Τη συναρπαστική ζωή της Φρίντα Κάλο παρουσιάζει επί σκηνής η ομάδα Fly Theatre, που γνωρίσαμε πέρυσι μέσα από την παραγωγή «Αγγελική», βασισμένη στη ζωή της Αγγελικής Ματθαίου, πρόσφυγα από τη Σμύρνη.

Φέτος, η ομάδα Fly Theatre καταπιάνεται με ένα διαφορετικό πορτρέτο που, όπως και η «Αγγελική», συνδυάζεται με τις έννοιες της ελευθερίας, της αντοχής και της επιμονής. Πρόκειται για το πορτρέτο της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο.

Το έργο παρουσιάζουν η Κατερίνα Δαμβόγλου και ο Robin Beer.

Η παράσταση «Frida Κι Άλλο» σε κείμενο της Κατερίνας Δαμβόγλου χρησιμοποιεί τις αρχές που οι Fly Theatre έχουν κατακτήσει -προσήλωση στο χώρο, το ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι- για να ζωντανέψει μοναδικά και πρωτότυπα τη συναρπαστική ζωή της Φρίντα Κάλο. Το ζητούμενο της παράστασης είναι να εξερευνήσει την ιστορία της ζωγράφου, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει έναν κόσμο που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος για τη ζωή.

Η Κατερίνα Δαμβόγλου ερμηνεύει το ρόλο, παρουσιάζοντας επί σκηνής τα βιώματα αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης Φρίντα.

Ο Robin Beer δημιουργεί ζωντανά ήχο και εικόνες μέσα από προβολή live βίντεο κτίζοντας τον κόσμο γύρω της. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τις διαρκείς προβολές αλλά και το ζωντανό χειροποίητο βίντεο, οι Fly Theatre «ζωγραφίζουν» στη σκηνή την προσωπικότητα της Φρίντα Κάλο μέσα από τις εμβληματικές εικόνες και τους πίνακες της που ήταν αυτοβιογραφικοί.

Η Φρίντα Κάλο κατάφερε να επιζήσει μετά από ένα τρομακτικό ατύχημα στα 18 της, το οποίο όμως είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί αναρίθμητες εγχειρήσεις. Τώρα πια «ζει για να ζωγραφίζει, να κάνει έρωτα, να μιλάει για πολιτική. Διψάει για ζωή. Της αρέσει να μαγειρεύει, να πίνει, να καπνίζει, να χορεύει και να τραγουδάει. Βρίσκεται συνεχώς σε αναζήτηση αυτονομίας οικονομικής, σεξουαλικής και καλλιτεχνικής.

Η Φρίντα γίνεται σύμβολο επιμονής, αντοχής και ελευθερίας, αντισταθμίζοντας τον πόνο και την ακινησία της “κινώντας” τη ζωή της στο μέγιστο. Τούτο την οδήγησε να παράγει ένα μοναδικό έργο, και να κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό. Μια σπουδαία καλλιτέχνης που «κοιτάζει προς τα μέσα» εκφράζοντας μια καθολική και βαθιά εικόνα του γύρω κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγει από την αναπηρία της και γίνεται σύμβολο δύναμης και ελευθερίας.»

Συντελεστές:
Κείμενο/Επεξεργασία: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία: Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου – Robin Beer)
Δραματουργία: Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ερμίνα Αποστολάκη
Φως/Ήχος/Βίντεο: Robin Beer
Οργάνωση Παραγωγής: Γεωργία Μεσιήτη

Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου & Robin Beer

+ Παραστάσεις:

  • Στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 20:30 [Εισιτήρια: 77 77 77 45 & www.rialto.com.cy] 
  • Στη Διαχρονική Σκηνή από 20 Απριλίου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00 μέχρι 29 Απριλίου και επιπλέον παραστάσεις στις 1 και 2 Μαΐου στις 20:30 [Πληροφορίες – Κρατήσεις: τηλ. 96 305 127,  η Διαχρονική Σκηνή βρίσκεται στην οδό: Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί (δίπλα από το Flea Market]

Εισιτήρια προς 13 ευρώ κανονικό και 10 ευρώ μειωμένο [φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65, ηθοποιοί]

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Βικτόρ ή Τα Παιδιά στην Εξουσία» στο Θέατρο Versus

Το Θέατρο Versus παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο του Ροζέ Βιτράκ ...

Προσωπική Συμφωνία

Το βραβευμένο έργο «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ, που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς, έρχεται ...

Οι ιστορίες του “Γκιακ” στον ΘΟΚ

Η παραγωγή του ΚΘΒΕ Γκιακ, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, ταξιδεύει στην Κύπρο φιλοξενούμενη ...

Cock [σωστά διαβάζεις]

Η αίσθηση που δημιουργεί ο τίτλος της πρώτης παραγωγής της Νέας Σκηνής ΘΟΚ για ...

«Χάρολντ και Μωντ»: με τη νέα σεζόν στο Σατιρικό

Το Σατιρικό Θέατρο ξεκινά τη νέα θεατρική  σεζόν με τη ρομαντική κωμωδία «Χάρολντ και ...

Spoken Opera με τη Fanny Ardant

Η κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου Φανί Αρντάν έρχεται στην Κύπρο, ...

X