Η ρητορική μίσους στο YouTube

Το διάβασα πέρσι για πρώτη φορά στο Vice με τίτλο “Γιατί η Δεξιά κυριαρχεί στο YouTube” και μου φάνηκε ενδιαφέρον. Το άρθρο ξεκινούσε με ένα tweet του Πολ Τζότζεφ Ουότσον, συντάκτη στο InfoWars, τη νούμερο 1 σελίδα για θεωρίες συνωμοσίας: “Το twitter είναι απλώς ένα μικρό δωμάτιο με ηχώ. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Αριστερά κατανοεί τις κλοτσιές που τρώει στον πισινό στο YouTube” (για να κατανοήσουμε το πλαίσιο: όπου Δεξιά βλ. περίπου Ρεπουμπλικάνοι και όπου Αριστερά περίπου Δημοκρατικοί). Όπως και τα περισσότερα που γράφει ο Ουότσον, το tweet αναπαράχθηκε πολλές φορές, τις περισσότερες κοροϊδευτικά και όμως είχε δίκιο.

Όχι ότι το twitter είναι καμιά οργάνωση Δημοκρατικών, απλώς εκεί οι γνώμες τους εκπροσωπούνται περισσότερο, αντίθετα από το YouTube όπου κυριαρχεί η Δεξιά. Ο Ουότσον είναι ένας από αυτούς τους δεξιούς YouTubers: στέκεται μπροστά σ’ έναν παγκόσμιο χάρτη και ουρλιάζει καταγγέλλοντας παγκόσμιες συνωμοσίες. Και δεν είναι ο μόνος, υπάρχουν εκατοντάδες εκεί έξω, που μας εξηγούν γιατί πρέπει να σταματήσουμε τους μετανάστες, γιατί πρέπει να καταργήσουμε τις τουαλέτες, ακόμα και γιατί πρέπει να σκοτώνουμε όλα τα κορίτσια στη γέννα.

Ο ακροδεξιός YouTuber: Έχει εμμονές με τη μετανάστευση, το Ισλάμ και το “πολιτικά ορθό” και ενοχλείται πολύ περισσότερο με την κριτική κατά του Τραμπ, απ’ ό,τι ο ίδιος ο Πρόεδρος

Ανάμεσα σε αυτούς να συγκαταλέγεται και ο διασημότερος των YouTubers, o PewDiePie, ο οποίος συγκεντρώνει ένα ακροατήριο από εκατομμύρια έφηβους, κυρίως αγόρια, που για κάποιο μυστήριο λόγο τους αρέσει να τον βλέπουν να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ο χορηγός του, η Disney, τον εγκατέλειψε όταν σε κάποια από τα βίντεό του έλεγε αντισημιτικά ανέκδοτα και έκανε άμεση αναφορά στους ναζί. Ο PewDiePie δήλωσε ότι “με κανέναν τρόπο δεν υποστηρίζω στάσεις μίσους… Παρ’ όλο που δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου, κατανοώ ότι αυτά τα αστεία τελικά ήταν προσβλητικά”. Κι εμείς κατανοούμε ότι δεν κατανόησε τίποτα παρά μόνο το γεγονός ότι έχασε τον χορηγό του.
Εμείς όχι, όμως οι έφηβοι που τον ακολουθούν τον στηρίζουν και άκουσα κάμποσους από αυτούς να διαμαρτύρονται στην ίδια γραμμή, ότι δεν ήξερε ότι είναι κάτι κακό. Λες και δεν είναι κακό ακόμα και το γεγονός να είσαι εντελώς ανιστόρητος. Να περιμένεις από κάποιον άλλο να σου “θυμίσει” ότι ο ναζισμός είναι κακό πράγμα (για την ιστορία ο PewDiePie είναι Σουηδός).

Οι “New York Times” δημοσίευσαν τον περασμένο Αύγουστο ένα παρόμοιο άρθρο, το οποίο σχεδίαζε το προφίλ του ακροδεξιού YouTuber, ο οποίος κοροϊδεύει τις αντίπαλες πολιτικές απόψεις, τα “συστημικά μέσα ενημέρωσης”, τους “μαχητές της κοινωνικής δικαιοσύνης”, όλους αυτούς που υπονομεύουν “τη Δύση”. Ο ακροδεξιός YouTuber έχει εμμονές με τη μετανάστευση, το Ισλάμ και το “πολιτικά ορθό”. Ενοχλούνται πολύ περισσότερο με την κριτική κατά του Τραμπ, απ’ ό,τι ο ίδιος ο Πρόεδρος. Όλα αυτά θα είχαν παραμείνει στο συρτάρι με τις “γενικές γνώσεις” εάν δεν έβλεπα μια διπλωματική είδηση που πέρασε στα “ψιλά”: το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε σε τρεις προσωπικότητες της Ακροδεξιάς την είσοδο στη χώρα. Πρόκειται για τους Μάρτιν Σέλνερ, Μπρίτανι Πετιμπόουν και Λόρεν Σάουθερν, οι οποίοι κρατήθηκαν στα σύνορα, ανακρίθηκαν και τελικά αποπέμφθηκαν από τη χώρα. Ο πρώτος είναι ο ηγέτης της πανευρωπαϊκής οργάνωσης “Ευρωπαϊκή Γενιά για την Ταυτότητα”, η δεύτερη είναι YouTuber και η τρίτη είναι Καναδή δημοσιογράφος γνωστή για την ακροδεξιά της δράση. Και οι τρεις τα έχουν βάλει με το Ισλάμ, ενώ το περασμένο καλοκαίρι επιβιβάστηκαν σ’ ένα καράβι στη Μεσόγειο με στόχο να σταματήσουν μια ΜΚΟ από το να σώζει μετανάστες. Η Πετιμπόουν δεν είναι η πιο ακροδεξιά επειδή είναι YouTuber. Ούτε από μόνη της αποδεικνύει ότι το YouTube προάγει και διαδίδει τη ρητορική μίσους. Αλλά όταν τα παραδείγματα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, είναι προς όφελός μας να γνωρίζουμε τι γίνεται στη σκοτεινή πλευρά των social media.

You May Also Like

Τηλέφωνο με τουβλάκια

@valia_kaimaki Ίσα που το πήρε το μάτι μου στο BBC, αλλά μου έκανε τόσο ...

Εκδότες εναντίον «συλλεκτών»

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ακριβής απόδοση στα ελληνικά για το aggregator δεν ...

Η Τσέλσι της Βαγδάτης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr  Ένας από τους πιο γνωστούς χάκερ στην πρόσφατη ιστορία είναι ...

Άκου τη… φωνή

Στα καινούργια γκάτζετ που είναι στα “υπ’ όψιν” έχουμε κι ένα voice. Όχι όπως ...

SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Δεν είναι βέβαια κωμωδία όπως η γνωστή ταινία ...

Ευρωπαϊκές «καμπάνες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@irnec.gr Οι αρχές και οι οργανώσεις καταναλωτών της ΕΕ ...

X