Έπειτα από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που έχουν δει το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα, το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1. Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου αποτελεί νομική οντότητα ιδιωτικού δικαίου και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

2. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, όπως και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ιδρύθηκε από την Κυπριακή Πολιτεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως αμιγώς ερμηνευτικό σύνολο. Η ίδρυση Μουσικού Εργαστηρίου, και η εξέλιξη του σε κατοπινό στάδιο σε Μουσική Σχολή, πιστώνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και στους διοικούντες την Ορχήστρα πριν από αυτό. Επισημαίνεται ότι η ενέργεια αυτή δεν αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και στη μετατροπή της σε Σχολή αφού η όποια εκπαιδευτική δραστηριότητα επισυμβαίνει υποστηρικτικά προς το ερμηνευτικό σύνολο.

3. Αναφορές για ένταξη ή/και αποκλεισμό της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου ή/και της Μουσικής της Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή/και σε οποιοδήποτε άλλο Οργανισμό είναι άνευ αντικειμένου αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί, εκ της φύσεως του Ιδρύματος, να γίνει.

4. Η λειτουργία των όποιων προγραμμάτων ή/και δράσεων μουσικής φύσης είτε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είτε από ιδιωτική πρωτοβουλία, ουδέποτε έχει αντιμετωπιστεί ανταγωνιστικά από το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και ουδέποτε το Ίδρυμα έχει αναμειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά των θεσμών/φορέων αυτών.

5. Αριθμοί και αναφορές σε συγκεκριμένα γεγονότα (Βερολίνο, Βιέννη κ.ά.) που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα και αφορούν στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και στη Μουσική της Σχολή είναι αναληθή αφού ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, έχουν απαντηθεί παλαιότερα αφού η προσπάθεια παραποίησης στοιχείων ή/και γεγονότων από «μερίδα γονιών» προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων είναι δυστυχώς συνεχής.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει την Πρόεδρο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και επισημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και οι όποιοι χειρισμοί ακολουθούνται αποτελούν προϊόν συλλογικής εργασίας έπειτα από εξαντλητική συζήτηση και διαβούλευση με κάθε επηρεαζόμενο μέρος. Η παρουσία, δε, της Προέδρου σε κατασκηνώσεις, συναυλίες ή/και άλλες δραστηριότητες της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου είναι συνεχής και αδιάλειπτη σε αντίθεση με τα όσα παρατίθενται στα δημοσιεύματα.

7. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του στο πλαίσιο χρηστής διοίκησης και εξορθολογισμού. Η απόπειρα εκφοβισμού μελών του Δ.Σ. μέσα από απειλές, ύβρεις και ψευδείς καταγγελίες δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσει το Σώμα αφού μοναδικό μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου είναι το συμφέρον του Ιδρύματος και των Ορχηστρών του.

• ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

O Steve Mc Queen τιμά την τραγωδία του Πύργου Grenfell σε μια ταινία

Ο γεννημένος στο Λονδίνο καλλιτέχνης Steve McQueen θα παρουσιάσει μια ταινία σχετικά με την ...

Συνάντηση μουσικής και λόγου στο πρώτο «Κρω!»

Η μουσική συναντά τον λόγο στην πρώτη διοργάνωση του «Κρω!», μιας εκδήλωσης για την ...

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Πρόσκληση για την κυπριακή συμμετοχή

Ικανοποιητικό χρόνο στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου να οργανώσει τη συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή ...

«Ήμουν η Λυσιστράτη» του Αντώνη Γεωργίου στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ