληνας μαικήνας των τεχνών Νικόλαος Δούμπας, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2018 και, όπως κάθε χρόνο, θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ.

Ο Ρικάρντο Μούτι ανέβηκε ήδη τέσσερις φορές στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής της Βιέννης για να διευθύνει αυτή τη συναυλία: το 1993, το 1997, το 2000 και το 2004. Και ενώ τα τελευταία χρόνια επιθυμεί να γιορτάζει την Πρωτοχρονιά με την οικογένειά του, η πίεση για τη φετινή συναυλία ήταν τόσο ισχυρή που αποδέχτηκε την πρόταση. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Giornale του Μιλάνου, ο 76χρονος αρχιμουσικός ανέφερε ότι θα είναι η τελευταία φορά που διευθύνει την Φιλαρμονική της Βιέννης σε αυτή τη συναυλία.

Όπως ανέφερε, η προετοιμασία για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία δεν είναι εύκολη και όταν κάποιος στέκεται πάνω στο πόντιουμ είναι δύσκολο να ξεχάσει ότι τον βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι, η ορχήστρα βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό και το παραμικρό λάθος δεν το καταλαβαίνουν μόνο οι θεατές στην αίθουσα. Εξάλλου, είπε, το πρόγραμμα της Συναυλίας δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζει κάποιος.

Ο καταγόμενος από τη Νάπολη διάσημος αρχιμουσικός θα γιορτάσει το 2018 τα 50 χρόνια του τότε ντεμπούτο του ως διευθυντής ορχήστρας στη Φλωρεντία με την ορχήστρα Maggio musicale fiorentino, διευθύνοντας στην Φλωρεντία το έργο Μάκβεθ του Τζιουζέπε Βέρντι.

Η επί δεκαετίες συνεργασία του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης ξεκίνησε τον Αύγουστο 1971, όταν ο ίδιος διεύθυνε για πρώτη φορά την ορχήστρα στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, για να συνεχίσει τις επόμενες δεκαετίες να τη διευθύνει στα πέρατα της γης, σε συνολικά πάνω από 500 συναυλίες έως σήμερα, έχοντας καταλάβει μία ξεχωριστή θέση στην 175χρονη ιστορία της ορχήστρας.

Η μοναδική συνεργασία μαέστρου και ορχήστρας αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το 2011 με την ευκαιρία των 70ων γενεθλίων του, στον Ρικάρντο Μούτι απονεμήθηκε ο σπάνιος τίτλος του «επίτιμου μέλους της Φιλαρμονικής της Βιέννης».

Από το 1892 όταν καθιερώθηκε η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης [αν και στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και έπειτα] την έχουν διευθύνει οι μεγαλύτεροι αρχιμουσικοί κάθε εποχής, από όλο τον κόσο.

Το ρεκόρ 25 σερί διευθύνσεων κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι. Ακολουθούν o Λορίν Μααζέλ που διηύθυνε την ορχήστρα δέκα φορές, ο Κλέμενς Κράους [έξι φορές], ο Ζουμπίν Μετά [πέντε] και ο Ρικάρντο Μούτι που θα διευθύνει για πέμπτη φορά την 1η Ιανουαρίου 2018.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Let’s Latin»: παιδιά τραγουδούν για παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται σήμερα, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα ...

Cyprus Rialto World Music Festival 2018

Το θέατρο Ριάλτο μεταφέρει τη σκηνή του στην Πλατεία Ηρώων, και υποδέχεται όπως κάθε ...

«100 κιθάρες» επί σκηνής

Τη μεγαλύτερη κιθαριστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο παρουσιάζει η Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου, ...

Με βραδινές συναυλίες ανοίγει τη νέα σεζόν η ΣΟΚ

Με μουσική της οικογένειας Strauss κάνει ποδαρικό στην νέα χρονιά η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο ...

Το «Αγκάθθιν» στο Αρχοντικό Αξιοθέας

Το δημοφιλές κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani παρουσιάζει στο κοινό της Αξιοθέας την τρίτη και ...

PENYA: Αφρο-κουβανικές μελωδίες στην πρίζα

Οι Penya είναι ένα ηλεκτρονικό κουαρτέτο από το Λονδίνο με κύριο όργανο τα κρουστά. ...

X