Εκδίωξη εγκλωβισμένων

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, και αφού είχε ήδη θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλο τμήμα της Κύπρου, η Τουρκία προχώρησε σε ένα επόμενο βήμα: τον διαχωρισμό και αυτού τούτου του πληθυσμού. Με σαφέστατη εντολή από την Άγκυρα, ολόκληρος ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός που βρισκότανε στις ελεύθερες περιοχές, και αποτελούσε μάλιστα την πλειοψηφία του συνόλου των Τ/Κ, διατάχθηκε να εγκαταλείψει τα χωριά και τις περιουσίες του και να μεταφερθεί για εγκατάσταση στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Πράγμα που έγινε, μαζικά, με μια μεγάλη επιχείρηση και μεγάλο αριθμό λεωφορείων. Αντίθετα, για τους Ελληνοκύπριους δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο.

Οι περισσότεροι είχαν ήδη εγκαταλείψει οι ίδιοι τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Με ελάχιστες αποσκευές, αφού πολλοί νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά το τέλος των μαχών. Δεν το κατόρθωσαν βέβαια. Πολλοί άλλοι που είχαν παραμείνει στα σπίτια τους, εγκλωβίστηκαν τελικά εκεί. Αρκετοί τούτων αιχμαλωτίστηκαν, άλλοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Οι ωμότητες του τουρκικού στρατού, όπως δολοφονίες και βιασμοί, γίνονταν σκόπιμα, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης πολλών άλλων, για να φεύγανε. Και ύστερα άρχισε η σταδιακή απέλαση όσων είχαν παραμείνει και η μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές. Ιδίως την περίοδο 1975-1977. Έστω και λίγοι κάθε φορά, με τα ελάχιστα που μπορούσαν να μεταφέρουν, διώκονταν κάθε μέρα. Στη μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές βοηθούσε και η Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία αυτή, της τότε περιόδου, τη μικρή ομάδα των άμαχων διωγμένων είχε μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές αυτοκίνητο με τα διακριτικά της Δύναμης του ΟΗΕ. Στις ελεύθερες περιοχές είχε υπάρξει και υπηρεσία για παραλαβή και βοήθεια όσων διώκονταν.

Τελικά, στις κατεχόμενες περιοχές παρέμεινε μικρός σχετικά αριθμός Ελλήνων Κυπρίων, ιδίως σε μεγάλα χωριά της Καρπασίας. Η Τουρκία ανέχθηκε τούτο, αφού η Καρπασία παρέμενε αποκομμένη από τις ελεύθερες περιοχές και μπορούσε να ελεγχόταν πλήρως. Η ύπαρξη εξάλλου εκεί αριθμού Ελληνοκυπρίων μπορούσε να θεωρηθεί και κατάσταση ομηρίας και μέσο εκβιασμού, εάν χρειαζόταν. Ο διαχωρισμός όχι μόνο του νησιού αλλά και του πληθυσμού του, είχε επιβληθεί αφού η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει στην Κύπρο μια μεγάλη και εντελώς “δική της” περιοχή, υπό τον απόλυτο έλεγχό της. Η μεταφορά, εξάλλου, και εγκατάσταση στο κατεχόμενο τμήμα και μεγάλου αριθμού εποίκων από την Τουρκία, εξυπηρετούσε αυτόν ακριβώς τον στόχο, την ύπαρξη στην Κύπρο μιας καθαρά τουρκικής μεγάλης περιοχής. Η ύπαρξη αυτού του τμήματος του νησιού, που ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για τα μελλοντικά της σχέδια.

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

28η Οκτωβρίου

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα εισήλθε στον ...

Προεδρικές εκλογές 1959

Ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας των Ελληνοκυπρίων τερματίστηκε μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης στις 11.2.1959, ημέρα ...

Η επιστροφή του Μακαρίου

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο την 1η Μαρτίου 1959, ύστερα από εξορία που ...

Τάξη στην Αρχιεπισκοπή

Η φωτογραφία αυτή του 1974 εικονίζει μια κυρία να σκουπίζει και να προσπαθεί να ...

Δολοφονία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη

Η σωρός τού κάποτε ισχυρού άντρα Πολύκαρπου Γιωρκάτζη μεταφέρεται από το σημείο της δολοφονίας ...

Μανώλης Γλέζος – Ένα πρόσωπο, μια ιστορία

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στην Αθήνα την περίοδο της τελευταίας δικτατορίας. Ο αγωνιστής ...

X