Το βιβλίο του Ν. Στελλάκη “Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια” στο Σπίτι της Κύπρου

 • Το Βιβλίο του Νεκτάριου Στελλάκη  «Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια», σε εικονογράφηση του  Αχιλλέα Ραζή παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελική Γιαννικοπούλου, είπε ότι «είναι το πρώτο ελληνικό εικονογραφημένο βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός (Κυπριακό) που έλαβε χώρα πριν από 44 χρόνια, το οποίο μάλιστα αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας»

  Παραθέτοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο τη βασική δομή και έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την ιστορία του βιβλίου, η οποία «εστιάζει στο δράμα του ξεριζωμού εμμένοντας στον πόνο που εκείνος συνεπάγεται χωρίς να ενδιαφέρεται να αποδώσει ευθύνες ή να υποδείξει ενόχους», όσο και για την εικονογράφηση.

  Η Εύα Σαββοπούλου του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα ενημέρωσε το κοινό και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία για την Ύπατη Αρμοστεία. Μίλησε για τις δράσεις και τους βασικούς στόχους τους Οργανισμού και ειδικότερα για τη μέριμνα για την προώθηση της πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα  επιμόρφωσης και γενικότερα τις δράσεις ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης των Ελλήνων για το προσφυγικό.

  «Μέσα σε μια νύχτα φύγαμε από τα σπίτια μας για να γυρίσουμε ξανά το 2003 ως επισκέπτες. Τι πόνος να βλέπεις το σπίτι που γεννήθηκες και να μην έχεις το δικαίωμα να μπεις μέσα» είπε η Ιόλη Χ. Καϊμακάμη, Κερυνειώτισσα, πρόσφυγας η ίδια, εξιστορώντας τα προσωπικά της βιώματα από την εισβολή του 1974, στα οποία είναι βασισμένη και η ιστορία του βιβλίου. Ολοκληρώνοντας την αφήγησή της η κ. Καϊμακάμη ευχαρίστησε τον συγγραφέα που κατάφερε να καταγράψει με ευαισθησία και σεβασμό τα συναισθήματά της για τις μέρες εκείνες της μαύρης εισβολής.

  Ο συγγραφέας του βιβλίου, Νεκτάριος Στελλάκης επεσήμανε ότι «η ιστορία του βιβλίου δεν είναι μια ιστορία κακομοιριάς, αλλά μια ιστορία ανταπόκρισης και ψυχικής δύναμης».

  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια από το συγκρότημα «Προποντίς».

  (ΚΥΠΕ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  To Βιβλιοτρόπιο συζητά το «Γλυκιά bloody life»

  Το βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου «Γλυκιά bloody life» θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης στη ...

  «Η Φλόγα», η τελευταία ποιητική συλλογή του Λέοναρντ Κοέν

  «Η Φλόγα» είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής που ο Κοέν θέλησε και πέτυχε ...

  Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Το γράψιμο είναι τρόπος ζωής»

  Η γραφή, ως “τρόπος θέασης του κόσμου και ως τρόπος ζωής”, είναι ένα από ...

  «H εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι»

  Της Άννας Κουππάνου Εκδόσεις Πατάκη  «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε με έναν περίεργο τρόπο. Ξεκίνησε ...

  Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και εικονογράφος Τζούντιθ Κερ

  Η Τζούντιθ Κερ, η συγγραφέας του βιβλίου «Η Τίγρης που ήρθε επίσκεψη», πέθανε σε ...

  Κύπριοι λογοτέχνες συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό διηγήματος

  Οι Κύπριοι λογοτέχνες Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη, Αιμίλιος Σολωμού και Αντώνης Γεωργίου, οι οποίοι έχουν ...

  X