ΘΟΚ: μίλησαν οι αριθμοί

Στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον, απορίες αλλά και αριθμοί... αποκαρδιωτικοί σχετικά με τους θεατές που παρακολουθούν τις παραστάσεις του ΘΟΚ

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη δράση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε διαφορετικούς τομείς της πολύπτυχης αποστολής του προκύπτουν από τις απαντήσεις που απέστειλε ο Οργανισμός στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι απαντήσεις προκύπτουν ύστερα από ερωτήσεις βουλευτών που τέθηκαν κατά τη συνεδρία της 19ης Μαρτίου 2018 στην εν λόγω Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του ΘΟΚ.

Μειωμένη προσέλευση

Σε ερώτηση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Μάριου Μαυρίδη κατά πόσο αυξάνεται το κοινό του ΘΟΚ, η απάντηση δίνεται με παραπομπή στη σκηνική δραστηριότητα του Οργανισμού τη θεατρική περίοδο 2016-17 (Οκτώβριος ’16 – Σεπτέμβριος 17). Η περίοδος αφορά τρία έργα στην Κεντρική Σκηνή (όπου περιλαμβάνεται η καλοκαιρινή παραγωγή «Πέρσες»), τέσσερα έργα στη Νέα Σκηνή και ένα έργο στη Σκηνή 018 (Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΘΟΚ, πιο επιτυχημένη παραγωγή αποδεικνύεται η καλοκαιρινή με τους «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που προσέλκυσε 6,730 θεατές σε οκτώ παραστάσεις, ενώ «Ο Γενικός Γραμματέας» προσέλκυσε 5,220 θεατές σε 39 παραστάσεις. Αποτυχημένη θεωρείται η παραγωγή με το έργο «Ταξίδι μεγάλης μέρας προς τη νύχτα», του Γιάννη Χουβαρδά, που με 15 παραστάσεις προσέλκυσε μόλις 1558 θεατές.
Συνολικά, οι θεατές της Κεντρικής Σκηνής ανήλθαν στους 13,508 ενώ σε σχέση με τη σεζόν 2015-16 μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ (34,345 θεατές σε 91, όμως, παραστάσεις, πολύ περισσότερες από τις 62 της σεζόν 16-17 που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά (και) με το πώς αποφασίζεται ο αριθμός παραστάσεων. Η σεζόν 14-15 ήταν ακόμη καλύτερη, με 20,741 θεατές σε 49 παραστάσεις.

Συνολικά, οι θεατές της σεζόν 2016-17 ανήλθαν σε 60,124.

Υπόκλιση για τους συντελεστές των «Περσών», που αποδείχθηκε η πιο πετυχημένη παραγωγή του ΘΟΚ για τη σεζόν ’16-’17. Το εντυπωσιακότερο: 14 χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν «Πέρσες» σε τρεις παραστάσεις στην Επίδαυρο, 13μιση χιλιάδες σε 62 παραστάσεις παρακολούθησαν τις τρεις παραγωγές της Κεντρικής Σκηνής ΘΟΚ στην Κύπρο! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©DNK

Για το Σχέδιο Θυμέλη

Αναμενόμενα, το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, με το οποίο λαμβάνουν χορηγία οι επαγγελματικοί θεατρικοί φορείς και ομάδες, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Από ερωτήσεις βουλευτών, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι ο ΘΟΚ θεωρεί αποτελεσματική τη λειτουργία του εν λόγω σχεδίου. «Σίγουρα κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, όμως λιγοστεύουν συνεχώς οι φωνές διαμαρτυρίας, πλην των φορέων που δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, λόγω πολλών ετών λειτουργίας στην παλιά», αναφέρεται σχετικά.

Οι Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων και Μιχάλης Γιωργάλλας του κομμάτος Αλληλεγγύης αναφέρθηκαν στις παραστάσεις του ΘΟΚ στα κατεχόμενα με τον οργανισμό να σημειώνει ότι δεν προγραμματίζονται περιοδείες εκεί.
Από τις απαντήσεις του οργανισμού σε ερωτήσεις των βουλευτών προκύπτουν, επίσης, τα εξής:

  • Αγωγές εναντίον ΘΟΚ: Εναντίον του ΘΟΚ υπάρχουν 15 αγωγές οι οποίες αφορούν προσφυγές ως προς τη θέση του διευθυντή του ΘΟΚ και αγωγές στο Εργατικό Δικαστήριο σχετικά με τις αποζημιώσεις ηθοποιών. Δύο αγωγές που αφορούν τη διαδικασία προσφορών έχουν εκδικαστεί εναντίον του ΘΟΚ και ένας υποψήφιος ζητά αποζημιώσεις.
  • Προσφορές για καφεστιατόριο: Ο ΘΟΚ βρίσκεται στη διαδικασία δημοσίευσης προσφορών για τη διαχείριση του καφεστιατορίου που βρίσκεται στον κάτω χώρο του νέου κτηρίου ΘΟΚ.
  • Ίδρυση Δραματικής Σχολής: Το κονδύλι για την ίδρυση δραματικής σχολής έχει αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό του ΘΟΚ ενώ υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει την ίδρυση της σχολής.
  • Ανακαινίζεται το αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών: Η Σχολή Τυφλών Αποστόλου Βαρνάβα (πρέδρος του δ.σ. της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα ο νυν υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης) έχει αποφασίσει τη διάθεση κονδυλίου για ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου Μακαρίου Γ’.
  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Ο Olivier Descotes στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Στο πλαίσιο της «Διάλεξης της Τετάρτης» που διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ο Ολιβιέ Ντεκότ ...

Λάου-λάου η Ενιαία Αρχή Πολιτισμού

Μετά την πάροδο έξι χρόνων και σειρά διαπραγματεύσεων, η πρόταση για τη δημιουργία της ...

Επιπρόσθετες παραστάσεις για τις «Πληγές του Ανέμου»

Λόγω πληρότητας όλων των προγραμματισμένων παραστάσεων με το έργο «Οι πληγές του ανέμου», από ...

Εγκαίνια Έκθεσης Unaccompanied. An exhibition

Ο Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” UNCRC Policy Center, με υπερηφάνεια ...

ΕΚΑΤΕ: Αναφορικά με τις εξελίξεις για τον καθηγητή Γιώργο Γαβριήλ

Την υποστήριξη του εκφράζει το ΕΚΑΤΕ προς τον καλλιτέχνη Γιώργο Γαβριήλ. Απαράδεκτη η στάση ...

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι»

Αυλαία σήκωσε χθες Πέμπτη 19 Μαρτίου η νέα υπηρεσία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν ...

X