Ο Μάρτιος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

 • Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, καλωσορίζει την άνοιξη με μια σειρά εκδηλώσεων για όλα τα γούστα, για μικρούς και μεγάλους:

   

  • Ήχοι, χρώματα & συναισθήματα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

   10-03-2018 μέχρι 02-06-2018

   

   Τι άραγε να ένιωθε ο Gen Paul όταν έβλεπε τους ταυρομάχους; Τι ήχους να άκουγε όταν περπατούσε στη Μοντμάρτη; Ένας πίνακας δεν είναι ποτέ απλώς μια ζωγραφιά, αφού μέσα κρύβονται χιλιάδες συναισθήματα, ήχοι και ιστορίες! Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο Gen Paul και να ανακαλύψουν όλα όσα κρύβονται μέσα στα έργα του. Ακολούθως, στο Εργαστήριο Renoir τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους έργο, το οποίο σίγουρα θα χρειαστεί πολλή, μα πολλή φαντασία! Θα σας περιμένουμε για ένα μοναδικό και διασκεδαστικό πρωινό στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

  Ημερομηνίες: Σάββατο 10.03.2018 & 02.06.2018

  Ώρα: 10:30-12:00

  Ηλικίες: 8-12

  Κόστος: 10 ευρώ

  Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 22668838, ext. 109 (Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Ξεναγήσεις) ή ext. 100, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00 & 13:30-16:00, ή με email στο education@leventisgallery.org.

   Περιορισμένος αριθμός θέσεων

   

  • Οικογενειακές Κυριακές: Η δική μου φιγούρα!

   21-01-2018 μέχρι 13-05-2018

  Μια κυριακάτικη επίσκεψη για όλη την οικογένεια στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

  Απολαύστε μια διασκεδαστική Κυριακή, μαζί με την εικαστικό Ιωάννα Φιλίππου, ανακαλύπτοντας την Πινακοθήκη και δημιουργώντας τα δικά σας έργα τέχνης! Όμορφες, δημιουργικές, οικογενειακές στιγμές γεμάτες φαντασία…

  ΘΕΜΑ: Η δική μου φιγούρα!

  Ένα δημιουργικό εργαστήριο, εμπνευσμένο από τους πίνακες του Κύπριου ζωγράφου Πολ Γεωργίου, όπου μικροί και μεγάλοι θα φτιάξουν τις δικές τους φιγούρες σε πραγματικό μέγεθος. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα ανακαλύψουν με ποιο τρόπο ο ίδιος ο Πολ έβλεπε την ανθρώπινη φιγούρα και θα εμπνευστούν από τα χρώματα και τη δική του τεχνοτροπία, για να φιλοτεχνήσουν τις δικές τους μοναδικές δημιουργίες.

  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 21 Ιανουαρίου11 Μαρτίου 13 Μαΐου 2018

  Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 2266838, εσωτ. 109 (Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Ξεναγήσεις) ή 100, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00 & 13:30-16:00, ή με email στο education@leventisgallery.org

  Περιορισμένος αριθμός θέσεων

   

  • Τέχνη και Μόδα με… διαφορά στήθους

   14-03-2018

  Ανιχνεύοντας την τολμηρή ιστορία του ντεκολτέ -αυτής της απόλυτης ‘γραμμής’ της γυναικείας φιγούρας που… ανεβοκατεβαίνει στο πέρασμα του χρόνου μαρτυρώντας κάτι από τα ήθη της κάθε εποχής- μια ξεχωριστή διάλεξη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη σε συνεργασία με την Europa Donna Κύπρου μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ιστορία της τέχνης αλλά και της μόδας. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, θα κουβεντιάσουμε για το στήθος και την πρόληψη αλλά και την κοκεταρία, τη φιλαρέσκεια και το στυλ μέσα από την ζωγραφική και τη φωτογραφία: μέσα από την εικόνα – άλλοτε σεμνή, και άλλοτε προκλητική.

  14 Μαρτίου 2018 στις 19:30 / Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης»

  Ομιλήτρια: Μυρτώ Χατζάκη, Επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού της Λεβεντείου Πινακοθήκης

  Π.Α. έως τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018: 22668838 / info@leventisgallery.org

  Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας.

  Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική.

  Είσοδος: Δωρεάν

   

  • Αναγεννημένη Ελλάδα

   25-03-2018 

  Ξέρετε τι τιμούμε την 25η Μαρτίου, ποια ήταν η Αρχόντισσα Κυρά και ποιος ο Ναύαρχος Μιαούλης!

  Αυτά και πολλά άλλα θα μάθουμε στις 25 Μαρτίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

  Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη γιορτάζουμε την 25η Μάρτιου με ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας επισκέπτες. Τα παιδιά θα περιηγηθούν στην Ελληνική Συλλογή της Πινακοθήκης, θα μελετήσουν προσεκτικά τρείς από τους πίνακες που έχουμε διαλέξει και μαζί με τους Μουσειοπαιδαγωγούς μας και τις διαδραστικές κάρτες που έχουμε ετοιμάσει θα μάθουν για ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, για τα κοστούμια που φορούσαν εκείνη την περίοδο, θα ζωγραφίσουν θα χορέψουν και θα περάσουν ένα αξέχαστο πρωινό!

  Ημερομηνία: Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018
  Ώρα: 11:00-12:00
  Ηλικίες: 5-8
  Κόστος: Δωρεάν 

  Περιορισμένος αριθμός θέσεων

  Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22668838 (Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Ξεναγήσεις), Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-13:00 & 13:30-16:00 ή στο education@leventisgallery.org. 

   

  • Aγωνίες – Διαμαντής

   28-03-2018 μέχρι 10-09-2018

  Πιστή στη δέσμευσή της να ερευνά και να εμβαθύνει στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ετοιμάζει μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο πρωτεργάτη της εικαστικής δημιουργίας του τόπου μας, Αδαμάντιο Διαμαντή (1900-1994). Η έκθεση θα επικεντρωθεί στον σημαντικό κύκλο της δουλειάς του με γενικό τίτλο «Αγωνίες».

  Πρόκειται για οκτώ εμβληματικά έργα που ζωγράφισε από το 1963 έως το 1977. Στην έκθεση θα συμπεριληφθεί και το επιμύθιο της σειράς, το έργο «Γυναίκα με Απλωμένα Χέρια», το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη, το οποίο ζωγράφισε το 1983-84 και θεωρείται ως το επιστέγασμα του κύκλου των Αγωνιών και ταυτόχρονα της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν τον 20ό αιώνα. Σε αντίθεση με το μνημειακό του έργο «Ο Κόσμος της Κύπρου», στα έργα της σειράς «Αγωνίες» πρωταγωνιστεί η γυναίκα με έμφαση στο ρόλο της ως μητέρα.

  Ταυτόχρονα με την αγωνία για το μέλλον της πατρίδας του ο καλλιτέχνης εκφράζει και άλλες προσωπικές αγωνίες, τόσο υπαρξιακές όσο και για το ίδιο το ύφος και τεχνοτροπία της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

  Με τη σειρά των έργων «Αγωνίες», ο Διαμαντής επιχειρεί μια σημαντική τομή στην καλλιτεχνική του πορεία, ανανεώνοντας δραστικά το εικαστικό του λεξιλόγιο. Ο καλλιτέχνης που για δεκαετίες προσπάθησε -ενάντια στο γενικότερο ρεύμα- να παραμείνει ανεξάρτητος, αντιστεκόμενος στα νέα κινήματα της τέχνης, οδηγήθηκε, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του θεματικού περιεχομένου των έργων του, αλλά και από μια ανέκφραστη αγωνία, να συμβαδίσει με το πνεύμα της εποχής του, στην αλλαγή της υφολογίας του. Εισάγει εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις, έντονους μορφικούς και χρωματικούς συμβολισμούς, κυβιστικές αναφορές και απελευθερώνεται από λογικές δεσμεύσεις.

  Με στόχο να φωτισθεί ο δρόμος που ακολούθησε ο καλλιτέχνης μέχρι το τελικό έργο, στην έκθεση θα συμπεριληφθούν οι μελέτες καθώς και τα προσχέδια των τελικών έργων.

  Ταυτόχρονα με την μεγάλη έκθεση Αγωνίες – Αδαμάντιος Διαμαντής, στην αίθουσα μικρών περιοδικών εκθέσεων Claude Monet θα λειτουργήσει η παράλληλη έκθεση Ο Μικρόκοσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή. Μια εικαστική φωτογραφική προσέγγιση του Μενέλαου Πήττα προσωπικού φίλου της οικογένειας Διαμαντή.

  Παράλληλα κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, ειδικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχέση με το θέμα.

  Επιμελήτριες της έκθεσης: Ελένη Νικήτα, Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης  & Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

  Γενικός Συντονισμός: Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, Υποδιευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

  Διάρκεια Έκθεσης: 28 Μαρτίου-10 Σεπτέμβριου 2018

   

  • Ο Μικρόσκοσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή

   29-03-2018 μέχρι 10-09-2018

  Ταυτόχρονα με την μεγάλη προσωρινή έκθεση Αγωνίες – Αδαμάντιος Διαμαντής, στην αίθουσα μικρών περιοδικών εκθέσεων Claude Monet θα λειτουργήσει η παράλληλη έκθεση Ο Μικρόκοσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή. Μια εικαστική φωτογραφική προσέγγιση του Μενέλαου Πήττα προσωπικού φίλου της οικογένειας Διαμαντή.

   

  • Κινούμενες Εικόνες

   31-03-2018 μέχρι 09-06-2018

  Με την καθοδήγηση της εικονογράφου Νατάσας Χαραλάμπους, τα παιδιά καλούνται σε μια διαδραστική εμπειρία με τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης Αδαμάντιος Διαμαντής: Οι Αγωνίες ενός Καλλιτέχνη, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική τεχνική της κινούμενης εικόνας. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να συζητήσουν τις ιστορίες που αποκαλύπτονται μέσα από τους πίνακες και τα σκίτσα της έκθεσης και, ακολούθως, να δώσουν νέες μορφές στα έργα μέσω της τεχνικής της κινούμενης εικόνας.

  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα μάθουν τις βασικές αρχές της τεχνικής της κινούμενης εικόνας και θα δουλέψουν σε ασπρόμαυρες εκδοχές των έργων για να δημιουργήσουν τα δικά τους ξεχωριστά video κινουμένων σχεδίων. Μέσα από ένα παιχνίδι με χρώμα, μορφή και ιστορία, θα μπορούν να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες, ερμηνείες και τρόπους για το πρωτότυπο έργο τέχνης.

  Ημερομηνίες: Σάββατο 31.03.2018, 05.05.2018, 09.06.2018

  Ηλικίες: 8-12

  Διάρκεια: 10:30-12:30

  Κόστος: 10 ευρώ

  Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 22668838, ext. 109 (Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Ξεναγήσεις) ή ext. 100, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00 & 13:30-16:00, ή με email στο education@leventisgallery.org.

   Περιορισμένος αριθμός θέσεων

  Όλες οι εκδηλώσεις στην ΑΤΖΕΝΤΑ μας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Together/Apart: Going New Places|Διαδικτυακή έκθεση σύγχρονης τέχνης

  Οι παρούσες συνθήκες καραντίνας και κοινωνικής απόστασης έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην οποία ...

  «Κάρμεν» σε μορφή φλαμένκο στο Θέατρο Ένα

  Ένα ταξίδι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη προσφέρει το Θέατρο Ένα, μέσα από ...

  Νούφαρα, επιθυμίες και Καβάφης στη νέα έκθεση του Στέλιου Καλλινίκου

  Στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας στρέφει τον φακό του ο Στέλιος Καλλινίκου και παρουσιάζει το ...

  Τρεις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στη Λεμεσό

  Έντονη είναι η εικαστική δράση από αυτό το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στην πόλη της ...

  City – Donor

  Exhibition entitled "City - Donor", dedicated to Baron Vincenzo Lucchese Salati, donor of old ...

  HeartLand – a dark forest, από τους Δημήτρη Σπύρου και Φώτη Νικολάου

  Ο Φώτης Νικολάου υπογράφει τη χορογραφία και ο Δημήτρης Σπύρου τη μουσική στο έργο ...

  X