Το “Σπιτφάιαρ”

Υπήρξα κάποτε κι εγώ, νεαρός τότε, πελάτης του. Το καφενείο “Σπιτφάιαρ” στη Λευκωσία, επί της λεγόμενης “Πράσινης Γραμμής”, κολλητό στο μεσαιωνικό τείχος, ακριβώς απέναντι από το εσωτερικό άνοιγμα της Πύλης Πάφου. Ένα κι αυτό από τα παλαιά, ρομαντικά και χαρακτηριστικά στοιχεία της πρωτεύουσας που έχουνε πλέον χαθεί οριστικά και που αποτελούνε για τους παλαιότερους ευχάριστη ανάμνηση. Είχε λειτουργήσει από νωρίς, το 1965 και ήταν ένα από τα καταστήματα που άρχισαν να λειτουργούν κατά μήκος της “Πράσινης Γραμμής” μετά τη χάραξή της και τον τερματισμό των συγκρούσεων. Υπήρξε και αυτό ένα παραδοσιακό καφενείο, ένα από εκείνα τα στοιχεία που συνέθεταν τον χαρακτήρα μιας άλλης εποχής που πέρασε και χάθηκε οριστικά.

Μιας εποχής με λιγότερες δυνατότητες αλλά και λιγότερο άγχος, με λιγότερο θόρυβο και λιγότερες απαιτήσεις. Και το “Σπιτφάιαρ” στο οποίο κατεβαίναμε τότε με τα ποδήλατα, υπήρξε κι αυτό στέκι για πολλούς. Ήτανε, μεταξύ άλλων, και το μοναδικό καφενείο στον ελληνικό τομέα της πρωτεύουσας στο οποίο μπορούσε κανείς να καπνίσει και τον ναργιλέ του. Και είχε και αυτό τους πιστούς και τακτικούς του πελάτες. Δεν ήτανε καφετέρια, ήτανε καφενείο. Και για πολλούς υπήρξε και χώρος καταφυγής ή ακόμη και απόδρασης από το τρέξιμο για το μεροκάματο και τα προβλήματα της κάθε μέρας. Μ’ έναν καφέ ή έναν ναργιλέ και με τα παραδοσιακά γλυκά που διέθετε, το “Σπιτφάιαρ” υπήρξε και αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία μιας εποχής που πέρασε και χάθηκε. Μιας πιο δύσκολης ζωής από διάφορες απόψεις, αλλά και με λιγότερο τρέξιμο και λιγότερες αγωνίες.

Μιας εποχής κατά την οποία μπορούσες ακόμη να είχες το απόγευμα όχι μόνο έναν καφέ, αλλά και μια ήρεμη κουβέντα με ήρεμους ανθρώπους.

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Act for Heritage | Στη Λευκωσία συνέδριο για τα πολιτιστικά αγαθά

Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια του Συμβουλίου ...

Σημαίες για την 28η Οκτωβρίου

Η ιστορία των Ελλήνων υπήρξε μακρά, συνεχής και πολυτάραχη. Κατ’ ακολουθίαν, υπάρχουν και οι ...

Διάλεξη στη Λευκωσία για τη Μονή της Χώρας

Το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας πραγματοποιούν την 26η ...

Τα προεόρτια

Η φωτογραφία αυτή, του έτους 1973, δείχνει το αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης κατά του κεντρικού ...

Γαληνόπωρνη: η γαληνή και ήρεμη πρωία

«Αυτή είναι», αναφώνησα και η ανάσα μου θάμπωσε τον καθρέφτη σου πατρίδα… Η Γαληνόπωρνη, ...

ΔΙΑΛΕΞΗ | Ιστορικά στοιχεία για τα Λεύκαρα κατά τη Λατινοκρατία (12ος -16ος αι.)

Ο Δήμος Λευκάρων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λευκάρων  διοργανώνουν  διάλεξη με θέμα ...

X