Ο πολεμιστής στο άλογο

«Δεν θέλω να τα βλέπω, όποτε πρέπει να περάσω από την πλατεία δεν βλέπω πια γύρω μου, είναι σαν να περνώ μέσα από τούνελ». Πολλοί μου το είπαν στα Σκόπια, σχολιάζοντας τα όσα έκανε η εθνικιστική κυβέρνηση στο κέντρο της πρωτεύουσας, με το τερατωδών διαστάσεων άγαλμα με το όνομα «πολεμιστής στο άλογο» αλλά που εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει στον Αλέξανδρο Γ’ τον Μακεδόνα.

Δεν συναντάς στους δρόμους της πρωτεύουσας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πολύ κόσμο που να είναι περήφανος για τα όσα έκανε η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE. Για τις γύψινες προσόψεις, για τα κακοφτιαγμένα αγάλματα διαφορετικών μεγεθών που φτιάχτηκαν κυρίως για να διοχετευτούν μίζες και σήμερα στέκονται στη σειρά σε μια γέφυρα στον Βαρδάρη. Για τα διακοσμητικά μεγάλα ξύλινα πλοία μέσα στον ποταμό στο ιστορικό κέντρο, τη στιγμή που ο ποταμός δεν φαίνεται να χωρούσε ποτέ πλεούμενο μεγαλύτερο από βάρκα. Ή για τη ρόδα του λούνα παρκ, τύπου London Eye που είδε σε κάποια φάση ο τότε πρωθυπουργός και είχε δώσει εντολή να χτιστεί στο άσχετο δίπλα από τον ποταμό.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι επιμένουν συναισθηματικά στο ζήτημα της ονομασίας, είναι το πόσο γελοία είναι για τους λογικούς κατοίκους της χώρας τα ύψη καπηλείας τα οποία έφτασαν οι κυβερνώντες τους για να χαϊδέψουν τα αφτιά των εθνικιστών και χτίζοντας πάνω στον ελληνικό εθνικισμό. Κανείς λογικός άνθρωπος στα Σκόπια δεν θεωρεί πως είναι απευθείας απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων ή ότι ο Αλέξανδρος ήταν… Σλάβος, αλλά απλώς προσδιορίζουν τους εαυτούς τους στη βάση της περιοχής στην οποία ζουν. Στην οποία κάποτε ζούσαν και Έλληνες, όπως κάποτε ζούσαν στο τμήμα της Μακεδονίας που βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα και όλες οι άλλες εθνικότητες των Βαλκανιών.

Η Ελλάδα έμαθε να είναι φοβική απέναντί στους γείτονες της, και αντί για κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας έφτασε να φοβάται για αλυτρωτικές κινήσεις από ένα κράτος χωρίς εκτόπισμα στην περιοχή. Και καταλήγει να ενισχύει τους ακραίους και να δημιουργεί αυτό που φοβάται.

Μέχρι να τα βρουν πάντως, στα Σκόπια λειτουργούν ελληνικά καταστήματα και υπεραγορές, και οι γείτονες κατεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για διακοπές. Και ούτε θα αντιδράσουν αν αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο «Αλέξανδρος ο Μέγας». Και ούτε θα άφηναν την πρωτεύουσα στην κιτς κατάσταση που είναι σήμερα αν είχαν τα λεφτά να την αλλάξουν.

 

 

 

  • Γιώργος Κακούρης

    Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1982. Σπούδασε δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια NYU της Νέας Υόρκης και UCL του Λονδίνου. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2005 ως συνεργάτης και από το 2009 μόνιμα στην εφημερίδα «Πολίτης» καλύπτοντας πολιτικά και διεθνή θέματα. Αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στο πολιτιστικό ένθετο «Παράθυρο» και ραδιοφωνεί κάθε Σάββατο στην εκπομπή «Καζαντί» στον «Πολίτη 107,6» | kakouris.g@politis-news.com |@nekatomenos

You May Also Like

Τώρα και στη Λάρνακα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Θυμάμαι τη Λάρνακα από μικρός ως μια πόλη υποτιμημένη από ...

Τυφλοί προς το μέλλον

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έχουμε μια αδυναμία στην Κύπρο. Μάθαμε σε επίπεδο πολιτικής [με ...

Αστυνομία Καλού Γούστου vs. Atenistas

του Άρη Δημοκίδη* Έβαφαν λέει κάτι τσιμεντένια σκαλοπάτια οι Atenistas δίνοντας λίγο χρώμα στην ...

Τα ποταπά και τα όμορφα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έχουμε μάθει να παραπονιόμαστε για το τι δεν έχει η ...

Υπενθύμιση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είμαι άνθρωπος του καλοκαιριού, ενδεχομένως λόγω μεσαρίτικων γονιδίων. Νιώθω πιο ...

Αγανακτισμένοι στη Λευκωσία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι ένα από τα παλιότερα κλισέ που ξέρω: οι Κυπραίοι ...

X