Η έκθεση φωτογραφίας “Στα χνάρια των ξένων” στο NiMAC

Κάνοντας μια σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας ορατή
 • Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 διοργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας The Alien Trail/Στα χνάρια των ξένων,  την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:30 στο NiMAC. Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Πάφο και διοργανώνεται στη Λευκωσία στο πλαίσιο του Pop-up Φεστιβάλ Λευκωσίας 2017 υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο.

  Η έκθεση The Alien Trail/Στα χνάρια των ξένων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου που δημιουργήθηκε από τον Νικόλα Ιορδάνου προκειμένου να ενισχύσει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στην Κύπρο προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων αυτών που ζουν ανάμεσά μας καθιστά επάναγκες την ενίσχυση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με το ποιοί είναι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες και γιατί ήρθαν στην Κύπρο.

  Ο διευθυντής του NiMAC, Γιάννης Τουμαζής, επισημαίνει ότι «η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου Terra Mediterranea: In Action, υπογραμμίζει τις προσπάθειες του NiMAC να ενδυναμώσει την ευαισθητοποίησή μας κατά του διαχωρισμού και των διακρίσεων κάθε είδους. Ο πολιτισμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία φιλόξενων, συνεκτικών και ποικιλόμορφων κοινωνιών καθώς  ενθαρρύνει ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων».

  «Η  Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες προωθούν την κατανόηση, την αποδοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αν οι πρόσφυγες γίνουν αποδεκτοί για το ποιοι είναι στην κοινωνία υποδοχής τους, αν αντιμετωπίζονται ως ίσοι και αν τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, τότε η ένταξη μπορεί να επιτευχθεί και να οικοδομηθούν συνεκτικές κοινωνίες,» δήλωσε ο κ. Damtew Dessalegne, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο.

  Η φωτογραφική έκθεση παρουσιάζει το έργο φημισμένων φωτογράφων από την Ευρώπη, οι οποίοι προσκλήθηκαν στην Κύπρο να προβάλουν μέσα από το φακό τους τη ζωή προσφύγων και μεταναστών. Περιπλανήθηκαν σε γειτονιές όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, επισκέφτηκαν το κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου και πέρασαν χρόνο μαζί τους για να τους γνωρίσουν, ακούγοντας τις ιστορίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Μέσα από τον φακό τους φωτογραφίζουν τη ζωή και την ιστορία που κουβαλούν οι άνθρωποι αυτοί. Μέσα από την τέχνη τους, συμβάλλουν στην επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

  Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Bieke Depoorter / Magnum από το Βέλγιο, Antoine d’Agata / Magnum από τη Γαλλία, ο Νίκος Οικονομόπουλος / Magnum από την Ελλάδα και ο Νικόλας Ιορδάνου από την Κύπρο.

  Υπό την επιμέλεια του Νικόλα Ιορδάνου και της Σύλβιας Νικολαϊδου, η έκθεση Alien Trail παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Παλιά Ηλεκτρική της Πάφου τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος2017. Το NiMAC, το Πάφος2017 και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τις Πρεσβείες της Γερμανίας και της Σουηδίας για τη στήριξή τους στη διοργάνωση της έκθεσης στη Λευκωσία.

  Η έκθεση πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC]  [Παλιά Ηλεκτρική], Παλιάς Ηλεκτρικης 19, 1016 Λευκωσία, Τ: 22797400, info@nimac.org.cy, www.nimac.org.cy, https : //www.facebook.com/NiMACnicosia/

  Διάρκεια: 8 – 30 Δεκεμβρίου 2017

  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 21:00

  01ιαν00:0000:0000:00 - 00:00

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Έκθεση του Μιχάλη Αναστασιάδη στο Point

  Το Point Centre for Contemporary Art φιλοξενεί έκθεση του Μιχάλη Αναστασιάδη με τίτλο Reload ...

  «Κουρασμένος» δηλώνει ο κιθαρίστας των Alice in Chains

  Συνέντευξη στο Fuse TV και στον Jack Osbourne έδωσαν ο κιθαρίστας των Alice  in ...

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 50η

  Γράφει η Κωνσταντία Σωτηρίου/Συγγραφέας Νύχτες καραντίνας. Μπακού Κουράε Ανάμεσα στις μέρες αυτές της σκοτεινιάς ...

  «Homeland» στην Γκαλερί Mitos

  H γκαλερί mitos εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής “homeland” των εικαστικών Αθηνάς Χατζή και Γεύσως ...

  «Τα Χρονικά της Νέας Υόρκης», μια τοιχογραφία με πάνω από 1.000 Νεοϋρκέζους

  Το πιο πρόσφατο έργο του αποκάλυψε στη Νέα Υόρκη ο Γάλλος καλλιτέχνης και φωτογράφος ...

  H Τώνια Μισιαλή νικήτρια στο Hellas Filmbox Berlin

  Η Κύπρια σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή ήταν η νικήτρια στην κατηγορία «Νεοεμφανιζόμενων Ελλήνων» του 4ου ...

  X