Με την τέχνη της υφαντικής καταπιάνεται το πρότζεκτ «Υφαίνοντας την Ευρώπη: ο κόσμος ως στοχασμός» που επιμελείται η Έφη Κυπριανίδου στο πλαίσιο του Πάφος2017.

Το πρότζεκτ εξετάζει κριτικά τις όψεις που σχετίζονται με την ιστορία και τη σημειωτική της υφαντικής τέχνης ενώ η ίδια η έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη» που εγκαινιάζεται στις 2 Δεκεμβρίου διερευνά την ύφανση ως μια ιστορική πρακτική αλλά και ως μια παρομοίωση για την αδιάκοπη απ-ύφανση και επαν-ύφανση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Ξηλώνεται η Ευρώπη; Ποια σχέση έχει η τέχνη της υφαντικής με την πολιτική διακυβέρνηση; Μπορούν οι τέχνες να ξαναϋφάνουν, με το ίδιο στημόνι και το ίδιο υφάδι, τις θεμελιώδεις ιδέες που συγκρότησαν την λεγόμενη ευρωπαϊκή κουλτούρα;

Ξεκινώντας από την τέχνη της υφαντικής, που απαντάται ήδη από την αρχαιότητα, το πρότζεκτ μελετά τους συσχετισμούς ανάμεσα στην ιστορικά διαμορφωμένη γλώσσα της υφαντικής και στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές, ιδίως αυτές που βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη τέχνη επανερμηνεύει την πρακτική της δημιουργίας αντικειμένων από διαπλεκόμενους ιστούς.

Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, μεταξύ των οποίων η Κimsooja, η Νοτιοκορεάτισσα καλλιτέχνης που από το 1998 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και τα έργα της ανιχνεύουν θέματα όπως η ύπαρξη και η επικοινωνία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, ο νομαδισμός, η μετακίνηση. Από τα πιο εμβληματικά έργα της είναι η βίντεο περφόρμανς Α needle woman [1999] ενώ οι πρακτικές της εκτείνονται από την περφόρμανς στις site specific εγκαταστάσεις και έργα με υφάσματα.

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης ο Βέλγος καλλιτέχνες πολυμέσων Johan Grimonperz, η Cat Mazza, η Sabrina Gschwandtner, o Fernando Sanchez Castillo, η Cristina Lucas, η Λουκία Αλαβάνου, η Eva Borner, η Francesca Fini, η Anne Wilson, η Janis Jefferis, η Diane Wood Conroy, η Sarah-Joy Ford, ο Νίκος Γυφτάκης.

Έργο της Eva Borner

Από την Κύπρο συμμετέχουν οι νέοι και καταξιωμένοι εικαστικοί Αναστασία Μηνά, Χρίστος Αβραάμ, Γιάννης Σακέλλης, Κυριάκος Κουσουλίδης, Άννα Λυτρίδου, Μιχάλης Χαραλάμπους, Ελένη Νικοδήμου και Ερατώ Χατζησάββα.

Έργο του Χρίστου Αβραάμ

ΕπιμέλειαΣύλληψη: Έφη Κυπριανίδου | Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Μυρτώ-Μαρία Βορεάκου

+ Εγκαίνια το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου με κοκτέιλ στις 18:00 στην Οικία Shelley και επίσημα εγκαίνια στις 19:00 στo Αττικόν της Πάφου. Η έκθεση εκτείνεται και στους δύο χώρους και θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας 16:00 – 19:00. 

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bottari Truck, 2000, της Kimsooja με υλικό χρησιμοποιημένα ρούχα και παπλώματα. Γκαλερί Ροντέν, Σεούλ / Samsung Museum. ΦΩΤΟ ©Kim Hyun Soo.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανακαλύφθηκαν σκίτσα του Θείου Βρέφους κάτω από έργο του Ντα Βίντσι

Μια διαφορετική σύνθεση φαίνεται πώς είχε στο μυαλό του ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι πριν ...

Nymphaeaceae | Έκθεση του Στέλιου Καλλινίκου

Ο Στέλιος Καλλινίκου παρουσιάζει τη νέα του φωτογραφική έκθεση με τίτλο Nymphaeaceae στο Point ...

Μπιενάλε Βενετίας: Αργυρός Λέοντας στη Χάρις Επαμεινώνδα

Η Χάρις Επαμεινώνδα είναι η νικήτρια του Αργυρού Λέοντα που απονέμει κάθε διετία η ...

Πάφος2017 | Οι εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη

Η αυλαία του φθινοπώρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 ανοίγει με την ...

Εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας Μ.Ο.V.E

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση Φωτογραφίας Move – Motivating others through voices ...

«Ύμνος προς τη φύση» του Σωτήρη Ιωάννου

Με μια έκθεση που αποτελεί ένα αφιέρωμα στο αγαπημένο του θέμα, τη φύση, ο ...

X