Βαρκελώνη: 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου

 • Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου του 2018 σε κεντρικό κινηματογράφο στη Βαρκελώνη το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη εκδηλώσεων στην Ισπανία με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και την Ισπανία.

  Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα εγκαίνια τέλεσε η Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, Κούλα Σοφιανού, στην παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία.

  Η Πρέσβης τόνισε την ιστορική φιλία μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και, πιο πρόσφατα, στην κοινή τους πορεία ως εταίροι της ΕΕ.

  Προέβη, επίσης, σε μια σύντομη αναδρομή στα βήματα του κυπριακού κινηματογράφου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιοτική δραστηριότητα των Κύπριων παραγωγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι αποσπούν βραβεία σε εθνικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και στη στήριξη που προσφέρει το κυπριακό κράτος στην οπτικοακουστική βιομηχανία, τόσο απευθείας αλλά και μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

  Το Φεστιβάλ άνοιξε η κυπριακή ταινία «Το αγόρι στην γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, που ψηφίστηκε από το κοινό ως η «Καλύτερη Ταινία από το Κοινό», ενώ η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε την ταινία «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη ως η «Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ».

  Rosemarie του Άδωνι Φλωρίδη

  Άλλες ταινίες που προβλήθηκαν ήταν οι «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιντερ και η ελληνική ταινία «Αόρατος» του Δημήτρη Αθανίτη. Το Φεστιβάλ έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κάτοικους της Βαρκελώνης, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα προβολής σε όλες τις παραστάσεις.

  Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από ομάδα αποδήμων Κυπρίων και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισπανία.

  Επίσης, στηρίχτηκε από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία και την ελληνική κοινότητα της Καταλονίας, όπως και την τοπική εταιρεία Oktana Casa de Cultura η οποία, πέραν της οργανωτικής της συμβολής, ανέλαβε την προώθηση και προβολή του Φεστιβάλ σε τοπικά μέσα και φορείς.

  (ΚΥΠΕ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ισπανικός κινηματογράφος στο Σινέ Στούντιο

  Ταινίες από την Ιβηρική Χερσόνησο προβάλλει ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου στο Σινέ Στούντιο, σε ...

  Dunkirk | Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

  Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @DespiChri Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν μετά τα ...

  Διήμερο αφιέρωμα στον Κύπριο ηθοποιό Μάριο Ιωάννου

  Τα «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη και το ντοκιμαντέρ «Μάριος Ιωάννου – Ένας ρομαντικός ...

  Η Aπόφαση (Krigen, A War | Δανία, 2015)

  Διάρκεια: 115 λεπτά Είδος ταινίας: Πολεμικό, δικαστικό δράμα Γλώσσες: Δανικά, αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους ...

  Kypri: ένα ντοκιμαντέρ για την Κύπρο

  Ο Ιωάννης Παπαλοΐζου είναι ο σκηνοθέτης ενός παρατηρητικού ντοκιμαντέρ που συλλέγει εικόνες της Κύπρου ...

  X