Η ΕΛΔΥΚ ασκείται

Η φωτογραφία αυτή έχει ληφθεί στις 27 Ιουλίου του 1960. Όταν ακόμη η Κυπριακή Δημοκρατία οργανωνόταν σε ανεξάρτητο κράτος. Το ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα, η ΕΛΔΥΚ, βρισκόταν ήδη στην Κύπρο και είχε δημιουργήσει το στρατόπεδό της δυτικά της Λευκωσίας, κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα και επίσης κοντά στο χωριό Γερόλακκος. Στο στρατόπεδο εκείνο είχε παραμείνει μέχρι και τον πόλεμο του 1974. Την παρουσία στην Κύπρο στρατιωτικών αποσπασμάτων από την Ελλάδα (ΕΛΔΥΚ) και την Τουρκία (ΤΟΥΡΔΥΚ) προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Στη φωτογραφία λοιπόν, άντρες της ΕΛΔΥΚ μετέχουν σε στρατιωτική άσκηση με χρήση όλμων. Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή που παίρνει σκηνές από την άσκηση, είναι ο Πόλυς Γεωργάκης, από τους πρώτους κινηματογραφιστές του ΡΙΚ. Με φιλμ μαυρόασπρο τότε ακόμη. Εξάλλου και το ΡΙΚ μόλις τότε είχε δημιουργηθεί, οπότε με την ανεξάρτητη πλέον Κύπρο, ο έως τότε αγγλικός ραδιοφωνικός σταθμός (CBS) έγινε ημικρατικός οργανισμός και μετονομάστηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Τα δυο αποσπάσματα της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ είχαν έλθει στην Κύπρο από το 1959. Το τουρκικό απόσπασμα είχε ιδρύσει το δικό του στρατόπεδο κάπου κοντά στη Λευκωσία επίσης, σε περιοχή του χωριού Κιόνελι. Τα δυο αποσπάσματα βρέθηκαν σε αντιπαράθεση για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1963, κατά την κρίση που είχε προκληθεί τότε με την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων. Η σοβαρότερη όμως ανάμειξη και των δυο αποσπασμάτων στις κυπριακές εξελίξεις ήρθε βέβαια το 1974. Μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, η ΕΛΔΥΚ (που είχε αγωνιστεί και υποστεί και σημαντικές απώλειες) έχασε το στρατόπεδό της, αναδιοργανώθηκε και ίδρυσε άλλο νότια της Λευκωσίας. Η ΕΛΔΥΚ διοικείται από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Οι φαντάροι που φαίνονται στη φωτογραφία σε ώρα άσκησης θα πρέπει να ήσαν βέβαια από τους πρώτους που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο από την Ελλάδα. Πριν 58 χρόνια. Σήμερα, αν ζούνε ακόμη, θα είναι πλέον γεροντάκια με ηλικία γύρω στα 80 περίπου χρόνια. Και μάλλον θα θυμούνται ακόμη τα όποια συναισθήματα θα είχαν αισθανθεί τότε που, ντυμένοι στο χακί, είχαν βρεθεί για υπηρεσία στην Κύπρο.

 

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Ο θεατρικός Σαμψών

Πολλά απ’ όσα συνέβησαν κατά το πραξικόπημα θα ήσαν πολύ γελοία εάν δεν ήσαν ...

28η Οκτωβρίου

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα εισήλθε στον ...

Η UNFICYP

Χαλάρωση και ηρεμία αντρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που συνήθως δεν περνάνε ...

Ο Ντενκτάς επί το έργον

Ήτανε λίγο μόνο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και την τραγωδία του 1974. Μια ...

Η επιστροφή του Μακαρίου

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο την 1η Μαρτίου 1959, ύστερα από εξορία που ...

Κληρίδης-Ντενκτάς, 1974

Η φωτογραφία αυτή λήφθηκε νωρίς το 1974 στο ξενοδοχείο “Λήδρα Πάλας” στη Λευκωσία. Εικονίζει ...

X