The Record Replay React Show

Στα πλαίσια της έκθεσης Terra Mediterranea: In Action η Λία Χαράκη παρουσιάζει την περφόρμανς The Record Replay React Show – Re-sculpting Freedom 
 • Μια παρόμοια εκδοχή της περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο NiMAC για την έκθεση Treasure Island (επιμέλεια: Γιάννης Τουμαζής, Λούλη Μιχαηλίδου, Anber Onar, Δέσπω Πασιά, Κυριάκος Παχουλίδης, Έλενα Στυλιανού), το 2014.

  Στο Record Replay React Show – Re-sculpting Freedom, η Χαράκη αντιδρά στις γλυπτικές μελέτες για το Μνημείο Ελευθερίας στη Λευκωσία, που εκτίθενται στον χώρο. Αυτά τα γύψινα προπλάσματα του Έλληνα γλύπτη Ιωάννη Νοταρά βρέθηκαν από τον Γιάννη Τουμαζή στη Λάρνακα πριν από αρκετά χρόνια και πυροδότησαν μια δημιουργική διαδικασία μεταξύ της καλλιτέχνιδας και του επιμελητή. Η διαδικασία αυτή κατέληξε σε ένα εν εξελίξει πρότζεκτ από τη Χαράκη και τον Τουμαζή, το οποίο ασχολείται με την παραστατική ενέργεια των χώρων ιστορίας, μνήμης και τραύματος. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ επιχειρεί να ενεργοποιήσει τις διεργασίες επούλωσης καθώς και τους μηχανισμούς συγχώρεσης μέσω μιας κριτικής θεώρησης της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου τόσο από μια παραστατική όσο και από μια θεωρητική προσέγγιση. Μέσω συμμετοχικών πρακτικών και κριτικής εμπλοκής του κοινού, το έργο επιδιώκει να επανενεργοποιήσει κοινωνικά και πολιτικά στοιχειωμένους χώρους και να τους μετατρέψει σε εργαλεία συμφιλίωσης και προσέγγισης παρά σε συσκευές εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

  Στο Record Replay React Show, η καλλιτέχνις καταφέρνει να συνθέσει το κομμάτι ζωντανά στη σκηνή, δημιουργώντας και καταγράφοντας τον ήχο με την υποστήριξη της τεχνικής live looping. Μόλις καταγραφεί το πρώτο στρώμα της δομής, αυτό επαναλαμβάνεται, και η ερμηνεύτρια αντιδρά πάνω στο ήδη υπάρχον στρώμα, δημιουργώντας έτσι περισσότερα στρώματα κατά την πλοήγηση της από την τάξη στο χάος.

  Η πρώτη εκδοχή της περφόρμανς ήταν μια ατομική ερμηνεία της Χαράκη που υλοποίησε με τη βοήθεια του καλλιτέχνη ήχου Χρήστου Χατζηχριστού στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Το κομμάτι παρουσιάστηκε και πάλι σε διαφορετικές εκδοχές, διατηρώντας μεν την ίδια μεθοδολογία ερμηνείας αλλάζοντας όμως τη μορφή αντιδρώντας σε νέα σκηνικά και τοπία. Το Record Replay React Show – Re-sculpting Freedom δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση του Γιάννη Τουμαζή στην καλλιτέχνιδα να συνδιαλλαγεί με τα γλυπτά.

  Η Χαράκη συνομιλεί με τις γύψινες φιγούρες κάποτε ως παιδί, κάποτε ως γυναίκα, κάποτε ως η ίδια η Ελευθερία. Με χιούμορ, με ένταση, με άγχος, με θαυμασμό, με δέος και με σεβασμό, η καλλιτέχνις, γεμάτη ενέργεια, συνθέτει μια προσωπική αφήγηση· μια αφήγηση η οποία επιταχύνεται καθώς κλιμακώνεται· μια αφήγηση η οποία γίνεται εντελώς οικουμενική και, συγχρόνως, καταφέρνει να θρυμματίσει σε χίλια κομμάτια κάθε υποταγμένο εθνικισμό και όποια διαλεκτική καταπίεσης.

  Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, 19:30, NiMAC

   Σύνθεση ήχου και κίνησης/Περφόρμανς: Λία Χαράκη

  Διευθυντής Παραγωγής: Γιάγκος Χατζηγιάννης

  Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας (.pelma.Lia Haraki)

  Διάρκεια: 40 λεπτά

   

  NiMAC

  Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]

  Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400

  info@nimac.org.cy, www.nimac.org.cy

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος 2015 – Πρόγραμμα

  Το φεστιβάλ Φέγγαρος επιστρέφει δριμύτερο στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας το τριήμερο ...

  Cyprus Rialto World Music Festival στην Πλατεία Ηρώων

  Με μουσικές από κάθε γωνιά του κόσμου θα πλημμυρίσει η Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, ...

  Παρουσίαση βιβλίων του Τεύκρου Ανθία στη Λευκωσία

  Οι Εκδόσεις Εν Τύποις και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας παρουσιάζουν τέσσερα βιβλία που επιμελήθηκε για ...

  Τα βραβεία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  Στην ταινία «Συνήγορος» των Ρέιτσελ Λι Τζοόυνς και Φιλίπ Μπελές, πορτρέτο μιας  θαρραλέας Ισραηλινής ...

  Επιστροφή στη Μπολόνια για τον Λούτσιο Ντάλα

  Στην γενέτειρά του, την Μπολόνια, κηδεύεται την Κυριακή ο Λούτσιο Ντάλα. Η 4η Μαρτίου ...

  Έκθεση της Χαράς Σαββίδου στην Γκαλερί Γκλόρια

  Φυτά με πλέγματα, αγκάθια με χαρτί, κάρβουνο και χρώμα συνδυάζονται στα έργα της Χαράς ...

  X