Σε πρώτη ακρόαση χαμένες συνθέσεις θυμάτων του ναζισμού

Μουσική που γράφτηκε σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης θα ακουστεί για πρώτη φορά σε ένα κονσέρτο στην Ιερουσαλήμ τον ερχόμενο Απρίλη

Η σχεδόν 30χρονη αναζήτηση ενός Ιταλού μουσικού να εντοπίσει μουσικές συνθέσεις που γράφτηκαν από θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, θα καρποφορήσει τον ερχόμενο Απρίλη με την πρώτη επίσημη παρουσίασή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ο συνθέτης, πιανίστας και καθηγητής μουσικής Φραντσέσκο Λοτόρο κατάφερε να εντοπίσει εκατοντάδες τραγούδια, συμφωνίες, ακόμη και οπερατικά έργα που γεννήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στη Γερμανία και αλλού πριν και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για παγκόσμια κληρονομιά καλλιτεχνών που έχασαν την ελευθερία τους αλλά επιβίωσαν μέσα από τη μουσική τους, δήλωσε ο Φραντσέσκο Λοτόρο

Μουσική σε χαρτί τουαλέτας

Ο Λοτόρο έψαχνε σε βιβλιοπωλεία και αρχεία για τη χαμένη αυτή μουσική, ενώ πήρε συνεντεύξεις από επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος που θα τον βοηθούσαν στην αναζήτησή του. Εν τέλει κατάφερε να εντοπίσει οκτώ χιλιάδες μουσικά κομμάτια, πολλά από τα οποία ήταν γραμμένα σε αποκόμματα χαρτιού, σε χαρτί τουαλέτας ή αποκόμματα εφημερίδων.
Μέρος αυτών των μουσικών συνθέσεων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ένα κονσέρτο που θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Ashdod του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ. Το κονσέρτο θα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Τραγούδι στη μνήμη

Ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια περιλαμβάνεται ένα τραγούδι της Εβραίας μουσικού, συγγραφέα και ποιήτριας Ilse Weber, η οποία εργάστηκε ως νοσοκόμα σε ένα από τα στρατόπεδα και δίδαξε σε παιδιά κάποιες από τις συνθέσεις της. Κανένα από τα τραγούδια της Βέμπερ καταγράφηκε, ωστόσο ένα κορίτσι που η ίδια είχε φροντίσει, το αποστήθισε. Αυτό το κορίτσι θα ερμηνεύσει το τραγούδι -για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο- στο κονσέρτο.

ΠΗΓΗ: GUARDIAN

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Verity κυκλοφορεί σε βινύλιο και οι Isla Fortuna το γιορτάζουν

Οι Isla Fortuna, η μπάντα που δημιουργήθηκε στη Λάρνακα το 2013 και παρουσίασε το ...

Η Σ.Ο.Κ. γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας

Η 20η Μαρτίου είναι καθιερωμένη παγκόσμια ως Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας (Journée Internationale de la ...

Το πρόγραμμα του Φέγγαρου

Δέκα μόλις μέρες πριν την έναρξή του, τo φεστιβάλ Φέγγαρος είναι έτοιμο να παρουσιάσει ...

Το «Αγκάθθιν» στο Αρχοντικό Αξιοθέας

Το δημοφιλές κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani παρουσιάζει στο κοινό της Αξιοθέας την τρίτη και ...

Παραγωγές του Φεστιβάλ Κύπρια στο Θέατρο Ριάλτο

Πέντε αξιόλογες παραστάσεις από το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια φιλοξενεί στη σκηνή του το Θέατρο ...

1o Old Port Jazz Festival

Η Ντενίζ Κινγκ, μια μεγάλη φωνή της τζαζ, είναι ανάμεσα στους μουσικούς που θα φτάσουν στην ...

X