Ο Gaby Schwartz στη διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη

 • Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η οικογένεια Παρασκευαΐδη πραγματοποίησαν στις 8 Μαρτίου 2018 την 6η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη, στο πλαίσιο της οποίας, απηύθυνε ομιλία ο Ισραηλινός αρχιτέκτονας, Καθηγητής Gaby Schwartz.

  Ο Καθηγητής ανέπτυξε το θέμα “Ο δημόσιος ρόλος της Αρχιτεκτονικής”, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός παρεμβαίνει στα κοινωνικά δρώμενα ως δημόσια πράξη. Ο ομιλητής άρχισε την ομιλία του με μια κριτική απέναντι στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα τυχερά παιχνίδια το ισραηλινό κράτος για να χρηματοδοτεί δημόσιες υποδομές, καθιστώντας 10% της κοινωνίας των Ισραηλινών εθισμένο στον τζόγο.

  Μέσα από σχεδιαστικές μελέτες που έγιναν στο πέμπτο έτος του προγράμματος Αρχιτεκτονικής στο Technion στη Χάιφα, γύρω από τη χωροθέτηση των υποδομών τυχερών παιχνιδιών, παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις που, πέραν από τον εθισμό στον τζόγο, επηρεάζουν την ποιότητα της αρχιτεκτονικής και της καθημερινότητας των πόλεων στο Ισραήλ. Σχολίασε, επίσης, τη δυσκολία απόκτησης κατοικίας από την τοπική κοινωνία αναφέροντας ότι έχει τετραπλασιαστεί το κόστος αγοράς ακινήτων από το 1960. Στη συνέχεια, παρουσίασε επιλεκτικά, σημαντικά έργα που έγιναν από το γραφείο του και που έχουν βραβευτεί με τα πιο σημαντικά βραβεία της Ισραηλινής Αρχιτεκτονικής.  Η σχεδιαστική λογική που διέπει τα έργα του Gaby Schwartz βασίζεται στην ύφανση χωρικών σχέσεων παρά στην εικονική αρχιτεκτονική που ο ίδιος κατακρίνει.

  Εκ μέρους της οικογένειας, την Τελετή χαιρέτησε ο Διευθυντής της Εταιρείας Ιωάννου και Παρασκευαΐδη Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Χάρης Σοφοκλείδης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

  Ευχαρίστησε την οικογένεια για την ευγενική χειρονομία της που σκοπό έχει τη διάχυση της γνώσης περί αρχιτεκτονικής στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. «Το θέμα του σημερινού ομιλητή», συνέχισε ο Αντιπρύτανης, «είναι ένα θέμα που ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση του Γ. Παρασκευαΐδη καθώς ο αγαπητός σε όλους Γώγος δεν έκτιζε απλά. Δημιουργούσε χώρους συνάντησης, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

  Συνδύαζε πάντα το έργο του με την κοινωνική προσφορά και δράση. Στο επίκεντρό του ήταν ο άνθρωπος, το ανθρώπινο δυναμικό της J&P, η προσφορά. Ακόμα και η καθιερωμένη ετήσια διάλεξη εις μνήμην του είναι συνέχεια της εγγενούς του επιθυμίας να προσφέρει, της μέριμνάς του για το κοινό καλό. Ακολουθώντας, λοιπόν, καθένας από εμάς το παράδειγμα του Γεώργιου Παρασκευαΐδη οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να μην επαναπαυόμαστε στα εύκολα, να κυνηγάμε με πάθος τα όνειρά μας και να βρίσκουμε τρόπους ώστε αυτά να συμπορεύονται με την προσφορά στην κοινωνία».

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία εις μνήμην Γ. Παρασκευαΐδη σε τρεις φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, για την εργασία τους σε θέματα αρχιτεκτονικής, οι οποίοι εξασφάλισαν ταξιδιωτική υποτροφία, ύψους 1.500€ έκαστος. Πρόκειται για τους Ιάσωνα Σκουλά, Μιχάλη Ψαρά και Παναγιώτα Τζιούρρου. Η απονομή έγινε από τον Αντιπρύτανη Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, τον κ. Χάρη Σοφοκλείδη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτή Καθηγητή Σωκράτη Στρατή, ο οποίος ανέλυσε και το σκεπτικό του εν λόγω διαγωνισμού.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Κυπριακή Συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Mies van der Rohe Award 2019

  Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει τα πέντε (5) έργα που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο ...

  Πάει Βουλή το αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

  Την πρόθεση να εγγράψουν το θέμα του Εθνολογικού Μουσείου (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) στη Βουλή ...

  ΠτΔ: «Αρχαιολογικό Μουσείο προ της λήξης της θητείας μου»

  Το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα σε μια μακρά λίστα αναπτυξιακών έργων που ανέφερε ο ...

  Κρατική Βιβλιοθήκη… στο ράφι

  Τις μέρες που ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης υπέγραφε μνημόνιο συναντίληψης για ...

  Star Wars στην κορυφή του Τροόδους

  Σε ύψωμα πάνω από το χωριό Αγρίδια θα οικοδομηθεί το Αστεροσκοπείο Τροόδους, ένα κτήριο ...

  Μάθημα αρχιτεκτονικής Ιστορίας

  Από τον μάστρε Γιακουμή στον πρώτο σπουδασμένο αρχιτέκτονα στην Κύπρο, τον Θεόδωρο Φωτιάδη, και ...

  X