Διεθνές Poetry Slam ξανά, στη Λευκωσία

Τη δεύτερη έκδοση του Διεθνούς Poetry Slam στην Κύπρο πραγματοποιεί ο οργανισμός Ιδεόγραμμα, στις 26 και 27 Μαρτίου 2018 στο Ίδρυμα ARTος, στη Λευκωσία

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Poetry Slam στη Λευκωσία το 2017 και τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη παράσταση Poetry Slam στο Σικάγο, ο οργανισμός Ιδεόγραμμα πραγματοποιεί το 2ο Διεθνές Poetry Slam 2018.

Η μορφή αυτή του διαγωνισμού ποίησης θα λάβει χώρα στο ARTos Foundation στη Λευκωσία, στις 26 και 27 Μαρτίου 2018. Στόχος του, να προκαλέσει και να οδηγήσει την ποίηση στα άκρα, αναζητώντας νέες μορφές έκφρασης, έχοντας πάντα υπ’ όψιν και τα σύγχρονα διεθνή ποιητικά ρεύματα.

Το Poetry Slam είναι ένας διαγωνισμός ποίησης, στον οποίο οι συμμετέχοντες απαγγέλουν την πρωτότυπη δουλειά τους, δραματοποιώντας την ταυτόχρονα. O ποιητής-slammer, έχει στη διάθεσή του μάξιμουμ 3 λεπτά και θα παρουσιάσει το ποίημά του ενώπιον πενταμελούς κριτικής επιτροπής και του κοινού.

Όπως ανέφερε ο ποιητής Γιώργος Χριστοδουλίδης, «έρχεται και στην Κύπρο, με το πρώτο Διεθνές Poetry Slam να αποτελεί ίσως την ‘εισαγωγή’ πολλών άλλων τέτοιων γεγονότων που θα ακολουθήσουν και ίσως αλλάξουν το λογοτεχνικό μας τοπίο, όχι για να αναιρέσει αλλά για να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει το ποιητικό γίγνεσθαι και ως τέτοια η Slam Ποίηση είναι όχι απλώς καλοδεχούμενη αλλά και επιβεβλημένη».

Ένα Poetry Slam προκαλεί και προσκαλεί όλες τις ποιητικές φωνές, διαφόρων παραδόσεων, υφών και προσεγγίσεων, να παρουσιάσουν το ποίημά τους με τρόπο που να μεταδώσουν ό,τι πραγματεύεται το ποίημα, είτε είναι πολιτικό, ερωτικό, κοινωνικό, κλπ. θέμα. Οι παραστάσεις αυτές, γκρεμίζουν τα σύνορα μεταξύ ποιητή-slammer, κριτών και κοινού, απελευθερώνοντας το λόγο.

Κανένας ποιητής που συμμετέχει δεν είναι υπεράνω κριτικής, καθώς όλοι βασίζονται τόσο στην κρίση της κριτικής επιτροπής αλλά και του κοινού, το οποίο μπορεί να κρίνει, ακόμα και να διακόψει την παράσταση του ποιητή, αν αυτή δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ή είναι προσβλητική με κάποιον τρόπο.

Η οργάνωση και η διεξαγωγή τέτοιων παραστάσεων είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα σε νέους αλλά και αναγνωρισμένους ποιητές να απελευθερωθούν και εκφραστούν έξω από τον καθωσπρεπισμό πλαισίων που συνήθως επιβάλλονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Στο Poetry Slam Cyprus 2018 θα λάβουν μέρος επτά ποιητές-slammers από Βέλγιο – Carmien Michels / Γερμανία – Alex Burkhard / Ελβετία – Narcisse / Ισραήλ– Yonatan Kunda και Muhammad Mugrabi / Σερβία – Goran Zivkovic / Σουηδία – Alma Kirlic.

Επίσης, θα διαγωνιστούν 17 ποιητές-slammers με έδρα την Κύπρο: Έρινα Χαραλάμπους, Σταύρος Ξ. Πέτρου, Γιώργος Χαριτωνίδης, Νόρα Νατζαριάν, Αργύρης Λοϊζου, Chelsea Bergnar, Alexandra Mary Neill, Kωνσταντίνος Παπαγεωργίου, James Mackay, Halil Karapasaoglu, Anneta Benzar, Jenan Selçuk, Μιχαήλ-Άγγελος Εγγλέζος, Lisa Suhair Majaj, Manuella Mavromichalis, Άννα Ανδρέου, Ειρήνη Παπακυριακού.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι Ανδρέας Αραούζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Γαλανού, ποιήτρια, Μαριάννα Γαλίδη, μουσικολόγος, παραγωγός ραδιοφώνου, Σάββας Χριστοδουλίδης, εικαστικός καλλιτέχνης, Μυρτώ Αζίνα Χρονίδου, συγγραφέας.

Η διοργάνωση θα κλείσει με συναυλία Jazz, με την Sarah Fenwick και τους μουσικούς Μαρίνο Νεοφύτου, κιθάρα και Κώστα Χαλλούμα, μπάσο.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ένας από τους συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση, ο Yonatan Kunda από το Ισραήλ.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χρόνια πολλά, Μουσείο Παραμυθιού

Τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει τον μήνα Φεβρουάριο το Μουσείο Παραμυθιού και τα γιορτάζει με ...

Κρόνακα

Κυριάκος Μαργαρίτης Εκδόσεις Ίκαρος Δανεισμένος θα έλεγα ο τίτλος του βιβλίου του Κυριάκου Μαργαρίτη ...

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο αρωματοποιός»

O Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής και ο Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ παρουσιάζουν το ...

Παρουσίαση του βιβλίου «Βλαντίμιρ Βισότσκι – Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…»

Το βιβλίο του Γιάννη Κωστακόπουλου «Βλαντίμιρ Βισότσκι – Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…» ...

18 συγγραφείς από Κύπρο-Ελλάδα σε ιταλοελληνική έκδοση με ιστορίες για σειρήνες και γοργόνες

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία από τις εκδόσεις VITA ACTIVA, το δίγλωσσο βιβλίο (ιταλικά, ελληνικά) ...

“Knowing One’s Place” του Νικόλα Καρύδη

Το βιβλίο του Νικόλα Καρύδη, Knowing One’s Place, είναι η οικογενειακή και προσωπική διαδρομή ...

X