Βαρκελώνη: 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου

 • Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου του 2018 σε κεντρικό κινηματογράφο στη Βαρκελώνη το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη εκδηλώσεων στην Ισπανία με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και την Ισπανία.

  Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα εγκαίνια τέλεσε η Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, Κούλα Σοφιανού, στην παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία.

  Η Πρέσβης τόνισε την ιστορική φιλία μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και, πιο πρόσφατα, στην κοινή τους πορεία ως εταίροι της ΕΕ.

  Προέβη, επίσης, σε μια σύντομη αναδρομή στα βήματα του κυπριακού κινηματογράφου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιοτική δραστηριότητα των Κύπριων παραγωγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι αποσπούν βραβεία σε εθνικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και στη στήριξη που προσφέρει το κυπριακό κράτος στην οπτικοακουστική βιομηχανία, τόσο απευθείας αλλά και μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

  Το Φεστιβάλ άνοιξε η κυπριακή ταινία «Το αγόρι στην γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, που ψηφίστηκε από το κοινό ως η «Καλύτερη Ταινία από το Κοινό», ενώ η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε την ταινία «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη ως η «Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ».

  Rosemarie του Άδωνι Φλωρίδη

  Άλλες ταινίες που προβλήθηκαν ήταν οι «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιντερ και η ελληνική ταινία «Αόρατος» του Δημήτρη Αθανίτη. Το Φεστιβάλ έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κάτοικους της Βαρκελώνης, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα προβολής σε όλες τις παραστάσεις.

  Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από ομάδα αποδήμων Κυπρίων και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισπανία.

  Επίσης, στηρίχτηκε από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία και την ελληνική κοινότητα της Καταλονίας, όπως και την τοπική εταιρεία Oktana Casa de Cultura η οποία, πέραν της οργανωτικής της συμβολής, ανέλαβε την προώθηση και προβολή του Φεστιβάλ σε τοπικά μέσα και φορείς.

  (ΚΥΠΕ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ταυτόχρονη προβολή ανά την Ευρώπη για το «Styx»

  H Europa Cinemas σε συνεργασία με το Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνουν ταυτόχρονη προβολή ...

  Χρυσές Σφαίρες 2020: Οι υποψηφιότητες

  Ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2020, με παρουσιαστές ...

  Ανακοινώθηκαν οι νικητές του 19ου Animafest Cyprus

  Ανακοινώθηκαν οι νικητές της 19ης έκδοσης του διεθνούς Φεστιβάλ Animation στην Ύπαιθρο Όψεις του ...

  The Favourite στις κυπριακές αίθουσες από 7 Μαρτίου

  Από τις 7 Μαρτίου θα προβάλλεται στην Κύπρο η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ...

  Βραβευμένες ταινίες στο Cyprus Film Days

  Με έξι ταινίες οι οποίες διανύουν μια επιτυχημένη πορεία στον διεθνή χώρο ενισχύεται το ...

  Αχώριστες | Η προοπτική της αυτονομίας

  Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @DespiChri Οι σιαμαίες αδελφές Νταίζη και Βαϊόλα πρωταγωνιστούν στις ...

  X