Ξανά στο θεατρικό σανίδι μετά από χρόνια αποχής θα ανέβει η Τζένη Γαϊτανοπούλου, η «μεγάλη κυρία» του κυπριακού θεάτρου.

Η Τζένη Γαϊτανοπούλου θα πρωταγωνιστεί στο έργο «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή, με τον ίδιο και την Χριστίνα Κωνσταντίνου να συμπληρώνουν το επιτελείο των ηθοποιών.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία.

Το έργο «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα», της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, μιας από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές στη Γαλλία του 20ού αιώνα, παρουσιάζει την Κλυταιμνήστρα ζωντανή. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δολοφονία του Αγαμέμνονα ενώ η ίδια έχει πια γεράσει και ζει μόνη με τα φαντάσματα του παρελθόντος της – τη νεκρή της κόρη Ιφιγένεια και τον ίδιο της τον εαυτό, όταν ήταν ακόμα νέα, τη μέρα του φόνου. 

Γνωρίζετε την ιστορία μου. Σκότωσα αυτόν τον άντρα μ’ ένα μαχαίρι, μέσα στο μπάνιο, με τη βοήθεια του αξιολύπητου εραστή μου

Στο έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, η Κλυταιμνήστρα καλείται να παρουσιαστεί σε δίκη για το έγκλημά της. Μπροστά στους ‘δικαστές’, τους θεατές του θεάτρου, θα μιλήσει για τον φόνο που διέπραξε και τα αίτιά του, τον φόνο που σαράντα χρόνια τώρα προσπαθεί να ξεχάσει.

«Ήλθατε εδώ με το σκοπό να επαναληφθεί η σκηνή του φόνου μπρος στα μάτια σας πιο γρήγορα απ’ ότι στην πραγματικότητα, ν’ αφιερώσετε το πολύ μερικές ώρες για να μ’ ακούσετε να κλαίω».

Στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου χαρακτηρίζεται ως σκληρή γυναίκα με καρδιά ανδρός, ως φοβερή λέαινα. Σαράντα χρόνια μετά, τι έχει αλλάξει;

«Κύριοι δικαστές, δεν υπάρχει παρά ένας άντρας στον κόσμο: οι άλλοι για κάθε γυναίκα δεν είναι παρά ένα λάθος ή ένα θλιβερό υποκατάστατο. Κι η μοιχεία δεν είναι συχνά παρά η απελπισμένη μορφή της πίστης»

Συντελεστές
Σκηνοθεσία / Διασκευή / Σκηνικά & Κοστούμια: Μάριος Μεττής
Παραγωγή: Μάριος Μεττής
Μετάφραση: Μαρία Φωστιέρη
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Οπτική Επικοινωνία: Rockthedog

Ερμηνεύουν: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Μάριος Μεττής, Χριστίνα Κωνσταντίνου

+ Πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Θέατρο Δέντρο. Παραστάσεις στις 26 Νοεμβρίου και στις 1, 2, 3, 6, 8, 9 & 10 Δεκεμβρίου. 
Το Θέατρο Δέντρο βρίσκεται στην οδό Ενότητας 44Β, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία. Εισιτήρια στο tickethour.com.cy και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier. Πληροφορίες τηλ. 77777040.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τάκης Τζαμαργιάς: «Ο θεατής έχει δύναμη»

Τρία χρόνια μετά τη σκηνοθεσία του «Μεγάλου Περίπατου του Πέτρου» στη Σκηνή 018 του ...

Ιωάννα Σιαφκάλη: «Ο Γυάλινος κόσμος μιλάει στις ψυχές των θεατών»

Το εμβληματικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος», που αποτελεί και το αυτοβιογραφικό ...

Ικέτιδες του Ευριπίδη: Παραστάσεις στην Κύπρο

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας συνεργάζονται για το ανέβασμα ...

Παράταση για τους “Πνεύμονες” στο Space

  Η Θεατρική ομάδα Μαρίας Καρολίδου ανακοινώνει την παράταση των παραστάσεων του έργου Πνεύμονες. ...

Θεατρικά Εργαστήρια από την ΕΘΑΛ

Θεατρικά Εργαστήρια διοργανώνει και φέτος για 19 χρονιά η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) δίνοντας ...

«Καλιγούλας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

Το κορυφαίο έργο του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ, «Καλιγούλας», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen ...

X